Конференција за новинаре Окружног одбора Београд Српске радикалне странке у просторијама Општинског одбора Савски венац, 14. октобар 2020. године

Марко Петковић: У име Српске радикалне странке пре неколико недеља говорио сам о томе како Влада и председник Републике Србије обмањују јавност нерелевантним економским показатељима. Намештањем параметара умањују наше губитке и приказују нетачан раст стопе БДП-а и незапослености.

Оно што заиста јесте истина и што морамо признати јесте да смо, за разлику од развијених земаља Европске уније, имали мањи пад БДП-а за неколико процената, захваљујући само српском сељаку, српском пољопривреднику или српском воћару и уопште нашој прехрамбеној индустрији.

Наиме, како је Србија земља средњег степена економског развоја, тако и њен БДП увелико зависи од пољопривреде, сточарства, прехрамбене индустрије, од седам до десет процената, процентних поена. Када су туризам, угоститељство и области ауто- индустрије имале пад од 30 до 50 посто у високо развијеним земљама, српску привреду, српску економију и могућност да се држава, ако опет мора додатно задужује, спасили су српски сељаци или српско село, које је од 2000. године до данас систематски уништавано.

То што смо ми имали незнатно мањи пад БДП-а од земаља Европске уније и што
је српска економија опстала или и даље опстаје, за то само можемо захвалити и
скинути капу српском сељаку, који је, као и у другим историјским околностима, опет
попут ратова са почетка 20. века и по ко зна који пут, подметнуо своју грбачу и
спасио државу. За то што је био у могућности да помогне држави и њеној економији,
опет може захвалити само и искључиво самоме себи, а никако властима ове државе
од 2000. године до сад, јер је стопа нашег пољопривредног раста од тог доба до сад у
константном опадању.

Зато, госпођо председниче Владе и господине Вучићу, када говоримо о БДП-у, морамо захвалити српском сељаку, јер је он тај који нас је у овом тренутку спасао, у доба пандемије.

Наравно да ће Српска радикална странка подржавати и стране инвестиције и модернизацију државе, а не преко грбаче српског сељака и српског привредника. Зашто страним инвеститорима бесплатна земља, бесплатни доприноси, бесплатна инфраструктура? Зашто српски сељак не може да добије субвенције? Зашто српски сељак не може да добије земљу за обраду? Кад би и они имали равноправне услове као страни инвеститори, видели бисте како би онда пољопривредна производња почела да расте. Зашто ми да продајемо наше пољопривредне производе само као сировине? Зашто да не улажемо у нашу индустрију и нашу привреду? Зашто да извозимо сировине у Западну Европу, па да нам они то упаковано у неке амбалаже продају овде по 20 до 50 пута већој цени, и то да напоменем без царина? Зато можемо сваком економисти и сваком фискалном савету у овој земљи рећи – Српску привреду у доба пандемије и српски БДП је спасио српски сељак, не страни инвеститор.

Зато, господине Вучићу, када се обраћате и када говорите о БДП-у, захвалност само српском сељаку, а не страном инвеститору. Зато, господине Вучићу, српски сељак, његово величанство српски сељак.

Толико за данашњу конференцију.
Хвала вам.

https://www.youtube.com/watch?v=vT0RYEqVItA

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ