Конференција за новинаре, 4. јун 2018. године

Миљан Дамјановић: Даме и господо, као што знате, Српска радикална странка је још од 2008. године упозоравала Владу Републике Србије, али и јавност, да ће неконтролисани увоз, примена Споразума о стабилизацији, једнострана примена ССП-а и даљи, слободно могу да кажем, стрмоглави пут ка Европској унији донети пропаст нашим пољопривредницима, али и свим људима који живе од својих десет прстију, од свог рада.

Данас смо сведоци, да је од јуче кренуо велики протест малинара у Западној Србији због ниске откупне цене малине. Више стотина људи је синоћ у Пријепољу преноћило на магистралном путу, затварајући тако магистрални пут ка Црној Гори. Наравно да због тога испаштају и грађани који тамо живе, али и сами произвођачи. Прошле године смо алармирали јавност, министра Недимовића и све чланове владе када је био потписан онај срамни споразум у Ваљеву. Подвлачим да се ради о споразуму који је био противзаконит и Кривичним законом био санкционисан као кривично дело – закључење рестриктивних споразума. И тада је откупна цена малина била испод очекиване. Малинари траже аконтну цену од 180 динара, али то је само први део који треба да им се испуни. Да бисмо имали праву цену, не само малине него и свих других производа наших произвођача и сељака, постоји обавеза чланова Владе Републике Србије да промене политику и укину Споразум о стабилизацији и придруживању, те уведу царину на робу из Европске уније. Јер, као што знате, и као што смо најављивали, доћи ће дан, а тај дан је, ево, дошао, да ће наша роба бити неконкурентна на нашем тржишту.

И овде се сад поставља питање – Ко има интерес од овакве политике? Подсетићу вас да пре него што је Српска напредна странка дошла на власт 2011. године, то је био август 2011. године, па све до маја 2012. године, редом су се вама и грађанима Србије обраћали Миленко Џелетовић, тада економски стручњак или председник Савета за економска питања Српске напредне странке, Марко Ђурић, тада члан Председништва Српске напредне странке, па и сам Александар Вучић. Говорили су тада да режим Демократске странке форсира хладњачаре и тајкуне и да је због тога ниска откупна цена малине. Данас, десет година након тога, видимо да они спроводе апсолутно исту политику Демократске странке и на тај начин уништавају српског сељака и српског произвођача. С друге стране, подсетићу вас такође да, када смо апеловали прошле године и у Скупштини, и на конференцијама за новинаре, министар Недимовић је реаговао и ракао да ће примити малинаре. Примио их је и рекао да ће у најкраћем року бити решен тај проблем.

Прошле године није решен проблем, а као што видимо неће бити решен ни ове године. Додатно су понизили малинаре и сада им нуде откупну цену од 50 до 100 динара за килограм малине. Са тим ценама апсолутно они могу да кажу – ево, поклањамо држави све што будемо набрали. Апсолутно нико од тога не може да живи, нити може остварити било какав бенефит.

Српска радикална странка подржава протест малинара, подржава све произвођаче, пољопривреднике. Ми ћемо се као народни посланици у Народној скупштини Републике Србије борити за њихова права, борити за њихов бољи статус и борити да економски програм Српске радикалне странке заживи. Али, понављам, једини начин јесте да се укине ССП и да искористимо наше могућности доброг споразума са Руском Федерацијом. До тада, осим овакве подршке и позива не само министру, него и целој влади, заиста немамо шта друго да учинимо. Али, ту смо за све њих, и да их примимо и да разговарамо. Подетићу вас такође, пошто се нон-стоп говори када нам дођу представници владе, министри из Српске напредне странке – како рече Јоргованка Табаковић, пре неки дан, да као посланици они никада нису обећали нешто што нису испунили не би ли узели тако јефтин политички поен – па, управо је ова тема где су обећавали да ће им решити проблеме, а и лично је Марко Ђурић, крајем септембра, октобра 2011. године, чак и позивао да пре него што крене 2012. година, да дођу малинари и други произвођачи и да штрајкују не само у својим местима, него да дођу у Београд. Ми позивамо данас све малинаре да не штрајкују и да не праве само протесте у Пријепољу и Западној Србији, него нека дођу овде, у Београд, јер изгледа да ова влада и ова власт разуме само онда када су у питању протести и блокирање улица. До тада им неће решити ниједан проблем.

Значи, са једне стране имамо тактичко решење – то је да им се ове године омогући аконтна цена од 180 динара, и стратешко решење које мора донети министарство, као и укидање ССП-а. И, као врло битан пример тога да влада не зна шта ради, као и да изгледа да заиста ради за тајкуне, подсетићу вас да од извоза малина у буџет уђе преко 250 милиона динара годишње. Коме је у интересу да не уђе тај новац у касу Републике Србије? Коме то иде у прилог? Изгледа да иде у прилог само одређеним појединцима. И заиста очекујемо да се о тим стварима говори у Скупштини, али и да коначно схвате одређени људи да седење на две столице апсолутно нема смисла, јер осим политичког самоубиства – пута ка Европској унији, као што видите долази и политичко самоубиство и на економском и на финансијском плану. То се неће променити све док влада буде водила овакву политику. А ово што мењају одређене министре, то је само чиста „шминка“ и од тога нема ништа, ако ће само неко ново лице наставити исту политику коју су водили и његови претходници. Изволите, ако имате неких питања.

Новинар: Какво је ваше мишљење и какав је став Српске радикалне странке поводом овог позива да се грађани укључе на протест због цене горива?

Миљан Дамјановић: Да, да, да. То је позив на грађанску непослушност и заиста, и овде је овај претходни пример о ком смо говорили. Апсолутно подржавамо тај предлог, могу да кажем захтев. Мислим да је такав пример заживео у Немачкој, чини ми се да је била слична ситуација. Ми имамо једну невероватну ствар – гориво у свету појефтињује, а само код нас поскупљује. Акциза у Србији је преко 70 одсто. Која је ту економска политика? Где иде тај новац? И да ли то важи можда због изјаве председника државе да суфицит никад није био већи? Изгледа да ми имамо толико добар стандард, већи и од Швајцарске и од свих осталих земаља, да ваљда наши грађани имају толико новца да могу да плаћају најскупље гориво у Европи. Није проблем само поскупљење горива, него нафтни дериват који је сировина и основ за производњу. То значи да ће поскупети и све друге ствари у ланцу производње у нашој држави. То је нафтни дериват који морају да користе сви, што значи да ће то повући поскупљење осталих животних намирница, тако да онда најављено повећање плата неће донети ништа.

Новинар: Може ли држава да смањи тај удео?

Миљан Дамјановић: Наравно да може. Не само да треба, већ може и мора. Ја ћу вас подсетити, било је пре три-четири године, ако се не варам, када за пољопривреднике нису давали унапред субвенционисано гориво, него су говорили – хајдете ви сад плаћајте, па ћемо ми да вам вратимо новац после шест-седам месеци. Па, где то има у свету? Одакле неком обичном сељаку новац за те ствари? Или кад кажу, ево пример, имали смо на Новосадском сајму најновије тракторе, држава учествује са толико и толико. Па, који то обичан човек има могућност да извади 30.000 евра и да плати? Док држава не стане иза свог произвођача, он апсолутно нема никакве шансе. Прошле године нас је „појела“ Пољска. Зашто? Зато што је држава Пољска дала бесповратне кредите и најбоље субвенције пољопривредницима, и ми смо изгубили трку. Само из тог разлога што нико не брине о грађанима Србије. Сви заборављају када је Александар Вучић по други пут постао премијер, када је износио свој елаборат, он је тада рекао оно што су многи прећутали и нису пренели у јавност, толико то није било значајно. Он је најавио – ми ћемо се борити за некакву четврту индустријску револуцију, те да није баш тачно да смо ми пољопривредна земља. Па, која је то индустријска револуција у Србији? Па, 600 хектара обрадиве земље имате на територији Златиборског округа које је под малинама. Какве црне индустрије има у том региону? Ако макнемо Златиборски округ, ви већ неколико година у остатку Србије имате произвођаче који се баве малином, купином, боровницом...

Само поскупљење горива довешће до још лошијег финансијског стања грађана Србије, јер ће то повући поскупљења струје, као и свих других основних животних намирница. Мислим да заиста улазимо у један турбулентан период када је српска економија у питању.

Хвала вам што сте били на конференцији.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР