Конференција за новинаре Српске радикалне странке, 15. јул 2021. године

Александар Шешељ: Поштовани новинари, Српска радикална странка захтева да Скупштина Републике Србије поништи споразум који има са Сједињеним Америчким Државама везан за изручење српских држављана.

Недавно смо имали притиске из Америчке амбасаде, саопштење америчког амбасадора којим се тражи од Србије да испоручи пензионисаног полицијског официра који је, наводно, крив за убиство браће Битићи, Албанаца који су се борили са терористичком војском Косова, односно Ослободилачком војском Косова, који су терористичка организација на Косову и Метохији током 1998. и 1999. годинеи који су, иначе, амерички држављани.

Пошто ти људи нису убијени у ратним операцијама, већ су убијени након престанка ратних дејстава, за то кривично дело је већ наступила застарелост по законима Србије. Као и случај који је сада актуелан, који има велику пажњу јавности, о 11 српских држављана из Ниша који се терете за дигиталну превару. Ми имамо у Србији специјалног тужиоца за сајбер криминал и сви услови су испуњени да се тим људима суди у Србији.

Народна скупштина Републике Србије потписала је споразум, односно потврдила је споразум о изручењу са Сједињеним Америчким Државама којим се негира уставни поредак Републике Србије. Због тога је Српска радикална странка поднела иницијативу Уставном суду да се тај споразум, односно закон о ратификацији тог споразума, поништи и прогласи неуставним, зато што се на најгрубљи могући начин негира уставни поредак.

Дакле, Сједињене Америчке Државе инсистирају да се испоручи 11 људи, односно 11 држављана Србије, а није по Уставу Републике Србије могуће нешто што је предвиђено споразумом између Србије и Сједињених Америчких држава, а то је ретроактивно дејство. Не може се неком судити за кривично дело које није постојало, које није кодификовано у време извршења тог кривичног дела, што је тренутно случај у овој ситуацији са 11 српских држављана из Ниша који се гоне за дигиталну превару. У споразуму између Сједињених Америчких Држава и Србије предвиђа се да се Сједињеним Америчким Државама могу испоручити сва лица, држављани Србије, која су кривично дело извршила од 1901. године до данас. Дакле, јасно је да је Народна скупштина Републике Србије усвајањем тог споразума пристала, односно, под притиском Сједињених Америчких Држава, негирала Устав и поредак Републике Србије и да тај споразум има катастрофалне последице.

Тражење одговорних за убиство браће Битићи, дакле албанских терориста који су амерички држављани, који су се борили заједно са Ослободилачком војском Косова на територији Косова и Метохије, односно на територији Републике Србије, представља се као један од најважнијих услова за успостављање бољих односа између Сједињених Америчких Држава и Републике Србије, којим би, наводно, требало да се омогући Србији бржи улазак у Европску унију и боља сарадња са свим западним земљама. То је једна обмана и до тога неће доћи, чак и уколико се тај услов скине са дневног реда, зато што је пракса у сарадњи Србије и Сједињених Америчких Држава, као и у сарадњи Србије и Европске уније, да у тој сарадњи постоји низ понижавајућих услова који долазе од стране западних земаља које треба Србија да испуни, а за узврат неће добити никакве привилегије, неће добити бољи статус или чланство у Европској унији, већ ће добити само наставак тих услова, како би се Србија у потпуности потчинила и пристала на статус модерне колоније у односима између Републике Србије и већине западних земаља на челу са Сједињеним Америчким Државама. Ми захтевамо да се овај споразум поништи, да Уставни суд одлучује о том споразуму и прогласи га неуставним и да се на тај начин заштити уставни поредак Републике Србије зато што за Устав Републике Србије и за нашу државу јесте најважнија позиција, односно положај наших грађана у оквиру нашег правног система, а не испуњавање услова из иностранства.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар „Србин инфо” Градимир Потић: Господине Шешељ, што се тиче случаја са породицом Битићи, односно браћом Битићи, често искачу оптужнице везане уз њихово име, пред неке велике догађаје. Да ли то видите као покушај да се притисне Вучић по питању Косова?

Александар Шешељ: Све што се дешава у последњих неколико година, бар десет година, јесте покушај да се Влада у Београду притисне, да пристане на понижавајуће услове о такозваном Споразуму о нормализацији односа или оно што Албанци на Косову и Метохији зову Споразумом о међусобном признању. Заблуда је да ће Србија бити у бољем положају уколико се такви услови испуне, већ ће бити у бољем положају искључиво уколико покаже кичму, уколико покаже независност и уколико покаже да је заштита наших грађана на првом месту, као и наравно заштита нашег територијалног интегритета. Уколико Србија самостално пристане да испуњава ове услове и Влада у Београду мисли да ће се тих услова спасити уколико се заврши питање Косова на неповољан начин, можемо само да очекујемо још веће захтеве и још веће услове који ће бити све више понижавајући.

Градимир Потић: Да ли је могуће предузети неке правне акције пред Уставним судом по питању одлуке Народне скупштине у вези са дигиталним криминалом, испоручивањем ових 11 грађана из Ниша?

Александар Шешељ: Ми смо поднели иницијативу још у време усвајања овог споразума, односно његове ратификације. Уставни суд се још увек није огласио. Ми позивамо да се тај споразум прогласи неуставним, јер не само што је ретроактивност у сваком правном систему изричито забрањена, а у том споразуму се изричито наглашава, већ и Сједињене Америчке Државе имају смртну казну.

Устав Републике Србије не може да дозволи суђење било ком држављанину Србије у систему у којем постоји смртна казна. Укидање смртне казне јесте цивилизацијска тековина модерних европских земаља каква је и Србија. Не може Србија да пристане да негира свој правни систем и свој уставни поредак, како би побољшала односе са неком земљом, а на штету својих сопствених грађана, зато што и овај споразум предвиђа да од 1901. године ко год почини неко кривично дело, може бити изручен Сједињеним Америчким Државама, чак и у време када кривично дело за које се терети није било кодификовано у нашем кривичном законику. После 20, 30 или више година може неко да се сматра кривим за то кривично дело и да се тражи његова екстрадиција од стране Сједињених Америчких Држава.

Што се тиче браће Битићи који су убијени након престанка ратних дејстава, тај случај се не може сматрати као злочин у рату или некакав ратни злочин који би се тако окарактерисао неким међународним конвенцијама, већ као убиство. Ми имамо у Србији казну за убиство. Ми имамо правни систем који предвиђа последице за кривични поступак у којем се докаже да је неко крив за убиство, а и знамо шта је застарелост. Дакле, застарелост је по законима Србије наступила и то треба да буде одговор Србије на саопштење и притисак Америчке амбасаде.

Градимир Потић: Видимо да су до 1. септембра обустављени преговори који се воде под покровитељством Европске уније, а преговори који трају са ванпарламентарним странкама, којима није покровитељ Европска унија, још увек трају. Колико је Српска радикална странка задовољна помацима?

Александар Шешељ: Пре свега, преговори који се воде са посредницима из Европског парламента су обична фарса, која је већ то показала. Дакле, не само што неће испунити очекивање одређених политичких партија које мисле да ће се њихов положај побољшати уколико иза њих стану европски посредници, већ се види да ти људи који долазе у Србију апсолутно нису упознати са ситуацијом у Србији и не интересује их наша демократија, наш парламентаризам, стање у медијима и слично. Тај други састанак, колико ми се чини, неће бити 1. септембра, него 17. септембра. То није ни важно. Ми сматрамо да је понижавајуће да уопште постоји састанак којим посредују неки странци.

Што се тиче исхода досадашњег тока преговора, ми видимо неке мрвице, видимо неку мимикрију како се неки резултати виде, али сматрамо да уколико не буде исход преговора дијалога између власти и опозиције равноправније учешће у изборном процесу и политичком животу, онда ови преговори неће имати смисла.

Градимир Потић: Хвала.

Александар Шешељ: Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=tfrh6W2i7d8

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ