Конференција за новинаре, 9. децембар 2021. године

Вјерица Радета: Даме и господо новинари, Српска радикална странка одавно говори о погубном деловању невладиних организација и што је још горе, о одсуству реакције државе на таква деловања. Ових дана смо сведоци како невладине организације покушавају да преузму надлежности државних органа, што је апсолутно неприхватљиво. Знате, окупе се по неке две-три дангубе, оду у министарство, односно у локалну полицију, региструју неку организацију, покрет, назову се како год и они сад као представљају некакву еколошку силу, како покушавају да се представе. Тренутно у Србији делује око 950 тих такозваних еколошких група и покрета, а пола њих се финансира из иностранства. Највећи финансијери су им у Немачкој, па у Сједињеним Државама, Холандији и тако даље. И они покушавају и успели су чак да направе хаос у држави, хаос који су направили пре неколико дана, односно прошле суботе, када су затворили путеве. Српска радикална странка сматра да власт мора да се одупре утицају различитих организација и да мора преузети одговорност за све области живота, наравно, водећи рачуна да све што раде буде у интересу државе и народа. То је суштина. Ако је неко победио на изборима, ако је освојио велики број гласова, он мора да буде одлучан, та таква власт мора да буде одлучна у спровођењу идеја, а одговара, наравно, на следећим изборима за евентуалне пропусте. Битно је да власт мора да, пре доношења било какве одлуке, сагледа из свих аспеката такву одлуку и мора се, поготово се мора одупрети наша власт актуелна, а то са одлукама Венецијанске комисије и тим њиховим несувислим и штетним предлозима траје већ двадесет година. Много је предлога закона усвојено у Народној скупштини у последњих двадесет година под утицајем, по налозима, заправо, те некакве Венецијанске комисије, која у суштини није никакво тело, просто, то је скуп ето тако неких чиновника који се баве, покушавају да се мешају у унутрашњу политику држава које им то дозволе и познат став Српске радикалне странке је да то никако и никада не сме да се деси.

Када је у питању ова блокада путева и ово што се десило, овај терор тих такозваних еколошких организација над грађанима, ми мислимо да је држава морала одлучније да реагује и да никако није смело да се дозволи да путеви буду блокирани. То је наш принципијелни став и ми кад год и ко год да протестује, увек кажемо и мислимо – сваки протест у демократској држави је дозвољен, свако има право да протестује против чега год жели, али нико нема право да затвори путеве. Ми то никада нисмо радили, никада нећемо и увек смо се супротстављали таквим небулозним одлукама.

Када су у питању ова два закона: Закон о експропријацији и Закон о референдуму и народној иницијативи, ми из Српске радикалне странке смо слали јавна саопштења. Ми смо позивали Народну скупштину, народне посланике да не усвоје те законе. Имали смо конкретне примедбе и на један и на други закон. Наше примедбе нису паушалне, нису злонамерне, него заиста крајње професионалне и у интересу државе Србије и у интересу народа.

Сада предлажемо, односно понављамо свој предлог Влади Републике Србије да одмах повуче Одлуку о расписивању референдума за измене Устава, зато што мислимо да је ова одлука донета непромишљено и да измене Устава треба оставити за наредни сазив Народне скупштине, који ће одговарати заиста народној вољи. Тренутно је једнопартијска скупштина на делу и једнопартијска скупштина не сме преузети на себе одговорност мењања Устава.

Ми смо имали толико, ако имате питања, изволите.

Новинар агенције Бета, Никола Тодоровић: Опростите, ако разумем добро, ви ово повлачење, мислим сада иде на промену Устава, али спомињете Венецијанску комисију, сматрате да је то и под притиском Венецијанске комисије дошло, ако ја добро разумем?

Вјерица Радета: Да. Дакле, проблем је што је дошло од Венецијанске комисије то за измене Устава. Прва ствар је што мислимо да Устав не треба мењати парцијално, него да треба стручњаци наши да седну да виде шта све треба у Уставу евентуално мењати и да се то уради одједанпут.

Друга ствар је што је ово што је сада на делу, ове измене, што су заправо налог Венецијанске комисије.

И треће, што може бити и прво, да је сада на делу једнопартијска Народна скупштина и да таква скупштина не сме мењати Устав, да то треба одложити за наредни сазив Народне скупштине.

Никола Тодоровић: И само још нешто ако могу да питам. Ви сте већ износили своје погледе на ова два закона.

Вјерица Радета: Да.

Никола Тодоровић: Како гледате на овај поступак Вучића око тих закона, да поново са изменама иде у Скупштину, на крају и повлачи?

Вјерица Радета: Закон о референдуму и народној иницијативи је већ ступио на снагу и потпуно је легитимно и легално да влада предлаже Народној скупштини измене и допуне тог закона. Какав ће предлог бити, видећемо, и ми ћемо опет реаговати ако будемо мислили да има разлога за реакцију.

Што се тиче Закона о експропријацији, председник Републике га није потписао, то је такође његово право, као што је тада право Владе Републике Србије да га повуче из процедуре. Могло се десити да то влада не уради, па да га Народна скупштина поново не изгласа, али ово што је урађено је потпуно у складу са Уставом.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Како видите понашање СНС-а у овој ситуацији? Чини се као да су се поделили. Један број њих је и на вишем нивоу и сам био против, хајде да кажемо, целе приче о Рио Тинту, док рецимо, хајде да поменемо господина Ђукановића, прошле недеље је он сам себе снимио и каже да он јесте за Рио Тинто, а данас је изјавио да нису слушали народ. Како видите целу ту ситуацију?

Вјерица Радета: Па, мислимо да је Рио Тинто потпуно непотребно убачен у све ово. Рио Тинто и што се нас тиче јесте проблем и ми мислимо да Рио Тинто има лоше референце и да њему не треба дозволити експлоатацију литијума, али експлоатацију литијума мислимо да треба дозволити по највишим еколошким стандардима. Ми смо предлагали да то буду стандарди који се користе у Немачкој. Ово све до сада што је било актуелно јесте испитивање, а да ли ће, односно после тога треба да се распише, по нашем мишљењу, тендер и да буду строго прецизирани услови и да под тим условима то, наравно, може да се ради.

Знате, демагошка је прича сад да због њива не треба користити рудно богатство које имамо. Најважније је да онај коме се узима непокретност, коме се експроприше непокретност, да тај заиста добије адекватну награду, односно накнаду, да не буде у том смислу оштећен. Свакако да постоји и та нека емотивна веза, да је људима тешко кад им се нешто експроприше, али знате, није једино сад Јадар и тај део тема експропријације. Па све што се урадило у држави Србији деценијама уназад, све се радило на нечијој некада земљи и све је то експроприсано. Рушене су куће, рушена су насеља, одузимане су њиве, шуме, али је увек важно да то буде уз правичну накнаду, да у материјалном смислу људи не буду оштећени, а ако се утврди да је то државни интерес, ако се утврди општи интерес, онда свако тај интерес мора да поштује.

Е сад, представници владајуће странке, знате, можда то и није неуобичајено и не треба да буде ни чудно, они у својим изјавама углавном слушају руководство странке и отприлике покушавају сви на тај начин да се обрате јавности, што је, на крају крајева, и нормално, знате, руководство странке је оно које одређује политику. Е сад, да ли је неко за Рио Тинто, да ли је неко против, да ли су уопште сви разумели суштину овога, бојим се да су неки подлегли под утицај ових што су протестовали и што су кроз те протесте тај Рио Тинто ставили у први план.

Ако сте гледали наша саопштења и читали, слали смо их, и о једном и о другом закону, јасно смо ми ставили до знања да се ниједан од ова два закона не доноси због Рио Тинта. Да би се примењивали у том случају, у неким деловима би, али је суштина да ли је закон добар или није добар. По нашем мишљењу, ни један ни други закон нису добри.

Градимир Потић: Замолио бих вас да ми прокоментаришете локалне изборе у Црној Гори.

Вјерица Радета: Па, очигледно је да Мило Ђукановић губи на свим изборима, да губи већину и да је било среће после парламентарних избора да је Кривокапић остао онакав каквим се представљао у изборној кампањи и да је наставио политику коју је обећавао, односно да је водио политику коју је обећавао, Милов пораз би био још драстичнији. Али у сваком случају побеђују Срби полако и сигурно у Црној Гори.

Градимир Потић: Хвала.

Вјерица Радета: Молим.

Ако немате више питања, хвала што сте дошли.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ