Конференција за новинаре, 6. март 2018. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, чињеница да су амерички и британски амбасадори лично обилазили нека бирачка места, у току прошлих градских избора, је једна веома зла слутња за Србију, једно веома драматично упозорење.

Велико зло се спрема, a спремају га две западне силе: Сједињене Америчке Државе и Велика Британија. Српска влада не сме скрштених руку то да посматра. Није довољно рећи, као што је рекао Вучић – послаћемо и ми посматраче на америчке и британске изборе. Треба много озбиљније кораке предузети. Пре свега, влада би морала сместа да донесе одлуку о давању дипломатског статуса комплетном руском особљу Српско-руског центра за хуманитарне интервенције у Нишу, затим да прихвати иницијативу Српске радикалне странке да се сличан центар формира на простору Војводине, а у догледно време и у централном делу Србије. То би био само први корак ка обезбеђењу Србије. Треба хитно предузети мере да се захтева учлањење Србије у ОрганизацијуУговора о колективној безбедности, такозвани ОДКБ, јер Србија не сме сама, слаба и незаштићена да дочекује следећи велики удар са Запада. У том следећем великом удару биће ангажовано много више новца, неупоредиво више техничких средстава, вероватно ће више бити и оружаних провокација и терористичких аката него 2000. године, у време припрема за 5. октобар. Србија треба да се чврсто интегрише са Русијом, јер је то пут њеног опстанка.

Изволите, ако ви имате неко питање.

Новинар: Ваш коментар избора…

Проф. др Војислав Шешељ: Ми смо на изборима поражени. Један наш велики књижевник је својевремено написао роман „Тешко поражени”, али ми смо они поражени који не очајавају, ми се држимо старе изјаве Џавахарлала Нехруа да је самом својом природом човек осуђен на победе и поразе, на снове и разочарења и да је човекова основна привилегија да сопствену снагу мери величином тешкоћа и проблема с којима се суочава.

Ми нашу борбу настављамо. Ми смо самлевени овде у једном млину, где је један воденични камен био Вучић, а други Ђилас. Вучић је самлео патриотски део опозиције, а Ђилас прозападни. Међутим, то сигурно неће дуго трајати и наша политика ће се реафирмисати у Србији. Ми нећемо ништа мењати у своме програму и у својој идеологији. Ми остајемо чврсти, стабилни, достојанствени, па макар никада ни један глас на изборима не задобили.

Верујемо у колективни ум српског народа и грађана Србије.Верујемо да ће колективна народна свест сазрети до те мере да ћемо на следећим републичким изборима много боље проћи.

Новинар: Размишљате ли о подношењу оставке?

Проф. др Војислав Шешељ: Размишљали смо о политичкој одговорности и размишљамо још увек.О подношењу оставке нисам размишљао нити ћу размишљати, јер сам недавно одлучио да живим још најмање 20 година и до последњег даха да се бавим политиком, јер политика је моја судбина.

Наравно, нимало не занемарујем бављење научним радом.У наредном периоду ја настављам рад на тротомној књизи са насловом „У Сребреници није било геноцида”.Настављам да делујем политички, да учествујем у свим телевизијским емисијама где је то могуће, да се преко штампе обраћам грађанима и да радим на великој акцији реорганизације странке пред предстојеће изборе.

Новинар:Хоће ли бити нових лица у странци?

Проф. др Војислав Шешељ: Нова лица се непрекидно појављују, а неки млађи ће моћи да преузме функцију, коју ја тренутно обављам, када докаже да је способнији, паметнији, искуснији и одговорнији.Замало не рекох: и лепши, па се уједох за језик.

Новинар: А резултати?

Проф. др Војислав Шешељ: А што се резултата тиче – онине зависе само од нашег рада, него пре свега од народне воље. Ми смо заиста у овој изборној кампањи учинили све што смо могли. Имали смо и штампане публикације, изашао је специјални број листа „Велика Србија”, први смо се појавили са предизборним плакатима, имали смо велики број налепница, у телевизијским емисијама на београдским телевизијама лично сам гостовао више него икад у некој предизборној кампањи, а и моји сарадници су такође врло често гостовали.Дакле, што се тиче те наше кампање, неких великих замерки немам.

Преконтролисаћемо рад контролора на бирачким местима, ту ћемо сад направити анализу, али против народне воље се не може. Наравно, није у питању само народна воља, него и подстицање те воље. Знате, ми смо знали у нашим кампањама да делимо књиге бесплатно, најлон кесе или папирне кесе са амблемом наше странке, да делимо упаљаче и оловке и евентуално неке свеске, али оне поклон пакете са месечним следовањем никад нисмо били у стању да делимо. Поставља се питање – откуд паре онима који су то куповали и делили?

Друго, и људи који су се полакомили на тај пакет или на две хиљаде динара,па отишли и гласали против своје савести,неће дуго остати у таквом менталном склопу. Промениће се и њихова савест и схватиће да то није право решење. А против воље народа се не може.

Знате, ја причам за случај овог новог насеља, Бусије, у Земуну. Ту је Ђинђић планирао да отвара нову градску депонију, што би угрозило и Батајницу и Угриновце. Кад сам постао председник Општине, ја сам гарантовао грађанима да ћу спречити прављење те депоније. Рекао сам да или ћу поднети оставку, или ћу отићи са власти. Чим сам преузео функцију, ја сам предузео мере да нађемо ко је власник тог земљишта.Ми смо предухитрили град, откупили смо земљиште, испарцелисали га и на брзину продали по најнижим ценама најугроженијим породицама.Највише је ту било породица избеглица.Никло је ново насеље. Нема депоније. Увели смо одмах воду, струју, путеве смо направили, насули, почели постепено да асфалтирамо. Садти људи на изборима 80 посто гласају за Вучића, 10 посто за нас, шта да радимо.

Дакле, једно искуство: и кад народу много учините, не очекујте захвалност, јер народ онда каже – ево, ви сте учинили све што сте могли, да видимо сад шта могу ови други. Али, наравно, не пада нам ни на крај памети да се љутимо на свој народ, него да се опет боримо да заслужимо његово поверење.

Имате ли још питања? Хвала вам што сте се одазвали.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР