Конференција за новинаре, 8. мај 2018. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, данас сам хтео у Народној скупштини да упозорим српску јавност, међутим, због протoка времена нисам имао могућности и зато користим ову конференцију за штампу да алармирам српску јавност и руководство Народне скупштине да Ненад Чанак наставља да дивља у згради Народне скупштине. Вољом скупштинске већине постављен је за председника Одбора за европске интеграције.

Ви знате, Српска радикална странка као највећа опозициона странка у парламенту није добила ниједно председничко место у одборима, а он је добио на волшебан начин, ко зна каквим заслугама за владајућу странку, да буде председник Oдбора за европске интеграције.

Он је заказао неки скуп, као међупарламентарну конференцију под насловом „Кроз идеју Европске уније ка миру и развоју, то је планирано за 11. и 12. мај у Београду, у петак и суботу. Не би нас то ни интересовало, те глупости, да он на тај скуп није позвао и министра одметничке албанске власти у Приштини Виосу Османи Садрију, која је тамо председник Одбора за спољне послове. Он апсолутно на то није имао право. На скупове ове врсте могу се позвати представници само оних земаља са којима Србија одржава дипломатске односе, па чак и у ширем неком тумачењу само оних земаља које смо међународно признали. Ни у једној варијанти није могла доћи у обзир Виосе Османи Садрију и ми захтевамо од парламентарне већина да под хитно смени Ненада Чанка са функције председника Одбора за европске интеграције и да спречи улазак Виосе Османи Садрију у зграду Народне скупштине.

Изволите, имате ли ви неко питање.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Е, ја мислим да би ми та функција највише одговарала. Сву своју енергију бих у то уложио, али неће хтети. Ја ћу рећи да редакција Н1, како Вучић каже америчке телевизије, то предлаже, па можда прођемо. Је ли могу? Добро.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Шта је било?

Новинар: Како коментаришете...

Проф. др Војислав Шешељ: Какве претње?

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Не знам, ја то нисам видео, можда је то било неко фигуративно изражавање, али нисам уопште то видео.

А што се тиче тог Ђорђа, како се презива, Жујовића – морам признати да је добро прошао. Прошао је са једним овлашним ударцем и нека захвали богу што су се ту затекли функционери Српске радикалне странке, међу њима и Миљан Дамјановић, Малбаша, било је четворо-петоро наших страначких функционера који су интервенисали и зауставили револтиране грађане. Јер, где се иде на туђи скуп са онаквом паролом? И ја да сам био ту не бих одолео да га не звекнем бар једном шамарчином. Али добро, та једна васпитна је у реду, не би ваљало да су теже телесне повреде и тад би то било претерано, бар што се мене тиче.

Новинар: Да ли један...

Проф. др Војислав Шешељ: Па један ударац, један транспарент, то је отприлике мера.

А шта мислите да вама неко напише „Јована ратни злочинац?

Новинар: Али, ја нисам...

Проф. др Војислав Шешељ: А нисам ни ја, али пишу.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Па нисам ни ја за ратни злочин. Прочитајте пресуду једном више. Нисам осуђен за ратни злочин. Ратни злочин је Члан 2, ваљда Статута, а ја сам по Члану 5 – подстрекавање за прогон као злочин против човечности, односно за депортацију или присилно премештање, подстрекавање, нема то везе са ратним злочином. И онда ме неко назива ратним злочинцем. Ја украдем некоме новчаник у аутобусу, а они кажу – Ти си убица. То вам је отприлике тако, не иде. Иде ли, Јована? Иде ли то? Па једно је украсти новчаник, а друго је убити, ваљда.

Новинар: Да ли сматрате да сте успели у својој намери?

Проф. др Војислав Шешељ: У потпуности. Ту се, ваљда, и ви слажете са мном.

Ми нисмо имали намеру да изазовемо инцидент, нисмо имали намеру никог другог да узнемиримо. Да режим није овако нервозно реаговало, ми бисмо дошли у Хртковце, одржали скуп од пола сата или мање од пола сата, покупили се и вратили за Београд и можда би било 200, 300 људи на скупу, јер ми, видели сте, нисмо никог аутобусима довлачили. Ово што је дошло дошло је из тих околних сремачких места, из Шапца неколицина, из Београда колима. Нисмо, дакле, улагали неки силни новац па да направимо спектакл, али скуп је у потпуности успео, колико ја процењујем.

Изволите, Данице.

Новинар: ...да је...

Проф. др Војислав Шешељ: Видите, већ више од 20 дана ја нападам из комплетних артиљеријских оруђа по Душану Вујовићу и влада никако не би смела да дозволи да то све прође с његовом оставком, јер он је у крупном криминалу и мора јавност о свему бити упозната. Ја сам можда сазнао за 10 посто његових неподопштина, а шта је све још ту – ко то зна. Влада зна.

Видите, прво то око Комерцијалне банке, он је намерно својим нечињењем... Влада има 36 посто учешћа у власништву Комерцијалне банке. Имала је раније преко 50 посто, ја не знам како је то изгубила. Додуше, кад бих мало проучио документацију нашао бих то. Он је намерно, смишљено ишао у правцу обезвређивања Комерцијалне банке како би она што јефтиније била продата, за багателу.

Даље, он је као министар преузео да ради као лобиста за украјинску државу, за нацистички режим у Кијеву и именован је као министар српски за независног члана управног одбора украјинских железница, чији је задатак да испослује код ове Европске банке за обнову и развој огроман кредит, у више милијарди, да би се потпуно трансформисале украјинске железнице, да би прешле са широког колосека, који се користи у Русији, на такозвани нормални европски колосек. Ви знате да су железнице могуће на три колосека: уски, нормални и широки. Широки је у Русији. Руски је и код нас укинут, и остао је тај европски који се у жаргону назива нормалним. Тамо где су пруге нове новцате они скидају шине и претварају их у овај европски стандард. То су милијарде и милијарде. То може да буде пропаст и за Европску банку за обнову и развој, јер Украјина нема начина да те паре врати, а он је то лобирао и уједно уговарао продају Комерцијалне банке. Његова жена је исто неке послове тамо развила велике, она је Украјинка, а има седиште у Будви.

Дакле, ми смо о томе говорили више пута и постављао сам скупштинска питања, тражио његову смену, чак је и америчка амбасада у Кијеву била умешана у ово – да ли и сам амбасадор, то је нека жена, или неко други из амбасаде, не знам поуздано, али знам да је и америчка амбасада умешана. И знам да су неки хрватски држављани посредовали у склапању ових разних варијанти послова.

Новинар: Ја сам вас питала...

Проф. др Војислав Шешељ: Е, ово је први део мог одговора.

А други део је: ми нећемо сигурно гласати за Синишу Малог, као што не бисмо гласали за било ког другог кандидата владајуће већине, па макар био најбољи на свету. Ми смо опозициона странка.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Гласаћемо против, рекох, ми смо опозициона странка, па да је најбољи на свету гласаћемо против.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Није могуће, Јована, да ме није подсвест на танак лед навела.

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Одмах сте то помислили да ме је подсвест на танак лед навела. Кад смо ми гласали за једног министра када смо у опозицији, хајде, кажите ми, имате ли то на репертоару, откад постоји странка?

Новинар: ...

Проф. др Војислав Шешељ: Па знате шта, чим се десило оно рушење у Савамалој ја сам одмах прозвао име главног организатора и сви сте ћутали, као да вам је било непријатно кад сам ја прозвао Горана Весића. Је ли вам било непријатно због нечега?

Да је био Мали, ја бих рекао Мали, али је био Горан Весић, још мањи. Шта да радим кад волим да кажем истину, па макар и грозно заболело.

Имате ли још питања?

Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР