Конференција за новинаре, 29. јун 2017. године

Миљан Дамјановић: Поштовани новинари, ових дана на политичкој сцени Србије дешава се једна велика апсурдна ситуација, а врхунац апсурда је био јуче када смо имали прилику да присуствујемо сценарију за који не верујем да је било где виђен, у било ком демократском друштву или, пак, у било ком парламенту у Европи, чак можда ни у читавом свету. Имали смо ситуацију да је представник владајуће већине и шеф посланичке групе Јединствене Србије Драган Марковић Палма, који је до јуче подржавао владу, у свом излагању изнео да неће гласати за мандатара и да неће подржати нову владу. Притом је изнео невероватну неку своју теорију: то што не подржава мандатара, то не значи да он не подржава Александра Вучића.

Ми се данас, наравно, питамо – како је могуће да у нашем парламенту када се расправља о предлогу за мандатара, Ани Брнабић, одређени људи из владајуће већине фактички говоре о Александру Вучићу, који је председник државе. Очекујемо да добијемо одговор од мандатара да ли ће прихватити да Драган Марковић Палма и људи из његове странке остану у влади, и како ће уопште моћи да поднесе, уколико они остану у влади, па да, рецимо, сутра дођу и траже одређена места у министарствима, јавним предузећима и осталим установама којима ће, како она каже, руководити.

Ово је само доказ оне чињенице и наше тврдње да се Александар Вучић није одрекао своје моћи – владавине над целом државом, јер је немогуће држати у влади оне који не подржавају владу. С друге стране, подсећамо да је исти тај председник Јединствене Србије пре само годину дана гласао за владу у којој је та госпођа, односно госпођица са којом се не слаже, изабрана за министра државне управе и локалне самоуправе. Нажалост, данас смо у ситуацији да је у владајућој већини завладала потпуна политичка импотенција и ово је само још један од показатеља да један човек влада Србијом, а то је Александар Вучић. Јер, подсетимо се, кад је Томислав Николић постао председник државе, на наговор Александра Вучића он је поднео оставку на место председника странке како би био председник свих грађана Србије. Данас се та ситуација није десила.

Што се самог мандатара тиче и разлога зашто нећемо гласати ни за предлог мандатара нити за ову владу, поред осталог јесте и чињеница да је у свом експозеу Ана Брнабић ставила неверовато рангирање приоритета. Њен приоритет, како наводи, јесте повезивање Србије са Европом и светом, где истиче да је главни стратешки циљ приступање Европској унији. Али, она притом заборавља једну чињеницу: да би се дошло до Европске уније морају се испунити и остали услови о којима је говорила накнадно у свом програму и у свом експозеу. У јучерашњем експозеу могли смо да чујемо 167 пута изговорену реч „дигитализација“, а тек једном речју је поменуто Косово и Метохија, Руска Федерација, наталитет или породица.

Оно што је такође врло битно – још један од разлога што не можемо никако да прихватимо мандатара и владу је чињеница да неко (ко је само десет месеци био министар сада буде мандатар, а изгледа и будући председник владе), односно Ана Брнабић, као министар, своју прву одлуку коју је донела било је одузимање осам милијарди динара из буџета локалних самоуправа и општина на територији Републике Србије, а чак две милијарде Граду Београду је одузето. Том приликом у Скупштини се одиграо један сценски наступ, представа, да су градоначелници Београда, Новог Сада и Ниша морали да аплаудирају одлуци да Република отме новац њиховим грађанима, односно грађанима Београда, Ниша и Новог Сада. Јер, како су рекли Република, односно министарство, ће много боље располагати тим средствима. Ако је то тако, сва три градоначелника су тада морали под хитно да поднесу оставке или да буду смењени, а да на чело тих градова дођу људи који су поштени, часни, способни, односно људи који би знали да та финансијска средства усмере за праву инфраструктуру и за оно што је заиста потребно грађанима та три велика града. Уколико имате неких питања, изволите. Уколико не, хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР