Конференција за новинаре проф. др Војислава Шешеља, 5. новембар 2020. године

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка захтева од Владе Републике Србије да одмах донесе декларацију којом се осуђује фалсификовање гласова на америчким председничким изборима, посебно у федералним државама Мичиген и Висконсин у корист Џоа Бајдена, а на штету Доналда Трампа. Посебно у ове две држава је очигледно било фалсификовање. Цели свет се могао уверити како убацују лопатама гласачке листиће са заокруженим Бајденовим именом.

Пошто је српска влада наговестила да ће заузимати принципијелан став, па је направила тешку грешку што је потписала декларацију Европске уније поводом избора у Белорусији, иако су избори у Белорусији били сасвим чисти, без фалсификовања гласачких листића, па се српска влада прикључила осуди председника Лукашенка, овога пута српска влада мора да покаже доследност и принципијелност и да реагује оштро на овако флагрантно кршење изборних закона и изборне воље грађана. Дакле, одмах да се донесе декларација којом се подржава председник Трамп и којом се осуђује покушај фалсификовања изборне воље грађана, посебно наглашавам у Мичегену и Висконсину.

Српска радикална странка је благовремено упозоравала да се под хитно из Владе Србије мора одстранити Зорана Михајловић. Она је у толико криминалних афера огрезла, да је одавно морала бити у затвору, а сад се толико осилила, да је кренула ђоном да понижава директоре важних јавних предузећа, а за који дан, ако јој се не стане у крај, кренуће у освајање функције председника Владе Србије. Имаће велику подршку амбасада западних сила у Београду. Врло је озбиљна ситуација. Она је одавно показала жељу и вољу да се дочепа премијерске функције. Упозоравамо Александра Вучића, који је до сада штитио Зорану Михајловић, у случају да она постане председник Владе, Вучићева улога ће се свести на издавање помиловања, доделу одликовања, пријем акредитива страних амбасадора и доделу акредитива домаћим амбасадорима. Велика опасност за Србију је Зорана Михајловић јер ће бескрупулозно, без имало зазора да се дочепа власти и ту власт остварује на штету интереса српског народа у целини.

Даме и господо, медији су нас обавестили да је Виши суд у Београду одобрио изручење 11 држављана Сједињеним Америчким Државама. Надам се да се ви добро сећате да смо ми српски радикали готово једини гласали у Народној скупштини против доношења тог закона. Тај закон је донесен 14. фебруара 2019. године. Ми смо поводом тога поднели Уставном суду иницијативу за оцену уставности, о чему смо медије обавестили. Ако неко од вас жели, може да добије и копију те иницијативе. Поднели смо, дакле, то одмах након усвајања закона и Уставни суд још увек није реаговао. Ми захтевамо да сад Уставни суд хитно одлучи по нашој иницијативи и да тај закон прогласи неуставним. Мора то да уради под хитно.

С друге стране, ми сматрамо да наши држављани ни по овом закону не могу бити изручени Сједињеним Америчким Државама, јер закон који је у питању каже јасно да се изручење може обавити за следећа кривична дела, има их пет, пет врста кривичних дела. То нису таква кривична дела, нигде не постоји, дакле, неки међународни споразум мултилатералног карактера, којим би се они могли испоручити.

Прво, убиство, убиство на мах, намерно уништавање физичког интегритета, наношење тешких телесних повреда, напад у намери наношења тешких телесних повреда и теже кривично дело против полне слободе, обично је то силовање. Дакле, искључена су и та кривична дела, која се уобичајено називају крвним деликтима.

Даље, кривично дело које обухвата киднаповање, отмицу или било какав други вид незаконитог лишавања слободе, укључујући узимање талаца. Дакле и та кривична дела су искључена, није реч о таквим кривичним делима.

Даље, кривично дело које обухвата постављање, употребу, претњу употребом или поседовање експлозива, запаљивог средства или каквог разорног уређаја, односно биолошко-хемијског или радиолошког агенса. Када такво средство или агенс може да угрози живот, нанесе тешке телесне повреде или проузрокује значајну материјалну штету, ни о томе се не ради.

И на крају, злочиначко удруживање, односно покушај да се изврши било које од претходно наведених кривичних дела. Злочиначко удруживање које се односи само на ове четири врсте кривичних дела, помагање или подстрекивање лица које је извршило или покуша да изврши таква дела. Дакле, ни по овом закону није могуће њихово изручење. Ми захтевамо да се у жалбеном поступку укине решење Вишег суда у Београду којим је одобрено изручење 11 држављана Србије. То не значи да се ми слажемо с њиховим кривичним делима. Они морају одговарати за кривична дела те врсте, кривична дела почињена преко интернета, преваром грађана, ако се докаже да су их извршили, али искључиво пред српским судовима, јер су држављани Србије и кривична дела која им се приписују, ако су извршили, извршили су на територији Србије.

Изволите, ако ви имате неко питање.

Жикица Стевановић, новинар агенције Бета: Могу ја?

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите.

Жикица Стевановић: Жикица Стевановић, агенција Бета.

Како коментаришете то што су Кадри Весељи и Хашим Тачи потврдили да је против њих двојице покренут поступак у Хагу и они ће добровољно отићи?

Проф. др Војислав Шешељ: Никако да оду.

Жикица Стевановић: Данас би требало. Тако су казали.

Проф. др Војислав Шешељ: Видећемо.

Ја сам већ изразио сумњу у озбиљност тог суда, и ако оду, очекујем да ће се десити нешто што се десило са Харадинајем и Лимајем пред Хашким трибуналом. Држаће их тамо неко време док не буду политички сметали у Приштини и онда ће их пустити на слободу, јер они су миљеници Запада, а западне силе су натерале власт у Приштини да формира овај суд и тај суд већ годинама касни са почетком рада. Уопште немам поверења у тај суд и не сматрам га легалним, али мислим да је то политичка ујдурма, која ће се на овај начин окончати.

Жикица Стевановић: Хвала.

Градимир Потић, новинар Србин инфо: Бивши градоначелник Њујорка Руди Ђулијани је јуче изјавио да су јуче на изборима у Филаделфији гласали мртви. На које изборе вас то подсећа?

Проф. др Војислав Шешељ: То се почело дешавати још 1990. године у Србији. То је било на првим парламентарним изборима 1990. године. Тад су доношена имена умрлих који су гласали. Дакле, изборне резултате су фалсификовали социјалисти. Мени су отели на тај начин изборну победу на председничким изборима 1997. године. Тиме су се служили режими Зорана Ђинђића, Бориса Тадића, сад се и Вучићев режим служи тиме. Ми смо избачени брутално из Народне скупштине изборним манипулацијама. Напредњаци су измислили 14 политичких странака, њима су прикупили потписе, омогућили да изађу на изборе, да се опозициони гласови што више дисперзују и то је био један од елемената да се радикали искључе. Има ту и других аргумената, нажалост. Ми смо само на 1.000 бирачких места имали контролоре, њима се циркус правио, грађани су подмићивани, дељени су скупи поклони, новац, присиљавани понегде и тако даље. Дакле, није то за нас ништа ново, али српска влада мора да реагује из принципијелних разлога. Ми сматрамо да је погрешила у случају Белорусије, а сад неће погрешити ако се огласи декларацијом.

Градимир Потић: Поменули сте сукоб министарке Михајловић и мање-више сви мислимо на господина Бајатовића.

Проф. др Војислав Шешељ: Да.

Градимир Потић: Да ли се ту ради о личном сукобу, или како опет неки процењују да Вучић на тај начин дисциплинује чланове СПС-а?

Проф. др Војислав Шешељ: Не мислим, он је дисциплиновао максимално чланове СПС-а и мислим да је ово ван Вучићеве контроле било, да су самој Зорани СПС-овци неподношљиви у Влади. Она би истерала и њих и Шапићеве. Она би у Владу увела нови ешалон прозападних политиканата како би се српска политика променила за 180 степени. До сад је Вучић некако играо на две столице, а она би потпуно Владу Србије окренула у прозападном правцу.

Градимир Потић: Што се тиче случаја изручења наших грађана, с обзиром на то да се ради о интернет криминалу, да ли се ради о мањкавости нашег правног система, да то није испратио, или о недостатку суверенизма код нас?

Проф. др Војислав Шешељ: Колико се ја сећам, постоји код нас кривично дело преваре преко интернета, то је и код нас кажњиво. Да код нас није кажњиво, тек онда не би било могуће изручење. Не може се неко изручити за кривично дело које није у нашем закону предвиђено као кривично дело. То је онда ипак највиши облик заштите.

Градимир Потић: Да ли и какве мере треба да спроведе Влада, с обзиром на повећан број заражених и на ситуацију у Европи, где су сви већ затворени?

Проф. др Војислав Шешељ: Мислим да стручњаци треба о томе да одлучују, ми одређене мере спроводимо. Отказали смо све састанке на којима би могло бити више од 30 људи. Видите да код нас скоро сви од службеника странке носе маске, са изузетком мене који морам да говорим. Нажалост, волео бих да неко други говори, па да и ја носим маску. Сви ми кажу да ми добро стоји. Кажу ми неки да ми тако добро стоји, кад бих знао колико ми добро стоји, да бих две носио.

Градимир Потић: Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Молим.

Има ли још питања?

Хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=sM4-QTnFs5M

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ