Конференција за новинаре, 26. октобар 2017. године

Милорад Мирчић: После посете чиновника америчке администрације председнику Александру Вучићу страх Српске радикалне странке за даљу политичку будућност Србије и српског народа је повећан самом чињеницом да је представник америчке администрације, заменик помоћника секретара, својим ставовима јасно дао до знања да ће америчка администрација у наредном периоду примењивати нови метод који ће се састојати само у штапу. До сада су то били штап и шаргарепа, а очигледно је да шаргарепе више нема, па ће од сада само бити штап као метод присиле. Jасно je да се не можемо надати ничему добром када је у питању судбина Косова и Метохије, када је у питању однос између Србије и Руске Федерације – то је и те како наглашено у том сусрету, где се чиновник америчке амбасаде, показујући своју русофобију, јасно декларисао да Србија мора што пре да се дистанцира од Русије, да уведе санкције Русији, ако жели – како је он то у слободном преводу навео, ако жели у европске интеграције и ако данас, сутра жели у НАТО пакт. Оно што збуњује, то је да нема одговора са српске стране. До дана данашњег није се огласио председник Републике, а није се огласила ни Влада Републике Србије. Ово је преседан у дипломатским односима, односно политичкој сарадњи.

Дан пре тога сведоци смо да је амерички чиновник, који је тренутно распоређен на место амбасадора у Србији, јасно рекао своје мишљење када је у питању састав Владе Србије, што је преседан свих преседана ! До сада није забележено да било који амбасадор, у било којој држави изражава на тај начин своје мишљење о персоналном саставу владе, да јасно каже који му се министар свиђа, а који не свиђа.

Оно што је поткрепило зебњу код нас, српских радикала, то је сама чињеница да је након тог сусрета заменик помоћника секретара америчке администрације имао сусрет са представницима политичких партија и на тај начин јасно послао поруку да америчка политика, америчка администрација, има алтернативу за ову тренутну власт коју представља Српска напредна странка. То су Јанковић, то је Јеремић, то су представници свих оних некадашњих досовских странака, односно амерички миљеници. Рачунају да ће Србија поново у својој наивности дати поверење некој другој политичкој опцији коју представљају Драган Шутановац, Јанковић или Јеремић. Они мисле да ће своју политику, погубну политику по српски народ – када је у питању америчка администрација и даље наставити. Ми из Српске радикалне странке очекујемо да се огласи Влада Србије, ако ни због чега  другог,  онда поводом чињенице да је чиновник америчке амбасаде направио посету и сусрет са потпредседником Владе Србије, Зораном Михајловић.

Замислите каква је то дрскост, какав безобразлук, каква је немоћ, у крајњем случају, Владе Србије, када представник америчке администрације посећује циљано, намерно само потпредседника Владе. Је ли то порука да је Зорана Михајловић алтернатива Александру Вучићу, на коју рачуна америчка администрација или је неки други критеријум по коме се води та администрација? У сваком случају, Влада Србије би морала да се огласи поводом тог догађаја ко је дозволио и по ком основу је Зорана Михајловић, као потпредседник владе, контактирала са замеником помоћника секретара америчке администрације.

Ми из Српске радикалне странке очекујемо што пре став, јасан став када је у питању уцена од стране америчке политике по питању односа са Руском Федерацијом, када је у питању статус центра у Нишу, када су у питању све оне тачке које је поставио као ултиматум и амбасадор Америке, а и заменик помоћника секретара америчке администрације.

Ми из Српске радикалне странке имамо јасан став који смо и раније саопштили – не бисмо волели да смо увек у праву, да смо нашим указивањем и сада у праву када кажемо да је слабост политичка у тренутној власти у Србији у томе што попушта пред америчком политиком, да је слабост Српске напредне странке у томе што су погрешне сараднике изабрали. Изабрали су као саветника Монтгомерија, изабрали су као политичку агенцију, маркетиншку агенцију Тони Блера и изабрали су Строс-Кана и Гузенбауера. Показало се да то нема никаквог ефекта, показало се да то не може променити однос Америке према Србији, односно званичне политике Америке према Србији. Ми се надамо да ће, ако ништа друго, то схватити коначно и Александар Вучић и Влада Србије – да треба што пре да се одрекну такве сарадње и таквих услуга од стране америчке администрације, а да се окрену према Руској Федерацији. Али, не из разлога што смо ми русофили, него зато што је то рационално и реално. Ми из Српске радикалне странке стално смо говорили: на територији Русије је велико, огромно тржиште, које нама треба за робу из Србије. Русија има енергенте, има рудна богатства – оно што је потребно Србији. Русија има све оно што је потребно за продају и за обраду у пољопривреди и то је реално чиме треба да се води Србија.

Наводећи неке чињенице које су везане за помоћ, амерички администратори су заборавили да кажу да су самим бомбардовањем Србије, када су у питању привреда и привредни објекти, уништили у вредности преко 50 милијарди евра, а са друге стране знају да наведу да су као помоћ Србији пружили у виду милијарду и по евра. Разлика између 50 и милијарду и по евра је много велика.

Оно што је ненадокнадиво, када је у питању њихова „помоћ“, то су последице бомбардовања, које је извршио НАТО пакт на челу са Америком.

Ако имате питања, изволите.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР