Конференција за новинаре проф. др Војислава Шешеља, 29. октобар 2020. године

Проф. др Војислав Шешељ:Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка нема ништа против обећања владајуће странке и нове Владе да ће се у пуној мери посветити борби против криминала и корупције, против мафије, али смо запрепашћени што су у Влади остали људи који су до сада били познати по разним аферама.

Јуче сам говорио о Небојши Стефановићу и аферама са нелегалном продајом оружја по повлашћеним ценама.

Данас ћу о Зорани Михајловић. Њој су променили ресор. Она је сад министар за рударство и енергетику. На њено инсистирање промењен је Закон о мини-хидроелектранама у прошлом мандату и инвеститори су почели да уништавају наше најлепше планинске реке, да угрожавају живот људи који су везани за те реке, који напајају стоку, који наводњавају њиве, који из тих речица изводе и водоводне цеви за своја домаћинства. Огромансе новсц врти око подмићивања и стицања дозвола, а раде се ствари које бесповратно уништавају екологију Србије, оно што је најлепше у Србији, у планинском појасу, бетонирају, затварају у подземље, уништавају живи свет и спречавају људе да опстану на тим иначе пасивним планинским подручјима.

Ми тражимо да Влада Србије као први законски пројекат Народној скупштини поднесе закон којим ће се мењати досадашње одредбе и спречити подизање мини-хидроелектричних централа тамо где се становништво томе противи и тамо где се водени токови бетонирају и воде испод земље. Дакле, мини-хидроелектране имају смисла само тамо где има довољно воде да се направе мале бране, да те бране обезбеде рад хидроцентрала, а да се не смањује количина воде намењена становништву и живој стоци. Само тамо где се може извршити порибљавање, где се могу унапредити услови живота, има смисла подизати мини-хидроцентрале.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Градимир Потић, новинар Србин инфо:Како видите ову замену министарстава, војно за полицијско, Стефановић–Вулин?

Проф. др Војислав Шешељ:Немамо ништа против тога што је Александар Вулин постао министар унутрашњих послова, он се у досадашњем раду у Влади доказао као истински патриота, као посвећен свом послу и надамо се да ће као министар полиције дати пуни допринос у борби против криминала.

Што се тиче Небојше Стефановића, уместо да оде директно у затвор, он само прелази с једног министарског положаја на други. То је човек са лажном факултетском дипломом. То је човек који је диплому стакао на паркингу „Сава центра. То је један од највећих скандала у српском политичком животу у протеклих 30 година и зато га апсолутно треба под хитно уклонити из Владе. То ми мислимо.

Градимир Потић:Промена у Министарству иностраних послова, и левица и десница спекулишу да се удаљавамо од Русије.

Проф. др Војислав Шешељ:Ја не мислим. Ја лично мислим да је Никола Селаковић коректан човек. Не знам ни за једну аферу у коју би он био умешан. Разуме се у право и то је доказао. Није се никада обрукао у заштити српских националних интереса. Заиста ништа не могу да кажем против њега.

Што се тиче Ивице Дачића, он је унапређен. Много је виша државна функција председник Народне скупштине, него било који министар. То је друга функција у држави.

Градимир Потић:У праву сте, али говорило се годинама уназад да Руси инсистирају на сарадњи како са СПС-ом, тако и у енергетском сектору са људима из СПС-а са којима су имали најбољу сарадњу.

Проф. др Војислав Шешељ:Свашта причају жене у бријачници. Према томе, ми тим причама не придајемо неки значај. Видећемо како ће се он показати у својим пословима. Већ за који месец ће бити све јасно.

Што се Русије тиче, мислим да би цела Влада морала још више да ради, да се побољшавају односи са Русијом и Кином, да се унапређују, јер је то од животног интереса за нашу земљу. Нисмо ми против побољшања односа са Америком, ми смо за то, али не по цену српских националних интереса и не по цену наших доказаних пријатељстава. Не смемо се одрећи пријатељства са Русијом зарад неког обећаног пријатељства са Америком, то никако не смемо урадити. Исти је случај са Кином. Са Кином имамо доказано пријатељство, у Кинезима доказане пријатеље и то морамо чувати.

Градимир Потић:Ако дође видљивог и већег погоршања односа са Русијом, хоће ли Српска радикална странка реаговати?

Проф. др Војислав Шешељ:Ми ћемо реаговати. Ми смо увек реаговали по том питању и ми смо отворено критиковали режим због неких погрешних потеза са режимске стране, прозивајући појединце који су то скривили. И убудуће ћемо то чинити, нико нас не може спречити.

Градимир Потић:Како коментаришете то што је Влада изабрана на годину и по дана? Нигде у свету се владе не бирају на тако кратак рок. Шта може уопште да се уради за годину и по дана?

Проф. др Војислав Шешељ:Шта год да може да се уради, то је било неопходно. Видели сте какви су били ови избори. Што пре се мора побећи од ових избора. Оно што је најопасније, исто као што је Европска унија напала Лукашенка и Белорусију, врло брзо може на сличан начин напасти Србију ако јој нешто у српској политици не буде по вољи. Ако ништа, може тиме уцењивати Србију и зато морају ти нови избори што пре да се одрже и да буду регуларни, да се побољша изборно законодавство и да се општи услови спровођења избора побољшају.

Градимир Потић:Да ли мислите да ти избори треба да буду обједињени онако како Вучић предлаже, или оно што тражи опозиција?

Проф. др Војислав Шешељ:Немамо ништа против обједињених избора.

Што се тиче функције председника републике, она је неприродна у нашем уставном систему. Председник републике се код нас бира на директним изборима. Примерено је парламентарној демократији и неупоредиво је демократскије кад Народна скупштина бира председника републике. Ми бисмо у том случају подржали промену Устава, да Народна скупштина апсолутном већином или двотрећинском већином бира председника републике, да га на исти начин може сменити, јер директни избор председника републике примеренији је председничком систему. Није у српској традицији тај председнички систем. Кад смо се већ отарасили монархије, не треба нам ни председник републике који ће имати овлашћења монарха.

Градимир Потић:Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ:Молим.

Има ли Бета неко питање? Нема.

У реду. Хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=LpFG7SrX7GA

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ