Конференција за новинаре Српске радикалне странке, 5. децембар 2019. године

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо новинари, наши гости у Народној скупштини, гости Посланичке групе Српске радикалне странке, су чланови високе делегације Републике Крим и Руске Федерације. 

Поздрављам Георгија Љвовича Мурадова, заменика председника Савета министара Републике Крим и сталног представника Републике Крим при Председништву Руске Федерације; Наталију Владимировну Поклонскују, депутата Државне Думе Федералног Собрања Руске Федерације и заменика председника Комитета за међународне односе; Сергеја Павловича Цекова, члана Савета Федерације Федералног Собрања Руске Федерације; Едипа Гафарова, заменика председника Државног савета Републике Крим; Јурија Константиновича Гемпеља, депутата Државног Совјета Републике Крим, председника Комитета за народну дипломатију и међунационалне односе; Михаила Јурјевича Соломјенцева, заменика сталног представника Републике Крим при Председништву Руске Федерације; Николаја Валерјевича Зирјанова, представника Главног одељења за везе са друштвеним политичким организацијама и средствима јавног информисања, сталног представника Републике Крим при Председништву Руске Федерације; Леонида Владимировича Миронова, начелника Одељења и званичних догађаја сталног представника Републике Крим при Председништву Руске Федерације; Ивана Ивановича Абажера, члана Горњег Дома Руске Федерације из Републике Крим, Јана Борисовича Епштејна, члана Представничког дома Републике Крим; Виктора Колбановског, директора Балканског центра међународне сарадње; Давидова Дениса Александровича, саветника шефа делегације господина Мурадова и Јарослава Александровича Иванченка, директора Пословног и културног центра Републике Крим, као и преводиоца Славицу Ђукић, преводиоца при делегацији. 

Делегација ће сутра учествовати на Београдском форуму, политичком скупу, који се организује у Руском дому у Београду, на коме ће узети учешће већи број руских и српских политичара и интелектуалаца. 

А данас смо, члановима делегације, изразили пуну подршку Српске радикалне странке, повратку Крима и Севастопоља у Руску Федерацију. Крим је стара српска земља, вековима, руска земља, вековима руска земља, а кад се каже руска исто као да је и српска. У данашњој Украјини имамо две српске земље, Славеносербију и Новују Сербију, ви знате. Кировскаја област је Новаја Сербија, Донбас је Славјаносербија. 

Ми смо изразили подршку, дакле, повратку Крима. Ми сматрамо да је Крим руски и да ће заувек остати руски. И ми непрекидно вршимо притисак, на режим у Београду, да ту непроменљиву чињеницу напокон призна. 

С неколико речи обратиће вам се и председник делегације, господин Мурадов. А онда, ако ви имате неко питање, можете га поставити. 

Изволите. 

Георгиј Љвович Мурадов: Пре свега бих желео да захвалим председнику Српске радикалне странке, господину Шешељу, као и госпођи Радети, која је заменик председника Народне скупштине. Заиста сам им захвалан што су нас примили овде у Скупштини Републике Србије. 

Ми смо допутовали овде у Београд да одржимо једну конференцију, то ће бити конференција на којој ће учествовати представници кримског друштва, руски политичари, затим научници и, такође, на конференцији ће учествовати и представници и других европских земаља и оно, што је за нас посебно велика радост што ће учествовати и представници из Србије, а знамо сви колико ми имамо према Србији посебна топла осећања. 

Ова наша конференција се зове Београдски дијалог, то је значи београдски дијалог за успостављање конструктивних односа са Русијом и за признање воље народа, житеља Крима за присаједињење Русији. За нас је Београд такође једна посебна тачка, једно посебно место, зато што се управо овде стварао и систем безбедносних структура и систем сарадње у европским оквирима. 

Наравно да смо се овде окупили, зато што је то и симболично, зато што ми желимо да се управо овде, на овој српској земљи, у Београду, обнови дијалог за мир, зато што у овом тренутку имамо велике претње том миру, а имамо чак и претње да се обнови ова трка у наоружању, а због тога је веома, веома важно да се одавде, из Београда, чује глас мира. 

Ја сам захвалан руководству Српске радикалне странке чија су се овде мишљења могла чути на нашем састанку и верујте да су то наша заједничка мишљења. Ми имамо прилично сличне погледе и на међународно стање и имамо, такође, и сличне закључке, а закључци су нам да јавност Европе и политичари у Европи треба да се укључе у овај наш покрет за успостављање мира. 

Ми смо заједнички закључак извели овде, а то је: Косово је Србија, Крим је Русија. 

Хвала. 

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите, имате ли неко питање? 

Новинар: Ја бих питао. 

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите. 

Новинар: Стално смо сведоци покушаја дестабилизације Крима. Да ли се те акције смањују, повећавају или је интензитет исти као и раније? 

Цеков Сергеј Павлович: Желео бих да се представим још једном, ја сам члан Савета Федерације законодавне власти Републике Крим, Цеков Сергеј Павлович. Такође, ја сам и представник друштвених кругова Републике Крим, организација је била основана још 1993. године, све те године ми смо били организација која је штитила права и такви остајемо и до дана данашњег. Читав свој живот ја сам живео на Криму. Од 1990. до 1994. године сам био и депутат, био сам посланик из Републике Крим и веома добро знам шта се дешавало на Криму и у Украјини за све ово време. 

Заиста, ово је период када смо ми били у оквиру Украјине. То и јесте био период деструкције и рушења, и за то време уништавало се све оно што се градило за време Совјетског Савеза. И, наравно, изазван је и конфликт између представника главних националних група, а то су Руси, Украјинци и кримски Татари. Сада пролазимо кроз један период обнављања и покушавамо да успоставимо поново оно што је било рушено за све ове године. Сада је међу нама мир и национална сарадња. 

Ми бисмо сада веома волели да представници других, страних држава, дођу у Крим, зато што ми верујемо у речи оне наше руске пословице која каже да је боље једном видети него сто пута чути. И зато, сви они који дођу на Крим, они могу да се увере и да сами виде како су колосалне огромне промене, позитивне промене које се сада дешавају тамо. 

Али, морам још само да кажем на крају да и у оно време, када смо били у саставу Украјине, као и сада, када смо у саставу Руске Федерације, наш народ заиста искрено осећа ту подршку и осећа пријатељство са српским народом и зато желим да захвалим за тај топли однос према нама. 

Новинар: Хвала. 

Проф. др Војислав Шешељ: Има ли још питања? 

Наталија Владимировна Поклонскаја: Ја бих, драги пријатељи, желела само мало да допуним и да кажем неколико реч о конструктивним односима који се сада одвијају у Украјини и везано је за ово ваше питање. 

Знате, ја сам дуго времена радила као јавни тужилац у претходној структури, у Украјини, па онда у садашњој структури, а сада сам заменик начелника у Комитету за међународне послове у Државној Думи Руске Федерације и зато, када је реч о правима човека, ја могу да кажем следеће: што се тиче данашње ситуације, у овом тренутку актуелном, деструктивна дела се могу видети само са спољне стране, а сада ћу рећи, они који долазе ван територија наше земље, а сада ћу објаснити и шта имам тачно у виду. 

Па, претходна власт није дочекала позитивно вољу народа зато што је два и по милиона житеља Крима на референдуму гласало за то да се уђе у Руску Федерацију, а пошто нису били задовољни тиме, претходна власт је имала низ критичких и разних акција и низ блокада је применила. Они су, дакле, направили блокаде и у области енергетике, водних ресурса, транспорта, индустрије, па чак и прехране, а све је то из једног јединог разлога – јер се они нису сложили са том позицијом житеља Крима. Нажалост, до дана данашњег те блокаде су на снази. А ја, као јавни тужилац, могу да кажем једино што то и јесте, заправо, кршење људских права. То је што се тиче правног дела и правне ситуације, али кажем да унутар самог Крима нема никакве деструкције. 

Крим у овом тренутку просперира. Према Уставу Руске Федерације, штити се законом право житеља да говоре на три званична језика у овом тренутку, а то су руски, украјински и језик кримских Татара, зато што на нашој територији Крима људи цене аутохтоне народе, цене право сваког народа на сопствену културу и језик и сви Кримљани, а и ја лично, ја желим да пренесем мишљење свих Кримљана, житеља Крима, који изражавају велику захвалност Српској радикалној странци и руководству, као и другим члановима парламента, заиста захваљујем за њихову храбру и одговорну и одмерену подршку Криму. Наравно, тај њихов став се заснива на поштовању одлуке житеља Крима. 

Знате, нажалост, није сваки политичар спреман да храбро изјави то, али мислим да сви ипак схватају да то тако и јесте. 

Гафаров Едип: Само ако могу да појасним? 

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите, господине, само ваше име кажите. 

Гафаров Едип: Ја сам Гафаров Едип и ја сам заменик председника Државног савета Републике Крим, а тај Државни савет је у ствари код нас парламент. 

Ви сте задали заиста једно обимно, једно озбиљно и добро питање, а ја бих желео да на њега одговорим најпре речима да Крим представља апсолутно субјекат Руске Федерације. 

Желим да вам кажем да тренутно на територији наше Републике живи 175 народа, да имамо 58 конфесија, да сви живимо веома пријатељски, да нема никаквих конфронтација између нас, а да постоји само један такмичарски дух и то у оним областима када је реч о изградњи објеката културе и инфраструктуре и осталих позитивних ствари. То је заиста наше, као што рекох, наше такмичење, да урадимо што више објеката, како железничких, тако један аеродром који је постао опште познат, па онда главни пут, ауто-пут између Керча и Севастопоља који има 300 километара. Радимо, градимо вртиће, школе и друге објекте на нашој територији. И сви ви добро знате, видели сте како је изграђен тај мост, свима познати Кримски мост. А сада желим још да вам кажем, да ћемо крајем децембра да пустимо у промет и железнички део тог моста. 

И у завршетку овог кратког излагања желео бих само да кажем импозантне цифре, да се ове године на територији Крима одмарало и лечило више од седам милиона људи, а од тога два милиона су становници Украјине. 

И ево, стојим ја пред вама, ја сам кримски Татарин, овде поред мене је мој колега Немац, тамо мало даље Јеврејин, човек из Јерменије, Бугарин и то само потврђује ово што сам вам рекао. 

Јан Борисович Епштејн: Добар дан, уважени гости и господо, ја сам Јан Епштејн и ја сам веома почаствован што сам овде код вас у Београду, и морам да кажем да сам први пут у Србији и веома се лепо овде осећам. Сви питају – А чији је Крим у ствари? Ја морам да кажем да је Крим у ствари Крим оних људи који у њему живе, а то ћу и објаснити зашто. 

Ја сам се родио у Симферопољу и то је било још пре него што је он био предат Украјини. Знате, у мом изводу из матичне књиге рођених стоји лепо: ја сам рођен у граду Симферопољу, то је Кримска област и то је био део Руске Федерације, Совјетског Савеза, Совјетске Републике... 

Проф. др Војислав Шешељ: Руске Федеративне Совјетске... 

Јан Борисович Епштејн: ... зато кад ме питају – Чији је Крим? Ја онда морам да кажем да је Крим наш, Крим је руски и ничији други не може бити. 

Зато, ја вас све позивам да ви дођете у Крим да нас посетите, да видите како ми живимо, а ми ћемо све да вам покажемо и све да вам испричамо. 

Хвала свима на пажњи. Свима желим чисто небо и да увек живимо у миру и пријатељству. 

Проф. др Војислав Шешељ: Изволите, има ли још неко питање? 

Сутра од десет часова до шест после подне у Руском дому ће бити конференција, политички скуп, улаз је слободан, поготово за представнике медија, представнике јавног информисања. 

Хвала вам. 

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ