Конференција за новинаре, 30. септембар 2021. године

Марина Недељковић: Поштовани представници медија, добродошли на редовну конференцију Српске радикалне странке.

Српска радикална странка упозорава целокупну јавност, а првенствено званичне државне органе и владајућу структуру, да је потпуно недопустиво, да је срамно и поданички у овом одсудном тренутку качити заставе Европске уније широм главног града Републике Србије, широм Београда и на овај начин га „украшавати”.

Зашто је ово срамно и поданички? Зато што смо сви сведоци да је застава Европске уније у овом тренутку потпуно непотребна. Штавише, представља један чист садомазохизам у већ једанаестом дану када наши Срби на граничним прелазима на Јарињу и Брњаку бију своје битке, првенствено за свој живот, за интегритет и својим телима бране своје право на слободу кретања.

Као што сте имали прилике да видите, у посети нам је тренутно један од званичника Европске уније, Урсула фон дер Лајен, и тренутно је Београд украшен тим такозваним заставама Европске уније, иако ми, као држава која није чланица Европске уније, немамо апсолутно никакву обавезу да ово испоштујемо. Не само да је то противуставно и да је противзаконито, већ преставља чист чин подаништва и ми српски радикали овом приликом позивамо актуелну власт да одустане од удварања, од тетошења европских државника и да првенствено своју пажњу окрене ка Србима који већ, понављам, једанаест дана муку муче и покушавају да заштите не само своје регистарске таблице, већ првенствено право на живот и слободу кретања. 

Ми српски радикали такође подсећамо да, не само да Србија није члан Европске уније, већ и да смо сведоци да у претходној 2020, па и овој текућој 2021. години нисмо отворили апсолутно ниједно преговарачко поглавље. Такође, од 35 поглавља, ми смо затворили свега два. Ако се подсетимо током претходне године избора који су одржани, управо су европски челници упозорили актуелну власт у Србији да оно што мањка и не ваља јесте управо слобода, демократија, независно правосуђе и слобода медија. Такође желимо да на неколико конкретних примера покажемо зашто је Европска унија чиста бајка, бајка попут „Ивице и Марице” или „Снежане и седам патуљака”, „Три прасета”. У ове бајке можда чак неко и верује, али у бајку о Европској унији апсолутно не верује више нико у Републици Србији.

Имате неколико кључних економских показатеља који јасно говоре о томе да Србија није добила апсолутно ништа, почевши од 1. септембра 2013. године, када је на снагу ступио такозвани Споразум о стабилизацији и придруживању. До дана данашњег овај споразум се примењује искључиво једнострано. То значи да јефтина, поприлично сумњива роба долази са европског тржишта, пласира се на наше, без икакве царине и тиме се, на најгори могући начин, штети и угрожава српски, првенствено пољопривредни производ, али и сваки други. Он постаје неконкурентан на домаћем, матичном тржишту. 

Са друге стране имате прилику и да видите да је Србија врло издашна када су у питању субвенције страним инвеститорима. Највећа субвенција је отишла за једну немачку фирму, у висини до 150.000 евра по радном месту. Чак ни то не би био проблем да се не догађа то да стране фирме долазе и првенствено експлоатишу нашу радну снагу, узимају субвенције и ми на крају крајева плаћамо сопствена радна места да би они користили наше ресурсе, наш капитал и када се засите тога, пакују кофере, одлазе и траже неку другу земљу где би могли наставити са својом економском и сваком другом експлоатацијом.

Такође, каже се да је Европска унија један од главних донатора Републике Србије. Ако погледате кога и шта Европска унија заправо донира, биће вам мало јасније о чему се ту заправо ради. Када погледате да Европска унија првенствено донира невладине организације попут Фонда за хуманитарно право у милионским износима, а то се све књижи и бележи као приходи и као додатак из Европске уније за Републику Србију, онда вам је поприлично јасно о чему се ради. 

Ми српски радикали смо још давних дана тражили да се овакве организације укину, јер је њихово антисрпско деловање ваљда свима већ јасно. 

Српска радикална странка подсећа да је Европска унија једна творевина која се налази у процесу дезинтеграције, која представља један скуп, бирократски тром поступак. ЕУ се налази у процесу дезинтеграције и разградње и заправо није у стању да помогне, на крају крајева, ни самој себи.

Ових дана смо такође, поред ових срамних застава, које висе на скоро свакој бандери кад прилазите граду Београду, видели да се у Новом Саду одржава и такозвани форум који су назвали „Западни Балкан, један регион, једно тржиште – корак напред ка јединственом европском тржишту”. Ваљда је циљ организатора овог форума да представе европске интеграције као нешто што је богом дано, као нешто што нам ваљда по правилу припада и следи, али заборављају да нам се кроз један овакав форум, заправо, протура утешна награда, која се назива мини-Шенген, односно „отворени Балкан”. 

Организатори овог форума наглашавају како је ово један мировни пројекат, како је то један пројекат који потиче изнутра, како представља будућност, солидарност и заједништво такозваних балканских народа и да заправо није наметнут споља. Зар вам се не чини да је помало срамно назвати ово једним мировним пројектом у тренутку када војна јединица РОСУ шиптарске лажне нарко-државе Косово малтретира, злоставља, туче Србе на граничним прелазима и одузима им и оно мало људских права која су успели својим физичким интегритетом да заштите. 

Као што сам већ нагласила, српски радикали истичу да је ово једно потпуно лицемерје на делу и под хитно захтевамо да се са свих јавних места склоне заставе Европске уније, јер сматрамо да њима тамо није место и да треба под хитно да престанемо да се понижавамо и идемо линијом мањег отпора. 

Такође ћу вас подсетити само на још један детаљ, за који сматрам да је релевантан када је тема европских интеграција у питању. Наиме, ја сам посланик Српске радикалне странке у Скупштини Аутономне покрајине Војводине и већ годинама уназад, заједно са својим колегама, покушавам да на дневни ред наметнем једно веома важно питање. 

На територији Аутономне покрајине Војводине функционише и ради такозвани Фонд за европске послове. Ради се о институцији чији је оснивач Аутономна покрајина Војводина, и која за циљ и намену има промовисање такозваних европских вредности и европских интеграција. Мало је познато у јавности, а вероватно многи и не размишљају у том правцу, да се на годишњем нивоу преко 145 милиона троши на функционисање једног оваквог фонда, првенствено на плате запослених. Преко 30 њих ради у овом такозваном измишљеном фонду, првенствено страначких и партијских кадрова. Јасно вам је о чему се ту ради и шта је заправо прави циљ. Ми 145 милиона динара трошимо на једну потпуно непотребну ствар од које немамо апсолутно никакве користи, док имате, са друге стране, пример да преко 800.000 грађана Средњег и Северног Баната ни дан данас нема чисту, здраву и пијаћу воду, пију воду пуну арсена.

Сматрамо да је потпуно недопустиво да се новац из покрајинског буџета арчи и баца на скупе гломазне пројекте, на празне и промашене фондове, који представљају паралелне институције, а са друге стране да села у оквиру северне српске покрајине немају канализацију, а многа од њих немају ни здраву пијаћу воду. Ово је само једна од тема које смо желели да кандидујемо за ову данашњу конференцију, а ако имате неких питања, изволите. 

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Да ли Српска радикална странка очекује промену политике Европске уније према Србији у светлу нових избора у Немачкој? 

Марина Недељковић: Да. Сведоци смо били да је то врло актуелна тема ових дана. Одржани су избори у Немачкој. Полемише се доста каква ће бити улога Зелених, као једног од главних кандидата и претендената да играју кључну улогу након ових избора. Ми суштински сматрамо да, ако Зелени дођу у ту позицију, ствари могу бити само горе. Ако се подсетимо, ова партија је била један од главних пропагатора бомбардовања Републике Србије. Знате врло добро да је Немачка окосница и главна перјаница Европске уније и да је потпуно недопустиво да ми идемо такозваном линијом мањег отпора и да правимо уступке, па на крају крајева и Немачкој, а имајући у виду да се ствари суштински неће променити. Мислим да је за нас много релевантније да повратимо суверенитет када је доношење наших сопствених одлука у питању, а да је то ко ће доћи или какве ће комбинације бити у контексту будуће владајуће политичке структуре у Немачкој, па и генерално Европској унији мање релевантно питање, али по свим досадашњим показатељима чини се да политика може да буде само строжа у погледу захтева које ће Немачка пласирати и усмерити ка нама, наравно, у погледу признања Косова и Метохије, односно, како они то називају, Косова као независне државе. 

Градимир Потић: Како видите разрешење кризе на Јарињу?

Марина Недељковић: Као што смо већ нагласили, сведоци смо да је данас већ једанаести дан како су наши Срби на Косову и Метохији изузетно узнемирени. Налазе се у једној врло незгодној и непријатној ситуацији, ситуацији да морају сопственим телима, протестима и барикадама да бране и оно мало људских права која су им преостала. 

Ми српски радикали смо на самом почетку, назваћемо ово кризом, сматрали да разрешење целокупног проблема Косова и Метохије, односно, како они то називају, наше јужне покрајине, вратимо тамо где му је и место, а то може бити само у оквиру Савета безбедности. И када је ова криза почела да се дешава, од првог дана сматрали смо да је потребно сазвати хитно седницу Савета безбедности, алармирати светске силе, првенствено оне које су чланице Савета безбедности, од којих можемо очекивати подршку, разумевање и неку врсту сарадње када је разрешење ове кризе у питању. 

Ако ћемо очи усмерити ка Европској унији и ка њеним званичницима, па чак и онима који су данас овде у посети, мислим да нећемо добро проћи, јер су они већ одавно показали шта мисле и како мисле да разреше ту кризу. Подсетићу вас да је управо Европска унија, заједно са својим старим пријатељем НАТО пактом била та која је не само бомбардовала Савезну Републику Југославију, већ која је један од главних протагониста, заштитника и финансијера те измишљене нарко-државе Косово. Од њих не можемо, нити треба да очекујемо било какву подршку, али тамо где ствари треба да се разреше, то је Савет безбедности. 

Градимир Потић: Хвала. 

Марина Недељковић: Хвала и вама. Ако имате још неких питања, изволите. Хвала вам још једном. 

https://www.youtube.com/watch?v=YvSUhK9egeY

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ