Конференција за новинаре, 4. март 2021. године

Милорад Мирчић: Српска радикална странка обавештава јавност да ће подржати борбу против криминала коју је тренутно покренула актуелна власт, с тим да упозоравамо актуелну власт да борба против криминала не сме бити селективна, не сме да се одабиром по неком критеријуму који је карактеристичан за политичке опције које су на власти, једни затварају под оптужбом да су криви и да су се бавили криминалом, а другима да се гледа кроз прсте.

Наиме, конкретно, не сме се борба против криминала свести на то да су Веља Невоља и њему слични једини кривци и носиоци криминалних радњи, а при томе да чланови Владе Србије буду поштеђени. Пример за то је да за све ово што смо до сада у јавности могли да прочитамо и да се обавестимо, све ово што је радио и Веља Невоља и што је радио Кокеза и што су радили многи, имају покриће у члановима Владе.

Логика ствари налаже да се ради о ономе ко је најодговорнији као министар, па се самим тим намеће и закључак да је најодговорнији Небојша Стефановић, јер како би то годинама могао да траје криминал овакве врсте, најбруталнији криминал, који се огледао и у убиствима у масакрима, како то наговештавају, а да при томе полиција није била упућена, да при томе министар полиције, који се зове Небојша Стефановић у то време, није био обавештен. Очигледно да се та веза између власти и криминала огледала у већем делу, кад је ово у питању, између између министра Стефановића и криминалаца, односно криминогених група.

Овде је интересантно што је Небојша Стефановић одраније био директно и индиректно умешан, лично умешан, у криминалне радње. Сетите се само афере „Крушик“ Ваљево, сетите се Наменске Трстеник. Сада већ покојни отац Небојше Стефановића доказано је био умешан у трговину оружјем.

Шта би било најбоље да власт сад учини, да би на неки начин демантовала или потврдила оно што ми српски радикали говоримо? Пошто је спроведена оставинска расправа након смрти оца Небојше Стефановића, било би добро да јавност буде обавештена шта је то оставио и колико је капитала оставио отац Небојше Стефановића, јер то се зна у оставинској расправи; да видимо да ли је тачно оно што се већ увелико прича у јавности, да је то имовина од неколико милиона евра, што на штедним књижицама, што у некретнинама, или је можда много већа или много мања.

Можда ће неко да помисли зашто ми српски радикали инсистирамо на томе, када је то нешто што је везано за породицу, за личност. Јесте, али је Небојша Стефановић на изузетно високој функцији, јавна личност и везан је за многе афере и мора да се зна колико је капитала оставио његов покојни отац Бранко Стефановић. Ми добро знамо да то није био неки велики капитал до уласка у власт, односно до изласка из Српске радикалне странке његовог сина Небојше Стефановића и у то смо сигурни. Да видимо колико се то, за ових протеклих девет или више година, повећао капитал који је стекао његов покојни отац. То би било веома значајно и ми би то тумачили као један од корака у борби против криминала. Из тог разлога ми упозоравамо актуелну власт да мора да прекине било какве везе које и даље има са криминалним групама.

Видимо каква је била улога Кокезе. Наиме, суштина је следећа: прљав капитал који се зарађује трговином дрогом, цигаретама и другим робама пере се добрим делом у грађевинским радовима, али не мањим делом то се ради и преко фудбалских клубова. Како се то ради? Тако што се ти трансфери који се обављају у фудбалским клубовима, а везани су за продају и куповину играча, финансирају из тог прљавог новца и ти водећи нарко-дилери улажу свој приватни новац у куповину или, како они кажу, у довођење неког играча. Клаузулом уговора или на неки други начин се то регулише да се приликом продаје тог истог играча у иностранство надокнади део капитала уз све припадајуће камате онима који су уложили свој капитал.

Криминалци који се представљају као вође навијача су фактички власници фудбалера, њихових уговора, а самим тим и власници фудбалских клубова. За све ово морају да имају координатора у том делу који се односи на фудбал, то је Фудбалски савез Србије, односно председник Фудбалског савеза Србије. Фудбалски савез Србије дозвољава те трансфере, Фудбалски савез Србије, по закону, контролише све те уговоре око трансфера. Ту се, између осталог, раде кривична дела, тако што се у неким земљама, не у свим земљама Западне Европе, праве такозвани дупли уговори, уговор који је фактички потписао играч са неким клубом у западноевропским земљама и прави се други, дупликат, где је цифра за коју је потписан тај уговор много мања, како би се избегло плаћање обештећења матичном клубу, како би се избегле обавезе које проистичу из тог трансфера. Ту разлику у новцу очигледно да је узимао Кокеза заједно са својим сарадницима и то је улога Фудбалског савеза Србије, односно конкретно Кокезе.

Пандан томе је понашање бившег министра полиције. Све ово што се радило када су у питању криминалци и њихово деловање, било је под окриљем Министарства унутрашњих послова. Када се количина новца којим је располагао Небојша Стефановић и њему блиски повећала, они су из те потребе да су финансијски много јаки, много богати, кренули у једну авантуру која се зове политичка власт, односно преузимање власти у Србији. То је код криминалаца увек редовна појава – када се довољно финансијски обогати, када довољно финансијски ојача, он жели да има и политичку моћ, јер то је реална, фактичка моћ. Како то почиње? Почиње тако што се ти криминалци ангажују у изборној кампањи, односно на сам дан избора њихова улога је да извлаче такозване сигурне гласове, да дају паре из свог џепа, колико већ један глас кошта. Када то ураде, онда касније наплаћују тај свој трошак тако што их спонзоришу у неким пословима јавна предузећа као што је Електропривреда Србије, као што је Телеком и то је једна веза која од раније траје, још од Демократске странке, још од ДОС-а је то, али напредњаци су то усавршили и видите како се то завршава, односно колико дуго траје. Траје онолико дуго док криминалци не искажу жељу да дођу до реалне политичке моћи. Када су радили изборе на републичком, па и на другим нивоима, ти исти криминалци су им били координатори у појединим окрузима, у појединим изборним јединицама. Сетите се само тих сцена које су приказиване црни џипови, младићи који су ошишани до главе како малтретирају људе. Безброј жалби је уложила Српска радикална странка на нерегуларност избора под оваквим условима. Они су омогућавали да се направи такозвани бугарски воз, они су показујући силу и снагу присиљавали грађане Србије да излазе на бирачка места и да гласају за владајуће странке, највећим делом за Српску напредну странку.

У све то био је и те како умешан и можда и главну реч водио Небојша Стефановић. Ево вам доказ. На изборима у Новом Саду ухваћена су лица која су се бавила куповином гласова и малтретирањем грађана у делу Новог Сада који се зове Петроварадин. Једно од тих лица је било приведено од стране полиције. Пошто су активисти Српске радикалне странке вршили притисак на локалну полицију, привели су то лице. То лице је иначе било препознатљиво из ранијег периода, као ситни нарко-дилер. У присуству чланова Српске радикалне странке отворено је рекао командиру, односно полицајцу који је био надлежан за ту полицијску станицу – Сад ће те звати министар Небојша Стефановић и мораћеш да ме пустиш. На запрепашћење присутних, то се и десило. Лично је Небојша Стефановић звао и овај га је морао пустити. То је почетак самог краха читаве политике коју Српска напредна странка спроводи са оваквим људима.

Ништа бољи случај није и када је у питању Зорана Михајловић, само што сад није актуелизована као министар, али сетите се само колико је стотина милиона Зорана Михајловић, као министар прво Министарства за енергетику, а затим Министарства за саобраћај и грађевину, упропастила. Па да није ништа друго, ево нам поново пример Грделичке клисуре, колико је новца Зорана Михајловић у оно време потрошила за изградњу па за санацију, па је више пута санирана Грделичка клисура. Да ли је неко позвао Зорану Михајловић на одговорност? Није нико.

Мора руководство Српске напредне странке, а пре свега Александар Вучић да крене у бескомпромисну борбу, борбу која неће подразумевати селективност. Само тако Србија може да се одупре овој пошасти која се зове криминал и нико не зна и не види где ће бити крај ако се не приведу они који су главни носиоци и протагонисти тог криминала. Ако имате питања, изволите.

Новинар агенције БЕТА, Жикица Стевановић: Душко Бујошевић је у интервјуу НИН-у поменуо да је председник Србије Александар Вучић имао везе са навијачким групама Партизана. Он је казао да је имао те везе још док је био у Српској радикалној странци. Да ли ви знате нешто о томе?

Милорад Мирчић: Душко Бујошевић је човек код кога очигледно доминира накнадна памет. Душко Бујошевић је, колико знамо, био дугогодишњи тренер Партизана. Док је био у тој улози, ни једну једину реч није рекао везано за повезаност криминала са појединцима који се представљају као навијачи Партизана, а сада се сетио да је неко био добар с њима, па таман то био и Александар Вучић. Ја лично немам сазнања да је Александар Вучић био у таквим односима како је то Душко Бујошевић представио. Он је, на крају крајева, док је био у Српској радикалној странци, више пута изјављивао да је припадао групи навијача Црвене звезде, да је као млад човек више пута и ишао, чак је говорио, и то је истицао, да је ишао и у Загреб и у многа места бивше Југославије бодрећи Црвену звезду. Да ли је неке друге односе и везе имао са навијачким групама, стварно не знам.

Имате ли још питања?

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: По српским радикалима, да ли Вучићев режим има воље и снаге да обори организовани криминал?

Милорад Мирчић: Ми бисмо волели, ми бисмо искрено желели да има снаге. Воља очигледно постоји. У супротном, он ће бити жртва свега овога и на то мора да буде спреман и ја мислим да је свестан и он и његов режим, ако не успеју у овој борби они ће бити жртве, њих ће криминалци, овако организовани у свим сегментима су присутни, видите да је и у сегменту царина једна од највећих афера и то све има за циљ да стекну капитал, да се обогате, а онда ће кренути у политички обрачун и прва жртва ће бити Александар Вучић. Ми се надамо, не само због њега, него због свих нас који живимо у Србији, да та одлучност постоји и да ће је до краја спровести.

Да ли имате још питања? Ако немате, хвала вам што сте присуствовали конференцији.

https://www.youtube.com/watch?v=0pR-laRZk3Q

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ