Конференција за новинаре др Војислава Шешеља, 3. септембар 2020. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, режимски медији су последњих дана намерно и унисоно дизали извесну панику у јавности, као шта чека Александра Вучића у Вашингтону, пред каквим ће бити искушењима, каквим се опасностима излаже, какве ће притиске на њега вршити и тако даље. Ја мислим да је то све било непотребно, сувишно, да су узалуд такво расположење стварали у народу, јер Вучићу у Вашингтону не прети заправо никаква опасност. Ако ће он бити одлучан у одбијању било каквог решења које би Косово и Метохију издвајало из уставног система Србије, онда нема чега да се боји. Са друге стране, за америчког председника Трампа ово је врло деликатан тренутак. Убеђен сам да је председник Трамп свестан да је прошли пут победио захваљујући подршци Срба у оним државама у којима је Клинтонова све до пред изборе водила. Срби су се организовали и подржали Трампа и он је победио у Мичигену, у Висконсину, у Охају, у Пенсилванији и још неким државама.

Овога пута, ако се Трамп буде коректно понашао, ако се према Србији и према највишем политичком представнику Србије буде опходио с поштовањем, Срби ће још масовније за њега гласати, још организованије ће приступити изборима. Говорим о Србима који имају америчко држављанство. Ако му се деси да увреди Србију, да врши притисак на Вучића и тако даље, онда сигурно не може рачунати на гласове америчких Срба. Дакле, он треба добро да размисли о томе и да се тако постави. Уколико изрази поштовање према Србији, уколико још изрази и став да је Србија неправедно бомбардована, о чему је раније говорио, ако изрази став да се не може доводити у питање територијални интегритет Србије, све ће бити у његову корист и он се може надати да ће са сигурношћу победити.

Дакле, ми српски радикали сматрамо да ту нема разлога за зебњу, а Вучић мора да буде чврст и одлучан. Шта му се тамо може десити? Ништа. Неће га тамо ни ухапсити, ни убити, ни черечити, ни било шта друго. Једноставно, што је било познато за бившег руског, односно совјетског министра иностраних послова Андреја Громика, „мистер њет“, па и тадашњи руски, односно совјетски амбасадор у Уједињеним нацијама, на седницама Савета безбедности важио је за „мистера њет“ – не може. Ко год каже Косово независно – не може и готово, нема шта више да се расправља. Доста смо расправљали, доста је Србија попуштала, доста је Србија ишла низ длаку Европској унији и Америци. Србија мора имати одлучне ставове по својим егзистенцијалним, виталним питањима.

Српска радикална странка је веома задовољна што је опозиција у Црној Гори победила на изборима, а сад пријатељски настојимо да скренемо пажњу да не смеју дозволити да три победничке странке дођу у унутрашње сукобе, да се појави неслога по било ком питању. Кад се формира влада, та влада мора бити опрезна. Одмах се мора, наравно, укинути и овај накарадни закон о верским заједницама, а онда кренути у борбу против криминала, а сва остала питања оставити за касније. Најважније је да се сачува јединство ове три, до сада опозиционе странке, које би требало за извесно време да преузму власт.

Упозоравамо да је Мило Ђукановић спреман на свакакве прљавштине, па чак и овај митинг који је заказан за 6. септембар са собом носи велике опасности. Не сме му се ићи наруку, Срби морају бити мирни, сталожени, концентрисани на своје основне циљеве и не смеју дозволити да било ко изазива верску или међунационалну мржњу у Црној Гори. То су опасности које вребају, пре свега, од досадашње власти. Њима је у интересу да се Срби и муслимани у Пљевљима на пример, као и у неким другим срединама у Црној Гори међусобно закрве, или Срби и Албанци, а то не сме нико дозволити.

Имате ли ви неко питање?

Новинар Никола Тодоровић, Бета: То је било све, ја мислим, што сам и мислио да питам.

Проф. др Војислав Шешељ: Ево, ја мислим кратко и јасно.

Никола Тодоровић: Савршено.

Проф. др Војислав Шешељ: Концизно.

Никола Тодоровић: А све је речено.

Проф. др Војислав Шешељ: А све је речено.

Новинар Градимир Потић, Србин инфо: Ја бих вас питао нешто.

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите.

Градимир Потић: Шта мислите, зашто немамо владу толико дуго и зашто парламент до краја није конституисан?

Проф. др Војислав Шешељ: Зато што Вучић игра цице-мице унутар своје странке, на српској политичкој сцени, а и у целој Србији. Он ће ипак ускоро и формирати ту владу. Ако мисли да исправља ово што су сада напредњаци забрљали, ми ове изборе нисмо признали, онда је најбоље да сад такозвану концентрациону владу формира и ово што је у неколико наврата обећавао, нове изборе за годину и по дана. Најбоље би било нове изборе да закаже, републичке, који би били заједно са председничким, у децембру следеће године. Идеално би било на Светог Николу. Имали смо и раније изборе који су се држали на Светог Николу, па да буду 19. децембра следеће године. До тада треба променити изборни закон и укинути све ово што се лоше дешавало у изборном процесу, да се уцењују бирачи, да се потплаћују бирачи, да се уписују непостојећи на бирачке спискове, да се гласа са дуплим личним картама и тако даље. Сви смо свесни шта се све дешавало и сви сматрамо да то треба свакако искључити из нашег политичког живота. Ако пристају напредњаци и Вучић да то ураде и да следећи пут имамо чисте изборе, онда ћемо ми, наравно, имати стрпљења, без икакве журбе ћемо приступити припремама. Уколико сматрају за годину и по дана да могу на изборе изаћи под истим условима као сада и служити се истим средствима и методама, онда ће се то лоше за њих завршити.

Градимир Потић: По Београду се углавном прича, једно од главних питања је – може ли се нешто научити од црногорске опозиције? Какво је ваше мишљење?

Проф. др Војислав Шешељ: Другачија је средина Црна Гора, другачија је Србија. Нема шта ми да научимо. Тамо су три опозиционе странке које су се ујединиле по питању заједничког интереса, да се отарасе владавине Демократске партије социјалиста и Мила Ђукановића. У Србији ми не видимо на који би начин ми српски радикали, на пример, могли да сарађујемо са Драганом Ђиласом, Вуком Јеремићем или Бошком Обрадовићем. Између нас су светлосне године удаљености. Можемо само о једној ствари са другим странкама да договарамо, а то је око контроле на бирачким местима. А да с њима формирамо владу, са прозападним странкама, са антируским странкама, ми то нећемо.

Има ли још неко питање?

Хвала вам што сте се одазвали.

https://www.youtube.com/watch?v=ZOO8TuRsTgU

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ