Конференција за новинаре, 27. јануар 2022. године

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка ће у оквиру међустраначког дијалога који се води у Народној скупштини да захтева да се из Предлога закона о избору народних посланика и локалним изборима повуче одредба којом се планира да се допусти да један човек, један бирач, потпише кандидатуру за више странака. То је једна од препорука ОДИР-а, односно ОЕБС-а, које је власт у Србији спремна да прихвати, која ће у нашем изборном процесу направити велики јавашлук, која ће апсолутно да дозволи кандидовање нерелевантних и листа које имају за циљ само да спрече аутентичне опозиционе странке које су у стању себи да прикупе потписе, да остваре бољи резултат на изборима.

Подсетићу вас да смо 21. јуна 2020. године на изборима имали 21 листу, 14 листа којима је власт прикупила потписе и без тога се не би кандидовале, а и неколико листа, као што су листа Чедомира Јовановића, Зорана Живковића итд., које су освојиле мање гласова него што су предале потписа. Дакле, предали су 11.000 потписа, а освојили су 7.000 гласова. То је једноставно немогуће и то су показатељи да им је власт прикупљала потписе.

Такође, на претходним изборима могли смо да видимо да су одређене партије и групе грађана прикупиле потписе на територијама неких општина где нису изашле на изборе, па је тако странка Сергеја Трифуновића прикупила више од 5.000 потписа са територије општине Нови Београд, где нису учествовали на локалним изборима који су се истовремено одржавали на територији општине Нови Београд.

Уколико би се таква одредба увела у Србију, могли бисмо да се суочимо са више од 50 изборних листа на предстојећим парламентарним изборима, и то би апсолутно био ударац за релевантне и аутентичне опозиционе странке да на што бољи начин искористе и време које је предвиђено у медијима да представе свој програм, као и финансије које се добијају од државе за спровођење кампање.

Уколико се и одредбе о финансирању кампање промене и повећа се део којим странке могу да располажу и пре избора, то апсолутно никаквог ефекта неће имати у кампањи уколико се тај повећани износ буде делио на много више странака.

Дакле, у питању су странке-фалсификати, странке које само имају за циљ да учествују на изборима како би неког другог спречиле да оствари бољи резултат и апсолутно немају интереса и немају могућности да самостално наступе и кандидују се без подршке власти. То смо могли да видимо и то је нешто што ми захтевамо да се у предложеним законима промени. Уколико се тако нешто не промени, ми не можемо да причамо о томе да ће следећи избори, који су планирани за 3. април, бити фер што се тиче услова кандидовања свих политичких опција.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Никола Тодоровић, Бета: Ја се извињавам, пропустио сам, јесу ли такви законски предлози ушли у скупштинску процедуру или су у припреми?

Александар Шешељ: У оквиру међустраначког дијалога председник Народне скупштине је најавио да ће ти закони бити донети, односно да ће бити изгласани до 2. фебруара. Дакле, они би требало да буду у скупштини до тог дана, а то је, мени се чини, следећа среда. Али ми ћемо захтевати, сутра је седница надзорног тела за контролу примене споразума из међустраначког дијалога и ми ћемо захтевати да се таква одредба, плус још много спорних одредаба, као што су одредбе о родној равноправности у саставима изборних комисија и бирачких одбора, повуку из тих предлога.

Новинар Никола Тодоровић, Бета: Јасно, јасно, да се одустане практично?

Александар Шешељ: Да, тако је.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ