Конференција за новинаре Српске радикалне странке, 29. јул 2021. године

Александар Шешељ: Поштовани новинари, Српска радикална странка позива све политичке партије, и из власти и из опозиције, у Републици Српској да одрже политичко јединство које је неопходно српском народу који живи у Републици Српској, односно у Босни и Херцеговини, у овим тренуцима који су изузетно тешки за његов положај у Босни и Херцеговини.

Скандал је невиђених размера што је високи представник донео један недемократски и нецивилизацијски закон, односно није га донео, него наметнуо. Република Српска треба да то оштро одбаци и не сме да пристане да се у Босни и Херцеговини примењује закон који треба да лаж претвори у истину. То је нешто што је невиђено у целој европској, односно демократској светској пракси, да се уводи вербални деликт на начин какав је постојао у неким комунистичким или стаљинистичким диктаторским режимима. Ова ситуација је показала да Босна и Херцеговина као држава не може да опстане, не може да постоји, да је то једна држава у којој, уместо народа који у њој живе, врховну власт врши један странац. Тај странац, високи представник Валентин Инцко, као и многи пре њега, отворено је стао у заштиту политичких интереса муслиманске политичке елите, са циљем да се изврши ликвидација Републике Српске, под изговором да је то геноцидна творевина, да као таква не може да постоји и да треба да се утопи у унитарну Босну и Херцеговину. То је нешто што српски народ у Републици Српској не сме да дозволи.

Република Српска је једна велика победа српског народа коју је слободарски српски народ изборио у оружаној борби када се суочио са истим оним опасностима са каквим је био суочен и између ’41. и ’45. године 20. века. Дакле, императив је за све политичке актере, за све представнике српског народа у Републици Српској, да Република Српска опстане и да се сачува, да се не дозволи наметање овог закона, да се одржи јединство које сада видимо да је присутно, да се истраје са блокадом институција Босне и Херцеговине и да се на тај начин покаже да је овако нешто, као што је наметање овог закона, за српски народ неприхватљиво.

У Сребреници се није десио геноцид. Сребреница је једна тачка преко које покушава да се сломи кичма и државотворност српског народа на Балкану, и у Републици Србији и у Републици Српској и то је нешто што, заједничким снагама, ни Србија ни Република Српска не смеју да дозволе.

Република Србија, односно њено руководство, треба да на сваки могући начин помогне Републици Српској, и економски, и политички, и дипломатски и на сваки други могући начин. То је дужност ове владе и дужност сваке владе која треба да буде изабрана у Београду, и да се каже гласно и јасно – НЕ наметању лажних геноцида и проглашавању српског народа геноцидним.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар Србин инфо, Градимир Потић: Да ли мислите да је овај, да тако кажем, инцидент, односно ово што је Инцко урадио, да је то намерно урађено да се испровоцира реакција Републике Српске, да би се тиме дао повод за њено укидање?

Александар Шешељ: У сваком случају то је својеврсна клопка за Републику Српску. Уколико би њено руководство изашло са неким исхитреним потезима, то би могло да буде на штету интереса српског народа. Али, овај потез Валентина Инцка је један кукавички потез. То је човек који је дванаест година провео у Босни и Херцеговини, који ништа апсолутно није урадио, увек је стајао у заштиту политичких партија Бошњака и седам дана пре краја свог мандата он је наметнуо овај закон, који је заиста скандалозан. Видимо да је и утицај такозване међународне заједнице, односно западних земаља све слабији, по први пут нема консензуса у Савету безбедности да се изабере нови високи представник. Високи представник ће бити изабран на некаквом савету за имплементацију мира, што до сада није био случај и биће постављен тамо на нелегалан начин. Овај нови, Шмит, је тамо изабран на нелегалан начин, будући да се о његовом избору није разговарало у Савету безбедности. То показује да више не постоји ни консензус у међународној заједници да постоји страна управа у Босни и Херцеговини, да је са тим завршено. И са тим треба да се заврши и Република Српска не сме ни да пристане на ново наметање закона и захтева који буду долазили од високог представника који буде нелегално изабран.

Градимир Потић: Шта мислите, каква би требало да буде реакција Србије на целу ову ситуацију?

Александар Шешељ: Србија треба да се бори против кампање која је веома присутна у овом такозваном региону. Данас се те лажи о Сребреници шире и у Црној Гори и међу шиптарским сепаратистима, али и у Босни и Херцеговини. Видели смо да је један од хрватских услова за чланство Србије у Европској унији да се призна да се у Сребреници десио некакав геноцид. То је недопустиво и Србија треба на томе да истраје. И наравно, на сваки могући начин да помогне опстанак Српске и да помогне руководству Републике Српске да заштити интересе Републике Српске и у овом веома тешком тренутку.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

https://youtu.be/xFy8Btph3qo

 

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ