Конференција за новинаре, 7. децембар 2017. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, напокон потези хрватских власти. Најновији њихови потези требало би да наведу председника Републике и Владу Србије да схвате да никад ништа неће бити од уласка Србије у Европску унију.

Прво, идиот је свако ко мисли да је могуће успоставити пријатељство између Србије и Хрватске. То је апсолутно немогуће. То је као кад повезујете материју и антиматерију. Није то нека нормална суседна држава са нормалним народом. То је држава која је састављена од бивших Срба и да би они били неко и нешто – оно што су били раније треба потпуно да пропадне. То је њихов смисао постојања.

Хрватска прети Србији захтевом за плаћање ратне одштете од 40 милијарди евра. Видели сте како сам ја приватно реаговао на тај хрватски захтев, а сад и званично у име Српске радикалне странке упозоравам власт Србије да се они с тим не шале, да ће они до задњег минута инсистирати на томе.

Сећате се, кад је Хрватска била пред уласком у Европску унију, колико им се улизивао Борис Тадић, па им честитао, па их подупирао, па рекао да нема нерешених проблема и тако даље. Тад је Борис Тадић требало да каже – Има нерешених проблема, постоји  проблем границе на Дунаву; постоји огроман број српских станова у Хрватској који су конфисковани или буквално отети; постоји огромна српска имовина у некретнинама. Све је то Борис Тадића тада прећутао, а све је то тада требало рећи и то би мало укочило Хрватску, па би се можда тада и пронашло неко решење, али сада нема. Сад ће Хрватска да каже да не само да хоће 10.000 хектара земље са леве обале Дунава, она хоће и Апатин. Свашта јој може пасти на памет. Није у питању само Шаренградска ада или ово острво поред Вуковара, које је Борис Тадић дао на употребу Хрватима дозволивши им да тамо летују, да тамо подижу туристичке објекте и тако даље, уместо да те објекте подижу српски држављани. С тим стварима се није играти, томе треба озбиљно приступити и треба напокон свима да буде јасно – Нема ништа од Европске уније. Неће нам тражити само Косово, него и леву обалу Дунава, тражиће нам ратну одштету, тражиће нам онда и Војводину, тражиће нам онда да Хрватска буде до Земуна – све ће они то поставити на преговарачки сто. И неће Немачка бити у стању да Хрвате од тога одговори, или да им припрети, или да их пак натера да одустану. Зашто бисмо се  уосталом ми Срби и уздали у евентуалну добру вољу Немачке.

Изволите, ако ви имате неко питање, изволите.

Новинар: Тражи се изручење радикала Хашком трибуналу. Шта ви кажете на то?

Проф. др Војислав Шешељ: Па, и ми тражимо изручење Била Клинтона и Хилари Клинтон, а када они нама изруче Била и Хилари Клинтон, онда ћемо размислити да ми њима изручимо Вјерицу Радету и Петра Јојића. Али, док не будемо у шакама чврсто држали Била и Хилари Клинтон, нема ништа од тих преговора.

Новинар: Чека се и другостепена пресуда у Хашком трибуналу....

Проф. др Војислав Шешељ: Неко чека, неко не чека.

Новинар: Ви не чекате?

Проф. др Војислав Шешељ: Ја не чекам, мени је свеједно.

Новинар: У случају да буде осуђујућа за вас?

Проф. др Војислав Шешељ: Мене уопште не интересује. Ја добровољно тамо никад више не идем. Да ли ће ме ова или нека дуга власт испоручивати то не зависи од мене.

Новинар: А ваш став о буџету?

Проф. др Војислав Шешељ: О буџету сам малопре говорио, многе ставке буџета су прикривене. Буџет би могао бити уравнотежен, а није. Ако су имали буџетски суфицит ове године, онда су на бази тог буџетског суфицита, поготово што се очекује да пољопривредна година буде боља следећа него ова, јер тешко да може бити лошија од ове, онда су могли имати уравнотежен буџет. Зашто се играју тако Законом о буџету мени, као стручњаку, није јасно.

Новинар: Које су вам главне замерке?

Проф. др Војислав Шешељ: Главне замерке: што су многе ставке прикривене, што нису разлучене, што нису разложене, зато што није још донесен, ни после пет година, откад су ови дошли на власт, није донесен Закон о платним разредима, а не знамо ни шта значе ставке о платама – кад у оквиру једног министарства имате врло ниске плате чиновника у самом министарству, а у разним пратећим агенцијама и канцеларијама много веће плате. Немамо разрађено чиновничко право у Србији.

Имате ли још питања? Ако немате, хвала вам.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР