Конференција за новинаре, 28. јануар 2021. године

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка сматра да је Србији неопходан дијалог између политичких странака о будућим изборима и изборним условима који се очекују следеће године – председничким, парламентарним и београдским.

Сматрамо да изборни процес у Србији има много проблема који треба да се реше што је могуће пре, на што бољи начин. Оно што је неприхватљиво за Републику Србију јесте да се организује дијалог уз посредништво Европске уније. То је понижавајуће. На тај начин ми признајемо да немамо демократске институције у Србији, да нисмо способни после 30 година вишестраначја да сами доносимо одлуке у сопственом интересу, у интересу унапређења демократије и пристајемо на сваки диктат из иностранства, па чак и тај да нам из Европске уније објашњавају шта је нама овде неопходно и шта треба да урадимо.

Српска радикална странка позива власт у Србији и све политичке странке да не пристану на понижење да се организује некакав дијалог у Народној скупштини у којем ће главну реч имати неки људи из иностранства. То је неприхватљиво.

Сведоци смо у претходном изборном процесу 2020. године да су се кандидовале неке странке којима је владајућа странка прикупљала потписе. У потписе свих странака које су се кандидовале после укидања ванредног стања може да се сумња да су их скупили напредњаци, као и неке странке које су то урадиле пре увођења ванредног стања. Само Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије и Српска радикална странка, уз мањинске странке, на ове изборе су изашле да су сами прикупили неопходне потписе и оверили их код нотара. Потписи по укидању ванредног стања су се скупљали код општинских оверивача, а јавна је тајна да се потписи код општинских оверивача прикљупљају на много мање формализован начин, да их прикупљају и само с личним картама, без доласка људи да својеручно потпишу изборне листе. Тако се већина тих листа кандидовала на изборима уз помоћ Српске напредне странке.

Да ништа нема спорно у нашем изборном процесу, сама чињеница да је на претходним парламентарним изборима Савез војвођанских Мађара освојио скоро 18 посто у Врању, дакле, у граду у којем живи само једна мађарска породица, треба да буде довољан аларм да нешто не ваља и да нешто треба мењати.

Треба увести ригорозну контролу код куповине гласова. То не сме да буде допуштено, код подмићивања бирача, код притиска у јавним предузећима и слично. Уколико ми сами то не можемо да видимо, узалуд нам и ови из иностранства који треба да дођу да нам објасне како то не ваља. Дакле, Српска радикална странка сматра да нам је дијалог у Србији неопходан по овим питањима, да треба да све релевантне политичке странке воде тај дијалог, али не треба да пристанемо и не смемо да пристанемо на било какве диктате из иностранства.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Бете, Жикица Стевановић: Навели сте све разлоге, наравно, зашто не треба пустити странце у наш парламентарни преговарачки процес. Како натерати Вучића да ти избори буду што је могуће праведнији? Да подсетим да сте их и ви за прошле изборе тужили Уставном суду.

Александар Шешељ: Сама чињеница да ће овај мандат Народне скупштине трајати годину и по дана довољно говори о томе да је нешто рђаво у нашем изборном процесу, да треба да се промени и да треба доћи до нових парламентарних избора. Ми смо видели резултате ових избора. Дакле, 21. јуна ми смо се вратили у период од пре 30 година, у једнопартијски систем, и то је оно што је неприхватљиво и оно чега је и Вучић сам свестан. Зато ће се и одржати избори за годину и по дана, не зато што постоји било које друго неразрешено питање. Оно што треба да буде задатак свих озбиљних политичких странака јесте да организују контролу на бирачким местима, да указују на стање у изборним кампањама и да се на сваки могући начин одупру покушају куповине гласова, покушају кандидовања неких изборих актера који нису у стању сами себи да прикупе потписе да би се кандидовали и тако даље. Странци немају интерес да побољшају демократију у Србији. Они имају интерес да на изборима у Србији кандидати буду они који се залажу за политику „Европска унија нема алтернативу” и из власти и опозиције, и да што боље на тим изборима прођу. Уколико бисмо сутра имали излазност од 20 или 30 посто, а све странке буду задовољне резултатима избора, а да су при том те странке за пут европских интеграција, у очима Европске уније ти избори би били легитимни. То смо могли да видимо у Македонији када је на референдум изашло само 30 и нешто процената грађана, а Европска унија поздравила тај референдум и оцењивала га као легитиман. Дакле, њих демократија не занима, изборна воља грађана Србије их не занима, занима их што бољи пласман странака које су за Европску унију и све што иде уз то.

Новинар Бете, Жикица Стевановић: Господине Шешељ, на тај начин, ако изузмете евентуални спољашњи притисак на садашњу власт, ви се дајете и доброј вољи политичке опције која има више од 60 посто подршке у Србији. Да ли сматрате да је реално да они, само добром вољом, своју подршку угрозе?

Александар Шешељ: Не сматрам да треба чекати неку самилост од стране владајуће странке како би се овде било шта поправило, али теза да треба да дођу странци како би их притисли и како треба да они овде учествују како би неке странке побољшале своје изборне резултате, такође не стоји.

Алтернатива самосталној борби за што боље изборне услове, за што бољи изборни пласман, у очима неких других опозиционих актера јесте да ми чекамо са стране да се овде искрцају савезници, па да онда они овде донесу одлуке како треба да буде, колико ко треба да има времена на телевизији и тако даље. То се свакако неће десити. То се никад неће десити.

Жикица Стевановић: Ако очекујете добру вољу режима, који су онда предлози, како ћете се изборити?

Александар Шешељ: Режим је прво показао добру вољу, ако могу то тако да назовем, тако што ће се избори одржати за годину и по дана. Они су могли да кажу – Видимо се за четири године 21. јуна. И они су, дакле, свесни да нешто овде не ваља. Ми очекујемо дијалог, да расправимо о тим питањима, па да видимо шта ће рећи власт, шта ће рећи опозиција, и онда да видимо да ли има сврхе разговарати и да ли можда може да буде неки позитиван исход из тог дијалога. Шта ја очекујем за годину дана или за пола године? Дакле, треба прво да саслушамо све, шта имају сви да кажу, па из тога да извучемо неке закључке.

Жикица Стевановић: Хвала.

Градимир Потић: Сведоци смо формирања опозиционих блокова, па се тако један скорашњи опозициони блок формирао између ДСС-а и ПОКС-а. Да ли је то прихватљиво за вашу странку и да ли размишљате уопште у том правцу?

Александар Шешељ: Ми не оцењујемо то шта раде друге странке, нек раде шта год хоће. Ми знамо да се Српска радикална странка на политичкој сцени Србије разликује од свих осталих странака зато што је то једина странка која има идеологију и то је једина странка у којој су чланови из убеђења у тој странци, а не из било каквог интереса. Ми смо једини који не можемо да будемо тако окарактерисани и да се сврстамо у тај кош да можемо са сваким, да бисмо сутра направили неки бољи изборни резултат.

Имате и тај пример да се удружују странке – једни су за неутралност и против Европске уније, други су за Европску унију и НАТО – и они су сад изборна коалиција. То је увредљиво за грађане Србије и никада се нећемо тиме бавити. Не интересује нас шта раде други. Ми знамо да смо 30 година истрајни на политичкој сцени. Знамо да смо увек говорили истину у изборној кампањи, нисмо правили никакве компромисе и те коалиције које и изгледају као противприродни блуд да бисмо освојили бољи резултат на изборима, то нас никад није занимало.

Градимир Потић: Хвала.

Александар Шешељ: Уколико немате других питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=MSDjmRjYFQI&t=25s

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ