Конференција за новинаре, 3. август 2017. године

Вјерица Радета: Даме и господо новинари, ових дана почела је да се размотава афера око Ер Србије и приватизације ЈАТ ервејза од стране Етихада. Ми смо данас желели да подсетимо јавност да за нас ово није ништа ново, зато што је председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ још 22. јануара 2015. године упознао јавност са свим детаљима уговора везаног за ту приватизацију. Нажалост, у то време медијима није било интересантно да пренесу те податке и зато се сада нешто као чуде, а ми смо знали да ће се десити ово што се сад дешава и ово је само почетак.

Подсетићемо укратко да је приватизација ЈАТ ервејза започела као афера и да је то, како смо тада тврдили, а већ се показује велика превара. За сувласништво над 49 процената некадашњег ЈАТ-а, а сада Ер Србије, Етихад није никада уплатио ни један једини динар. Дакле, 49 посто вредности је добио бесплатно. Они су тада само гарантовали за кредит од 40 милиона долара, а гаранције су одмах наплатили најмом два Ербасова авиона, које је Ер Србија изнајмила, замислите, од Етихада. По уговору, чији оригинал је Војислав Шешељ тада показао новинарима, и који нико никада није објавио, најам сваког од ових авиона плаћен је 3.137,80 долара по сату, што је 1,300.000 долара месечно и такав уговор био је на снази око десет месеци, тачно толико колико је било потребно да се Етихаду исплати износ од 40 милиона долара тог кредита.

У то време Александар Вучић није показивао јавности тај уговор јер је тада већ наговештавано да је то отварање афере и да постоје неке тајне клаузуле уговора. Тада је Вучић показао јавности неке уговоре, али уговор о којем сада говоримо и податке које сада износимо, није тада показао медијима. По истеку тог рока везано за најам авиона, тај најам је смањен на 350.000 долара месечно, што је много, много мање у односу на онај уговор који је био са Етихадом. Оба ова авиона у јануару 2015. године враћена су Етихаду на рециклажу, што јасно говори да се радило о дотрајалим авионима. А подсећамо да је тада Александар Вучић, као председник владе причао о послу века, о томе да ћемо добити нове авионе. Па се сећате да је то било једно време предмет исмевања и на друштвеним мрежама качиле су се слике како у Етихаду фарбају те „нове“ авионе који су стари колико и наши боинзи. Шта је овде још интересантно? Да је пре те приватизације ЈАТ иста два таква авиона, авиона истих карактеристика, изнајмљивао од бугарске агенције по цени најма од 80 хиљада долара месечно, што је негде око 16 пута јефтиније од првобитног уговора за најам Етихадових авиона. Толико о томе колико је то био добар посао. Етихад је мањински партнер са 49 процената власништва, али без обзира на то, он је од Владе Републике Србије добио право стопроцентног руковођења, и они заправо раде шта год хоће као да су већински власници! Ербасови авиони су, већ рекох, истих карактеристика као и наши боинзи, само су били нешто мало млађи. Боинзи који су били ЈАТ-ово власништво тада, а сада Ер Србије, су били технички потпуно исправни и могли су да лете без икаквих додатних улагања. Етихадово руководство то није урадило, већ су изнајмили авионе, и то уз клаузулу да се авион повлачи оног момента када Ер Србија не уплати само једну рату Етихаду.

Крајњи циљ, и то је оно што сада полако почиње да се дешава, је уништавање компаније тако да Ер Србија остане са четири, пет исправних боинга, а да се остали један по један отпишу, јер се на тај начин испуњава услов Европске уније којим се од нас тражи, што такође власт покушава да сакрије, и да Ер Србија постане регионални превозник, што би заправо значило апсолутну пропаст националне компаније.

Шта је суштина уласка Етихада у тадашњи ЈАТ? Поред овога да ми постанемо регионална компанија, то је и продаја слотова. То су редови летења за којима у земљама Европске уније постоји невероватно велика потражња. ЈАТ је обезбедио својевремено велики број тих слотова и сада ће то ови полако почети да продају. И одатле та најава да ће Ер Србија пословати као лоу кост компанија, па су навели у Ер Србији да су они спремни на промене, кажу – ради ефикаснијег пословања, a лоу кост компаније користе мање, удаљене аеродроме, тамо се плаћају ниже аеродромске таксе, али наравно, то нема везе са ефикаснијим пословањем, већ заправо води уништавању националне компаније. За обавезну редовну праксу, својевремено су тек након потписивања уговора из Ер баса, односно њихов директор Кондић је ангажовао Ер Берлин, који је давао дупло скупљу услугу од, рецимо, Катар ервејза, али је суштина да је и Ер Берлин у власништву компаније Етихад.

Ер Србија иначе има услове да послује позитивно зато што испуњава тај светски стандард од 60 посто попуњености капацитета на летовима, али наравно, да би се то постигло потребно је домаћинско пословање, потребно је да се не испуњавању услови Европске уније, већ да се води рачуна о националним интересима. Наш председник је тада на конференцији предвидео превару са Етихадом и рекао да ће је платити Србија, односно грађани Србије. И то се, ево сада, дешава.

Ер Србија увелико најављује отказе. Председник Управног одбора Синиша Мали је за почетак рекао да ће бити тридесетак отказа. Крију од јавности да је више стотина људи напустило ову компанију због немогућих услова које морају да испуњавају на послу. Дакле, кренуло је полако урушавање онога чиме смо се некада поносили. Зашто су они баш у овом моменту почели да деле отказе? Вероватно зато што ми морамо да делимо судбину мањинског партнера, што није нормално, јер мањински партнер би требало да има мања права, али тај мањински партнер Етихад је већ обелоданио да су за 2016. годину имали 1,87 милијарди долара губитка, па онда ето, да им се ми нађемо да преко наших радника и преко њихових леђа помогнемо опоравку те компаније. И оно што је сад интересантно јесте да Ана Брнабић, која је формално председник Владе Републике Србије, каже неће да се меша у пословање Ер Србије. Премијер Републике Србије неће да се меша у пословање компаније чији је Република Србија већински сувласник са 51 посто власништва. Ово је заиста нешто што о чему јавност треба да буде обавештена и надамо се да овај пут медији неће остати глуви на ове информације.

Друга тема о којој данас желимо нешто да кажемо је актуелна тема везана за Косово и Метохију, за Вучићев позив на некакав унутрашњи дијалог. Ми желимо још једанпут да подсетимо јавност да Српска радикална странка неће учествовати у том Вучићевом дијалогу, али и да је спин режимских медија да ми у обраћању јавности нисмо понудили решење. То што не желимо да разговарамо са Вучићем, што не желимо да дајемо легитимитет ономе што он очигледно планира да уради са Косовом и Метохијом, не значи да Српска радикална странка нема решење. Има. Рекли смо, и то тврдимо одавно, да проблем Косова и Метохије треба замрзнути, да за решавање треба да тражимо помоћ Руске Федерације као наше силе заштитнице, да морамо вратити решавање овог проблема у Уједињене нације, одакле су га, да подсетимо, Тадић и Јеремић изместили мимо Резолуције Народне скупштине Републике Србије, која је то изричито забрањивала. И наравно, инсистирамо да се у разговоре укључи Резолуција 1244, коју годинама нико у Србији и не помиње, а та резолуција нама гарантује територијални интегритет и суверенитет на Косову и Метохији. И молимо још једанпут медије да не спинују причу о страху од рата уколико се одмах не реши питање Косова и Метохије. Ми српски радикали рат не желимо и управо због тога мислимо да проблем треба замрзнути и сачекати за Србију неко боље време. Подсећамо представнике режима да је Косово и Метохија 13% територије Републике Србије, да је 58% непокретности на Косову и Метохији катастарски књижено на Републику Србију, да је 27% катастарски укњижено као приватно власништво. И сад питамо: ко је тај ко има право да се одрекне иједног дела ове територије? И питамо Ивицу Дачића да ли он зна за ове податке кад му падне на памет да каже да Косово и Метохију треба поделити? Како би он то поделио? Који би критеријум употребио и коме би он то рекао – Ти си рођен у Грачаници и ти више немаш државу, а ти си рођен у Звечану, ево, ја се смиловао па имаш? То је апсолутно неприхватљиво.

Српска радикална странка захтева од Александра Вучића да објасни који је то нови пут за Србију, то је пре неки дан рекао, за који Срби нису спремни и од којег он неће одустати и неће попустити. Он нема право на загонетке. Он мора да каже шта је тачно под овим мислио и да о томе обавести јавност. Подсећамо га да као председник Републике нема права ни овлашћења да ради било шта на шта народ није спреман, јер није добио такав мандат на последњим изборима и никада га нико не може добити. Његов мандат је ограничен Уставом Републике Србије и само у оквиру Устава може и сме да се понаша. Ми смо за данашњу конференцију имали толико. Ако имате додатних питања, изволите. Ако немате питања, хвала што сте дошли.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР