Конференција за новинаре, 4. фебруар 2021. године Александар Шешељ: Предлози Српске радикалне странке за међустраначки дијалог

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка сматра да не постоји ниједан разлог за одлагање почетка међустраначког дијалога око будућих избора у Србији. Сматрамо да дијалог између политичких странка није никаква епохална ствар, није ништа чему треба да се ишчуђавамо, већ то треба да буде ствар нормалне политичке праксе у Србији.

У складу са тим предлажемо да основне промене у нашем изборном процесу буду увођење у Закон о избору народних посланика у члану 104 – где је прописана казна затвора од три године за сваки облик мешетарења у изборном процесу – да буду таксативно наведене ставке као кривична дела да се сваки представник једне политичке странке, који прикупља потписе за кандидатуру друге политичке странке, сматра одговорним за то кривично дело. Дакле, прикупљање од стране једне политичке странке потписа за кандидатуру другој политичкој странци. Такође, да сваки облик мита, сваки облик такозваних поклона у кампањи према грађанима од стране било које политичке странке буде исто тако кажњив. У кампањи не сме да буде дозвољено: куповина гласова, било какав утицај на грађане у вези са њиховим слободним правом да гласају за кога год они желе, било каквим врстама поклона, да ли у храни, неким другим предметима и слично.

То су основне ствари које треба да постигнемо како бисмо ми могли да причамо о неким равноправнијим и поштенијим изборима у Србији. У складу са тим, наравно, и закон о локалним изборима, односно у изборном процесу за локалне изборе и за изборе за председника републике.

Такође нам треба суштинска промена у информативном уређивању Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине, која ће да омогући дебату између релевантних политичких странака, која ће осликавати не само суштинску репрезентацију свих политичких странака, већ и формат у којем ће моћи да се свака странка изјасни по најосновнијим политичким и друштвеним питањима у Србији и да изнесе свој програм у сучељавању мишљења са осталим политичким странкама, а пре свега странкама власти.

Сматрамо да су то основне ствари које треба да буду постигнуте у Србији како би се изашло на следеће изборе, односно како бисмо имали равноправне и фер услове за следеће изборе. Сматрамо да власт у Србији не треба да пристане на понижења у вези са овим међустраначким дијалогом, на посредовање из иностранства. То је нешто што Србији, свакако, није потребно. Није нам потребан било какав дијалог у којем ће се странке власти и странке прозападне опозиције препоручивати странцима за њихове фаворите на изборима у Србији. Треба сами да решимо аномалије нашег изборног процеса, а не да чекамо да нам дође диктат из иностранства како бисмо променили изборне услове. Такође мислимо да су ово основне промене које треба да се уведу у Србији, без неких предлога који су ван памети, који нигде на свету не постоје и само служе за то да се одврати од било какве потенцијалне промене коју треба да имамо у нашем изборном процесу.

Не схватамо зашто би се тај почетак дијалога одлагао, то може да се организује већ сутра, али да се сами погледамо у очи, кажемо шта у нашем изборном процесу не ваља и нађемо начин да то решимо.

По мишљењу српских радикала ове три ставке су најважније.

Изволите, уколико имате неких питања.

Градимир Потић, новинар Србин инфо: Господине Шешељ, да ли Српска радикална странка планира да отвори неки канал комуникације са властима да би заштитила просто своје сопствене интересе кад излази на изборе, с обзиром да неће учествовати у овим предвиђеним разговорима са посредством Европске уније?

Александар Шешељ:Ми смо отворени за разговор на било коју тему са свим политичким странкама у Србији, пре свега са владајућим странкама, али није до нас да упутимо ту иницијативу. Ми смо ванпарламентарна странка. У интересу, пре свега, владајућих странака је да се омогући изборни амбијент, односно изборни резултати који ће осликавати истинску вољу грађана. То на изборима 21. јуна нисмо имали. Дакле, једноставно не питамо се ми, поготово што не можемо да разумемо предлоге да ће власт изаћи у сусрет неким политичким странкама које не желе страно посредовање тако што ће се организовати између њих посебан дијалог. Шта то значи? Ми треба да имамо један јединствен дијалог са свим релевантним политичким странкама у Србији и које су изашле и које нису изашле на изборе. Не видимо поенту у томе да се неки препоручују и да буде од јавне важности дијалог који воде странци, да ће се само ти предлози усвајати, али да се неко задовољи тако што ће представник власти разговарати са њима, односно са нама који не желимо страно посредовање.

Градимир Потић: Да ли очекујете позив од господина Дачића?

Александар Шешељ: Свакако очекујемо позив.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=WpwHGbXGzNk

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ