Конференција за новинаре, 3. децембар 2020. године

Ђурађ Јакшић:Даме и господо новинари, добар дан и добродошли на нашу редовну конференцију за медије. Српска радикална странка се најоштрије противи новој измени Закона о привременом уређивању начина наплате таксе за јавни медијски сервис који предвиђа ново, ево у последње две године, већ треће по реду поскупљење таксе за то што раде такозвани Јавни сервис Радио-телевизија Србије и такозвана Јавна медијска установа Радио-телевизија Војводине.

Подсетићемо вас да је од 2016. године на снази такозвани комбиновани модел финансирања јавних сервиса – са једне стране из буџета, а са друге стране путем ТВ претплате која се од 2016. године назива телевизијском таксом. Те 2016. године ТВ такса износила је 150 динара, 2019. године је повећана на 220, од почетка ове године она износи 255 динара, а према најавама од 1. јануара 2021. године иде чак на 299 динара. Дакле, у последње две године удвостручен је терет на леђима народа само на основу такозване телевизијске таксе.

Поставља се логично питање шта је народ добио за узврат, и суштински није добио ништа. Да ли имамо квалитетнији и садржајнији телевизијски програм? Немамо. Да ли имамо објективно и непристрасно извештавање од стране јавних сервиса? Апсолутно немамо. Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине нису сервис грађана, него ударна медијска песница напредњачког режима, на којима је забрањена свака критика неспособне и у криминалу огрезле власти на републичком, покрајинском и локалним нивоима.

Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине дакле нису сервис грађана, него медијски сервис владајуће Српске напредне странке и ствари треба рећи правим именом. Српска радикална странка захтева моментални прекид наплаћивања такозване ТВ таксе која се наплаћује путем рачуна за струју, где се сваки месец за ТВ таксу дужи свако електрично бројило у Србији, без обзира где се то електрично бројило налази – да ли се налази на фарми, у шупи, штали, гаражи, свињцу, кокошињцу или викенд кући, а не да је везано за породично домаћинство које заиста има ТВ пријемник. Дакле, у питању је брутална и бесомучна пљачка већ добро осиромашеног народа у Србији.

Не могу грађани Србије по два основа да финансирају оно што раде Радио-телевизија Србија и Радио-телевизија Војводине. Новцем грађана РТС и РТВ се већ финансирају путем милионских дотација из буџета. Дакле, уместо обавезне ТВ таксе, Српска радикална странка је мишљења да ове две медијске куће недостајућа средства треба да потраже на тржишту, дакле треба да изађу на медијско тржиште и у тржишној утакмици као и остале телевизије са националном фреквенцијом да зараде новац који им је потребан за редовно функционисање, а не да врше додатни притисак, врше додатни терет и практично пљачкају народ у Србији.

Српска радикална странка подсећа јавност да је Александар Вучић још 2012. године, пре него што ће доћи на власт, обећао укидање ТВ претплате, а уместо ТВ претплате увео је ТВ таксу и на тај начин још једном обмануо и преварио народ у Србији.

У тренуцима када грађани Србије једва крпе крај са крајем, масовно остају без посла и живе на ивици беде и сиромаштва, укидање обавезне ТВ таксе је минимум минимума добре воље које држава мора да покаже према сопственом народу.

Друго, Српска радикална странка захтева од режима одговор на питање зашто ни годину дана након завршетка грађевинских радова још увек није усељена нова супер луксузна и супер скупа пословна зграда Радио-телевизије Војводине на Мишелуку у Сремској Каменици, на свега неколико километара од центра Новог Сада. Дакле, постављамо питањешта се ту чека.

У исто време подсећамо јавност да су грађани Србије сувим златом платили ново пословно здање Радио телевизије Војводине, 40 милиона евра је потрошено на изградњу пословне зграде РТВ-а у којој је сваки од 17.000 квадратних метара пословног простора плаћен близу 2.000 евра из буџета. Прошле године у ово време је пуштен први, а испоставило се практично и последњи сигнал из ове нове зграде. Радио-телевизија Војводине и дан-данас емитује програм са својих старих позиција, са своје старе локације.

Српска радикална странка је мишљења да је изградња нове зграде Радио-телевизије Војводине промашени мегаломански пројекат и чист авантуризам у режији председника покрајинске владе Игора Мировића. За новац који је утучен на нову пословну зграду Радио-телевизије Војводине могла се извршити изградња Б и Ц ламеле Клиничког центра Војводине и изградити комплетна Каменица 3 за најтеже онколошке болеснике. Српска радикална странка се оштро противила овој сулудој идеји, авантуризму Игора Мировића. Ми смо предлагали да се проблем смештаја Радио-телевизије Војводине решава на потпуно други начин, дакле апсолутно не новом и прескупом зградом, него искоришћењем постојећих капацитета, у првом реду зграде некадашњег Радничког универзитета у Новом Саду или искоришћењем капацитета новосадског Спенса.

Колико су ствари доведене до апсурда можда на најбољи начин сведочи следећа чињеница. Радио-телевизија Војводине има зграду од 40 милиона евра, а нема новац за плате запослених, па је принуђена да отпушта преко 200 својих радника.

И на крају, Српска радикална странка поставља питање председнику покрајинске владе Игору Мировићу када коначно планира да пошаље у пензију Миодрага Копривицу, генералног директора Радио-телевизије Војводине, човека који наредне године улази у осму деценију живота и пуни 70 година. Постављамо питање Игору Мировићу да ли је могуће да на простору северне српске покрајине не постоји човек који је кадар, који је образован, честит и способан да у кадровском смислу наследи и замени Миодрага Копривицу на челу Радио-телевизије Војводине.

Изволите, ако ви имате неко питање. Изволите.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Да ли мислите да је инвестиција о којој говоритепоследица пословне грешке или корупције?

Ђурађ Јакић:Инвестиција изградње нове зграде Радио-телевизије Војводине је у првом реду авантуризам у режији Игора Мировића, ту нема никакве дилеме. Као посланик у претходном сазиву, када се кренуло у тај авантуристички пројекат, поставио сам питање и добио одговор за скупштинском говорницом да ће изградња нове пословне зграде на Мишелуку коштати – парафразирамњегове речи – између милијарду и по и милијарду осамсто милиона динара. Међутим, цена коштања те зграде са комплетном опремом доћи ће чак до 44 милиона евра, а до сада је већ потрошено близу 40 милиона. Ми смо били становишта да је, као што сам рекао, на потпуно другачији начин требало решавати овај проблем и проблем смештаја РТВ-а, не изградњом нове и прескупе зграде, него искоришћењем просторних капацитета на неким другим местима, практично у самом центру Новог Сада.

По информацијама, које ми имамо и које смо чули и у јавности, чак се и Вучић противио у старту изградњи нове зграде РТВ-а, али очито да је аргументација Игора Мировића у тим њиховим међусобним разговорима и договорима била пресудна да Вучић ипак одобри средства за градњу ове нове зграде. За нас је потпуно ненормално и сулудо да у моменту када је свега 40 процената домаћинстава на простору Аутономне покрајине Војводине повезано на канализациону мрежу, кад имамо ситуацију да је Аутономна покрајина Војводина данас црна еколошка тачка у читавој Србији, где живи близу 800.000 људи у 100 различитих градова, општина и села, који немају исправну и здраву пијаћу воду, да се гради супер луксузно и прескупо здање које кошта 40 милиона евра.

Дакле, ми постављамо питање шта се чека, пошто је 25. новембра прошле године пуштен први, а испоставило се практично и последњи сигнал из те нове зграде. РТВ и даље емитује програм из улице Максима Горког, дакле са старе локације, где им је билостаро седиште, а веома смо радознали да чујемо шта је то коштало и шта је то повећало цену коштања практично за двапут, па чак и за два и по пута у односу на оно што је тврдио Игор Мировић за скупштинском говорницом, чини ми се негде у јесен 2017. године, када је градња почела.

Изволите.

Градимир Потић:Да ли повећање претплатеза РТС гледате у склопу припрема СНС-а за изборе или као укупну економску ситуације? Сведоци смо да треба да порасте и порез на имовину, треба да расте гомила ствари, фриленсери и угоститељи и тако даље. Укупна слабост економије или припрема за изборе?

Ђурађ Јакић:Ми смо уочи самих избора, у јуну 2020. године,слушали бајку од стране Александра Вучића како је Србија економски тигар, како ће најлакше од свих на читавом свету пребродити економску кризу и тако даље, али је то била прича за изборе да се грађани не би уплашили. Нема никакве дилеме да нас чека један прилично тежак и неизвестан период, ту апсолутно дилеме нема. Немогуће је да глобална економска криза не захвати и не ударии Републику Србију. Поставља се питање да ли држава Србија зна начин како да преброди економску кризу и како да помогне у првом реду онима којима је помоћ најпотребнија. То су у последњих девет-десет месеци, испоставило се, у првом реду угоститељи, људи који се баве туризмом, људи који се баве и занатима и услугом и тако даље.Дакле, нема кога већ криза није у доброј мери захватила.

Поставља се питање шта ће бити у наредном периоду.Драстично су пали приходи и на републичком и на покрајинском и на локалном нивоу. Ми имамо чак тврдње од стране Брнабићкиног НАЛЕД-а да је преко 200.000 људи до сада већ остало у Србији без посла. Поставља се питање шта ће бити у наредном периоду. Дакле, очито да недостаје новца и да је потребно да се преко леђа грађана, тако то режим ради, оприходује у буџет оно што недостаје, да би држава могла да функционише редовно.

Они су презадужили земљу. Спомиње седа је спољни дугблизу 27 милијарди евра. Подсетићемо вас, 2012. године, када је Српска напредна странка дошла на власт, чини ми се да спољни дуг није прелазио неких 12 милијарди, а и то је била висина која је била изузетно велика.

Видећемо шта ће бити у наредном периоду. Не може преко леђа народа који остаје без посла и који живи на ивици беде и сиромаштва да се попуњавају рупе у буџету. Дакле, ми се залажемо за укидање ове ТВ таксе, јер је она заиста бруталан и безочан начин пљачке грађана Србије, који од стране такозваног Јавног сервиса РТС-а и РТВ-а не добијају буквално ништа. Ове две медијске куће нису сервис грађана, него као што сам рекао медијски сервис владајуће Српске напредне странке и напредњачког режима.

Градимир Потић:Хвала.

Ђурађ Јакић:Хвала вам много. Свако добро.