Конференција за новинаре, 3. мај 2018. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, ви видите како се режим поставио у погледу заказаног митинга Српске радикалне странке. Очигледно је режим свестан да нема законског основа за забрану, а режим би хтео и нас да умори од коришћења свих законских могућности да се изборимо за поштовање свог права.

Прво су забранили митинг, а да нису имали ниједан озбиљан аргумент. Ми смо се жалили Министарству унутрашњих послова, а Министарство унутрашњих послова је потврдило забрану – такође није имало ниједан аргумент.

Онда смо поднели тужбу Управном суду. Управни суд је схватио да је решење о забрани незаконито и, ваљда, једноставно суд није хтео да иде у директан сукоб са режимом, него је поништио одлуку и вратио на поновно одлучивање, под образложењем да нису били задовољени неки формални услови.

Међутим, сви услови су били задовољени, јер ми смо у Хртковцима митинг заказивали како и иначе заказујемо митинге по целој Србији. Наши локални одбори подносе пријаву, а наши локални функционери су уједно одговорна лица за одржавање митинга. Тако је увек. Никад нисмо из Београда слали ниједно лице да буде за то одговорно, иако из Београда доводимо снажно појачање у људству, које ће обезбеђивати митинг.

Након што смо ми испунили и те додатне захтеве, митинг је поново забрањен. Опет смо упутили жалбу и чекамо решење по тој жалби.

Интересантно је, кад је наш овлашћени представник, дакле Војислав Кулачанин, са писменим овлашћењем Српске радикалне странке, отишао у одељење Управног суда у Новом Саду да му дају копију судске одлуке, упутили су га на Београд, али у Београду не можемо да ступимо у контакт ни са ким одговорним. Полиција нам то није дала. Дакле, знамо да одлука постоји, а они одбијају да нам је покажу, што је непојмљиво. Ви знате колико сам ја кроз цели свој живот имао искуства са судовима. Такве се ствари нису дешавале ни пред комунистичким судовима.

У сваком случају, какав год буде правни исход, ми у Хртковце идемо. На режиму је да ради своје. На нама је, као грађанима Србије, да радимо своје.

Имате ли неко питање? Изволите.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Ако све остане на формалној забрани, ми само идемо тамо, нећемо се, дакле, организовати, нећемо правити колоне, него иду људи који желе да иду из наше странке. Ја идем, наравно, и како ко прође на путу, где кога скрену с пута.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Па, знате шта: мало рука, мала им и снага. Шта значи: они су најавили? Шта то значи? Хоће ли доћи у два комбија? Немојте гледати на ове резултате на последњим изборима који су код нас били веома лоши. Ми и даље имамо јаку и добро организовану странку и сачували смо ту странку.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Па ништа, отићи ћемо тамо, сести на ливаду, на пример. Ако не можемо да говоримо, ако је забрањен скуп, онда не можемо да инсталирамо разглас, али климаћемо главом грађанима, они ће разумети шта желимо да кажемо. Јер, тамо је 90 посто грађана за нас, иако се ове телевизије из Београда, које шаљу екипе, труде да прикажу како нису грађани Хртковаца радосни што ми долазимо, па једва нађу двојицу, тројицу који су сумњичави или које то не интересује.

Имате ли још питања?

Данас сам у оквиру посланичког питања у Народној скупштини, вероватно нисте још пристигли били тада, отворио нову аферу у Влади Републике Србије. Захтевао сам од председника владе Ане Брнабић да хитно приступи реконструкцији, обнављајући старе захтеве који се тичу Златибора Лончара, министра здравља, и његових корупционашких афера у сфери јавних набавки, обнављајући стари захтев у вези са Зораном Михајловић и њеном шпијунском активности. Али, нова афера коју сам отворио тиче се министра Душана Вујовића. Откривено је да Душан Вујовић има неке своје фирме у Украјини, које обављају послове који нису у складу са законом, који су у супротности са његовом министарском функцијом, и да он злоупотребљава своју министарску функцију да би ти послови били што успешнији. Тамо се повезао са политичким следбеницима и идеолошким наследницима украјинских нациста, који су били организовани у СС дивизију Галиција. Ти украјински нацисти су чинили огромна зверства, злочине, пре свега према Јеврејима. Масовно су ликвидирали украјинске Јевреје, ликвидирали су патриоте у Украјини, православце, све оне који нису хтели да пређу на католичку веру или да се поунијате. Такви људи учествују у власти данас у Кијеву, спадају у најмоћније и с њима се повезао министар Душан Вујовић. Он би одмах требало да лети из Владе Србије.

Имате ли још неко питање?

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Госпођице, па ја сам ваљда човек од поверења. Новинари никад нису у моје речи посумњали, осим у случају гажења хрватске заставе, а и тада су по задатку сумњали, је ли тако, Данице? Јер, није било пожељно да се сазна истина, па је трачак сумње пласиран.

Изволите.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Не. Држимо митинг. Износимо своје политичке ставове, евоцирамо успомене и тако. Дакле, то је митинг, који ће бити миран, без иједног инцидента. Ми гарантујемо да неће бити инцидента јер ћемо имати веома јаку редарску службу. И није предвиђена шетња кроз Хртковце. Ви знате да свака шетња мора ићи главном улицом, а овде би то била улица која је заправо саобраћајница од регионалног значаја. Спада у прву категорију. Дакле, није ред да обустављамо на њој саобраћај.

Ми смо заказали потпуно миран митинг. Сви наши митинзи су мирни, никад нисмо имали ниједан инцидент. Додуше, док сам ја био на службеном путу, кад су митинге предводили Томислав Николић и Александар Вучић, онда су имали инциденте. Међутим, кад сам ја предводио митинге, никад није било инцидената.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Па, ми нећемо ангажовати аутобусе, нећемо, дакле, ићи на масовни митинг. То је један простор испред Дома културе, где у врх главе стаје 1.000 људи. Неколико стотина људи ће свакако бити, одазваће се мештани Хртковаца, а и ови који се пробију, и очекујемо новинарске екипе, наравно.

Имате ли још питања? Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР