Конференција за новинаре проф. др Војислава Шешеља, 12. новембар2020. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, јутрос смо обавештени преко медија да је Европска унија уценила Србију да мора у року од осам дана да заведе санкције председнику Републике Белорусије Александру Лукашенку и неким другим белоруским државним функционерима. То је толико дрско и безобразно да српске власти морају одлучно да реагују да осуде такав притисак и да резолутно одбију да прихвате захтев који из њега проистиче, поготову што је Александар Лукашенко одликован највишим српским државним одликовањем и њему сви униформисани Срби на сваком месту треба да одају почасти, на основу тога што је носилац тог одликовања, а да никоме не може пасти на памет да против њега било какве санкције прописује.

Србија сад на овом примеру треба да исправи ону грешку од пре два месеца када је пристала да потпише декларацију Европске уније о осуди председничких избора у Белорусији и њихове наводне недемократичности. Сад је време да се осуди цели свет, свако ко држи до демократије, флагрантно кршење демократских прописа и принципа у току америчких председничких избора, очигледно је Доналд Трамп победник, а разним мангупским операцијама додавањем гласачких листића и показивањем да је неколико милиона људи више изашло на гласање него што је уписано у гласачке спискове кривотворена изборна воља грађана. Што се тиче америчких избора преуранили су сви они који су честитали Бајдену. Ако је иоле остало „д од демократије у Америци мораће да се прогласи победа Доналда Трампа, јер свуда тамо где се одстране лажни гласови он је убедљиви победник и у Висконсину и у Мичигену и у Индијани и у Охају и у Пенсилванији и у Џорџији и у многим другим државама, и у Невади, на крају крајева.

Српска радикална странка сматра да режим у Србији буквално пуца сам себи у ногу, тако што је покренуо широку акцију да се преко јавних извршитеља, односно приватних извршитеља, наплате сви дугови за комуналије и други дугови држави, који су стари и више од 20 година. Прво, сви комунални дугови застаревају од годину до три године, како који. А постоји апсолутна застарелост од 20 година и кад протекне апсолутна застарелост не може се ниједан дуг на силу наплатити. Ако је неко замислио да на тај начин опљачка грађане, да им отима некретнине, да им отима пензије и плате, треба да има у виду да ће то изазвати страшне социјалне последице и жесток револт свих грађана Србије.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Градимир Потић, новинар Србин инфо:Шта ви мислите да ли Вучић има снаге да одбије ултиматум Европске уније по питању Лукашенка?

Проф. др Војислав Шешељ:Да ли он има снаге, ја не знам, нисам мерио његову снагу никада, али он то мора да одбије. Није у питању само он него част Србије. Мора да спашава част Србије. Са Србијом нико тако не може да се поиграва.

Милан Недић на директни немачки захтев никад није упутио ниједног војника на источни фронт. Љотић, који је хтео да упути, није могао да скупи ни десет добровољаца за одлазак на руски фронт. Ако је Милан Недић тако могао нешто да одбије Хитлеру онда ваљда може и Александар Вучић да одбије Европској унији. Доста је било тог понижавања Србије. А он је ту највиши представник српске власти и као такав не сме да мисли о себи и да брине о себи, него да чува част државе на чијем се челу налази.

Градимир Потић:По питању америчких избора, с обзиром на специфичност англосаксонског права, колике су шансе Доналда Трампа да на суду докаже да је био покраден?

Проф. др Војислав Шешељ:У свим критичним моментима у току 20. века показало се да ипак америчка демократија има довољну снагу да превлада неке кризне ситуације попут скандала са Ричардом Никсоном, он је натеран да поднесе оставку због афере Вотергејт, затим у афери Била Клинтона било је доста изгледа да се отвори процес у сенату, а онда се он јавно покајао и признао кривицу због недоличног понашања. Ово је сад нешто много, много крупније и ово је прави испит после кога ћемо ми моћи да кажемо – Е, има у Америци демократије или – У Америци апсолутно нема демократије. Америка је започела као демократска држава пре скоро 250 година. Она је била узор демократије многим земљама света првих више од 50 година. Е сада како ће се показати на делу та америчка демократија остаје да се види. Ми смо ту ипак само сад спољни посматрачи, али знамо да разликујемо здраво јаје од мућка. Мућак нам не могу подвалити. Ми јесмо мали, слаби, неразвијени, али нисмо глупи.

Градимир Потић:Поменули сте овај проблем са извршитељима, односно са застарелошћу случајева, да ли је онда опасност и да и суд дође у, јер ће бити сигурно много тужби поводом тога, да нам судови буду зачепљени, да кажем, од толиког броја тужби?

Проф. др Војислав Шешељ:Мора власт хитно да реагује и да одмах издвоји све оно што је застарело. Прво све оно што је прошао апсолутни рок застарелости да се то адактира, та дуговања на постоје, а онда релативни рок застарелости, он се креће, кад је реч о комуналним услугама, између године и три године. Пореске обавезе застаревају после три године. Ни порези се више не могу наплаћивати ако прођу три године, а наравно, што се тиче нашег поверења у српско правосуђе оно је одавно пољуљано. Видели смо сад да су направили грозну грешку што је суд донео одлуку да се 11 држављана Србије испоручи Америци. Ми смо за то да се они кривично гоне, ми смо за то да се строго и примерно казни свако коме се докаже приписана кривица, али не могу бити испоручени.

Прво Српска радикална странка, то сам вам објашњавао на једној од претходних конференција за штампу, поднела је захтев уставном суду да се преиспита закон који је донесен прошле године о том питању, јер тај закон је, по нашем мишљењу противуставан, а чак такав закон какав јесте онемогућава испоруку за ова кривична дела, јер он таксативно набраја кривична дела за која се људи могу испоручити Америци. За ова кривична дела не могу.

Уосталом, недавно смо чули опет да Американци потражују убице браће Битићи. То је застарело кривично дело, прошло је више од 20 година и не може се више нико гонити по том основу. Пазите, браћа Битићи јесу били у саставу Атлантске бригаде, једне разбојничке бригаде коју су Американци опремили и обучили и послали у рат, међутим, кад су они ухапшени ратно стање је већ било укинуто. Друго, они су ухапшени након што су за паре допратили групу Рома из удаљених делова Косова и Метохије до Мердара, до унутрашњости Србије и ту су ухапшени, а Роми су пријавили нашим полицајцима да су им дали велики новац да би им обезбедили сигурност док су доведени до административне границе. Група наших полицијских официра, након што су браћа Битићи пуштени из затвора, раздужени у затвору, су их отела, јер су знали да имају већу количину новца, новац су им опљачкали, а њих су ликвидирали, али то нема везе са ратом, нема везе са ратним стањем, то је било у мирнодопским условима. Ти полицијски официри су починили тешко кривично дело, али њих је требало гонити раније, сад је застарело, сад не може нико да се гони због тога. Мора се поштовати рок застарелости. Он је тада био 20 година, апсолутни рок застарелости за сва кривична дела осим ратних злочина и злочина геноцида. Ово није био ратни злочин видели смо, јер је ван ратног стања почињен и ови нису Битићи убијени зато што су били било чији војници него зато што су били Албанци са много новца. Новац је био мотив да се они убију. То не служи на част Србији, али се закона и правних принципа морамо држати, не могу бити испоручени и не може им се више ни у Србији судити.

Градимир Потић:И последње, замолио бих вас да ми прокоментаришете, јутрос смо имали обраћање председника који каже да ћемо највероватније добити вакцину од Фајзера. Знате, звучало је као да смо поручили кромпир од пијачне управе па испоручиће нам га Мика или Жика, а ако не то, пошто раде и Руси и Кинези на вакцини, онда можда и Јанко и Марко.

Проф. др Војислав Шешељ:Ја не разумем такве поступке српске власти. Одмах сам помислио неко у Министарству здравља, сам министар, пре свега, да гледа да се угради и да добије провизију због набавке вакцине од Американаца и Немаца. Како је саопштено та вакцина пружа деведесетпостотну заштиту, а руска вакцина пружа деведесетдвопроцентну заштиту и нико са Запада није демантовао то својство руске медицине и нико није оспорио руску вакцину против короне, а Руси нам још нуде да нам испоруче технологију, по умереној цени, да ми сами производимо ту вакцину, што је за нас најбоља варијанта, да се коначно тај Торлак опорави, јер су досманлијске власти својевремено хтеле да га што више ослабе, да би га што јефтиније продале. Сад је време да се он опорави, да поврати стару славу и да производи све потребне врсте вакцина за српску медицину, а не да се уграђују разни пробисвети и криминалци набављајући скупе иностране вакцине.

Градимир Потић:Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ:Имате ли још питања? Ако нема, хвала.

https://www.youtube.com/watch?v=-UbPzzm1wQc

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ