Конференцијаза новинаре, 30. јул 2020. године

Ђурађ Јакшић:Добар дан. Можемо ли да кренемо?

Даме и господо новинари, добар дан, добродошли на нашу редовну конференцију за медије. Моје име је Ђурађ Јакшић, председник сам Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад, а на последњој седници Централне отаџбинске управе, која је одржана пре двадесетак дана, изабран сам за новог председника Извршног одбора Српске радикалне странке.

За данашњу конференцију смо припремили две теме.

Прва тема тиче се најаве додатног јачања ваздухопловних снага Војске Србије. Последњих дана режимски медији супласирали како је Србија одлучила да ојача своје ваздухопловне снаге куповином двадесет америчких бомбардера, а да у случају да нас Сједињене Америчке Државе одбију,држава Србија, како режимскимедији пишу, има план „б или резервни план, а то је куповина руских авиона сухој25. Тим поводом Српска радикална странка је мишљења да је далеко логичније, рационалније, па чак и неколико пута јефтиније, кренути у набавку унапређене верзије руског авиона сухој25, који у техничко-технолошком смислу не заостаје за америчким бомбардерима који се помињу, а то је тај модел Т7А.

Имајући у виду пријатељски, братски и заштитнички однос Руске Федерације према Републици Србији, нема никакве дилеме да би Србија добила посебне услове и да би добила бенефицирану цену уколико би се определила за набавку руских авиона.

Даме и господо, нема никакве логике да у овом моменту Србија улази у авантуру куповине америчких бомбардера, у моменту када Вашингтон и Берлин газе све постулате међународног права и Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, наоружавајући што тајно, што јавно, оклопним возилима, тенковима и артиљеријом шиптарске терористе и сепаратисте на простору нашег Косова и Метохије.

Напредњачки режим у Београду живи у заблуди ако мисли да ће куповина војног наоружања од Американаца одобровољити Сједињене Америчке Државе и да ће омекшати њихов став по питању Косова и Метохије. То је чиста илузија и од тога нема ништа, а поготово имајући у виду чињеницу да је НАТО предвођен управо Америком био главни савезник шиптарским терористима, сепаратистима и одметницима приликом окупације јужне српске покрајине, приликом окупације Косова и Метохије.

Српска радикална странка апелује на напредњачки режим у Београду да се окане ћорава посла, да се дозове памети, јер за Србију Руска Федерација, па и руско наоружање никад не смеју бити никакав други избор, нити било какав план „б, него искључиво и само примаран и први избор у сваком смислу и у сваком погледу.

Ми српски радикали позивамо напредњачки режим да моментално прекину са фабриковањем русофобичне атмосфере у српском друштву, да прекину са испаљивањем ових отровних, поганих стрелица које су усмерене према братској Русији и према братском руском народу.

Кап која је претходних дана прелила чашу је тврдња главног и одговорног уредника такозваног „Српског телеграфа, иначе верне слуге режима, који се зове Милан Лађевић, како тобоже руска дубока држава, која је ваљда само њему знана, покушава иза Путинових леђа да обори, да сруши Вучићев режим у Београду. Ова идиотска, малоумна тврдња је изазвала реакцију Руске амбасаде у Београду.

Даме и господо, у моменту када се спрема жесток притисак на Србију са Запада по питању потписивања такозваног правнообавезујућег споразума, а заправо капитулације Републике Србије у вези са питањем Косова и Метохије, никако нам не иде у прилог било какав инцидент, било какво варничење или не дај Боже кварење односа са нашим историјским савезником и нашом великом силом заштитницом каква је Руска Федерација.

Српска радикална странка је мишљења да само најчвршћи политички и економски војни савез са братском Русијом могу да нам гарантују очување територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије. То је једини начин да сачувамо Косово и Метохију и то је једини начин да сутра одбранимо Републику Српску од насртаја са Запада.

Српска радикална странка апелује и захтева од напредњачког режима да се коначно дозове памети и по следећем питању, да прекине са калкулацијама и премишљањима и да додели дипломатски статус особљу Српско-руског хуманитарног центра, који се налази у Нишу. Крајње је време да се то уради после већ више година чекања, одуговлачења. Српска радикална странка ће у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине и у новом сазиву рехабилитовати, обновити идеју да се попут центра у Нишу један модеран центар за хитне интервенције у сарадњи са братском Русијом формира и на простору северне српске покрајине, да се формира на простору Аутономне Покрајине Војводине.

Подсетићу вас да смо ми почетком 2018. године прикупили преко 31.000 потписа подршке за ову идеју, међутим тада није било политичке воље, тада није било политичке мудрости, рекао бих, од стране напредњачког, покрајинског режима, да ова идеја заживи и да буде спроведена у дело. Ипак, ми српски радикали по том питању нисмо дигли руке. Дакле и у новом сазиву и у новом мандату Скупштине Војводине инсистираћемо на томе да иницијатива чији је крајњи циљ формирање Српско-руског хуманитарног центра на простору Аутономне Покрајине Војводине буде спроведена у дело.

У оквиру друге теме желим да вас информишем да је за сутра заказано конституисање Скупштине Аутономне Покрајине Војводине. Српска радикална странка је на изборима, који су одржани 21. јуна, остварила парламентарни статус, односно прескочили смо изборни праг и у мандату који нам следи представљаће нас четири покрајинска посланика. За сутра је заказано, дакле, конституисање Скупштине, избор председника Скупштине. Тим поводом желим да вас информишем, сва је прилика да ће поново Иштварн Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, бити предложен за новог старог председника Скупштине Војводине.

Ево једна ексклузивна информација за све вас: Српска радикална странка ће, као и пре четири године, подржати избор Иштвана Пастора за новог председника Скупштине Војводине.

Оно што нас српске радикале мотивише да дамо глас за избор Иштвана Пастора није персонално решење, дакле, нисмо ми импресионирани ликом и делом господина Пастора, али и те како поштујемо, уважавамо чињеницу да је господин Пастор човек који се налази на челу доминантне политичке парије, најбројније националне мањине на простору Аутономне Покрајине Војводине, а то је мађарска национална мањина.

Дакле, глас српских радикала за Иштвана Пастора, као председника Скупштине, израз је поштовања Српске радикалне странке према братском мађарском народу.

Уосталом, ми смо једина опозициона партија која је и пре четири године дала глас да господин Иштван Пастор буде председник Скупштине Аутономне Покрајине Војводине.

Изволите, ако имате неко питање. Изволите.

Војислав Јањић,новинар Слободне телевизије: Данас смо били на конференцији коју је држао председник Александар Вучић. Он је говорио малтене о свему, осим о формирању Скупштине и Владе. Да ли мислите да је то на било који начин повезано са изборним нерегуларностима, односно са жалбама пред Уставним судом који сте поднели покрет Доста је било и ви? Имате ли коментар на ту тему?Зашто мислите да тако дугонакон завршетка избора и доделе мандата посланицимане говори о томе?

Ђурађ Јакшић:Убеђени смо да Српска напредна странка и Александар Вучић калкулишу. По нашем мишљењу,њих апсолутно не интересује уставна жалба коју је поднела Српска радикална странка, али требало би да интересује Уставни суд Републике Србије.

Дакле, наше је мишљење да не може да се конституише Парламент Републике Србије, а да се не реши по жалби коју је Српска радикална странка поднела, која се тиче нерегуларности приликом утврђивања коначних резултата избора за Народну скупштину Републике Србије. Приметили сте да су практично свуда на локалном нивоу напредњаци искористили могућност да за крајњи рок, за 20. или за 21. август закажу конституисање локалних парламената и скупштина. Поставља се питање – Зашто то раде? Из простог разлога што имају готово у великом броју општина или у свим општинама апсолутну већину. У неким општинама имају чак и двотрећинску већину. Очито да је то нека њихова калкулација и очито да је то игра која је позната искључиво Александру Вучићу.

Нема никакве логике да се (сад је већ прошло више од месец дана од избора, прошло је готово месец дана од утврђивања коначних резултата) не формирају како локални, тако покрајински и републички парламент. Нема потребе да се чека неки крајњи законски рок, поготово имајући у виду да је потпуно све извесно – ко има већину и у којој мери ту већину има.

Дакле, мишљења смо да Александар Вучић не чека како ће да реши Уставни суд по уставној жалби Српске радикалне странке.

Вјерица Радета:А морало би.

Ђурађ Јакшић:То би апсолутно морао да уради.

Имали смо прилично лоше искуство са решењима Уставног суда у неком претходном периоду, где се испоставило да за Уставни суд није Устав Републике Србије „Библија и „Свето писмо, него да се у свом раду и у својим одлукама врло често руководе искључиво политичким назорима, односно политичким принципима.

Надамо се да сада неће бити тако. Дакле, очекујемо одговор Уставног суда на уставну жалбу Српске радикалне странке која је прецизна и јасна као дан.

Војислав Јањић:Дакле, немате неку слутњу зашто би евентуално одлагао, пошто већ није био проблем доделити мандате посланицима, иако је то урађено мимо закона.Зашто сада оклева да уради оно за шта је себи већ обезбедио простор?

Ђурађ Јакшић:Последњих осам година научило нас је, између осталог, да Александар Вучић воли да држи читаву земљу у неизвесности, па тако претпостављамо и будуће коалиционе партнере. Шта је у његовој глави и зашто се чека крајњи законски рок, то питање бисте морали упутити њему. Ми инсистирамо на томе да Уставни суд, по нашој уставној жалби, донесе одлуку ако буде судио по Уставу, који му је, понављам, „Свето писмо и „Библија. Нема никакве дилеме да је Парламент који треба да се конституише нерегуларан и да је потребно практично организовати поновљене изборе за Народну скупштину Републике Србије.

Војислав Јањић:У реду. Хвала.

Ђурађ Јакшић:Изволите, да ли имате још питања?

Новинар: Прича седа ће следеће недеље доћи до конституисања Народне скупштине. Хоће ли Српска радикална странка тада изаћи на протесте против такве Скупштине?

Ђурађ Јакшић:Понављам, дакле, ми чекамо одлуку Уставног суда по нашој жалби. Имали смо врло негативна искуства у досадашњем деловању Уставног суда који се руководио политичким принципима, а не Уставом, правом и правдом. Навешћу вам само један пример: Српска радикална странка је пре четири године поднела уставну жалбу поводом седам илегалаца из покрета Доста је било, који нису имали довољан број потписа, а учествовали су на покрајинским изборима. Ми смо све то документовали, доставили Уставном суду. Прошао је читав мандат и још увек одговор од Уставног суда по том питању нисмо добили.

Дакле, очекујемо да овог пута Уставни суд врло озбиљно узме нашу жалбу у разматрање и очекујемо позитивну одлуку по питању наше уставне жалбе. О протестима и свему другом разговараћемо када за то дође време. Дакле, очекујемо одговор Уставног суда, па ћемо даље видети какве ћемо кораке предузимати.

Новинар:Познато је, оружје се увек куповало од пријатеља и од савезника, не сад, вековима уназад. По вашој оцени, да ли је ово само у циљу преговора о Косову или се ради о неком покушају удаљавања Србије од Москве, Београда и Москве, оно што Вучић покушава?

Ђурађ Јакшић:Најискреније се надамода то није покушај удаљавања од братске Русије. Нема никакве дилеме да само у најтешњем савезу, политичком, економском и војном са Руском Федерацијом можемо очекивати да ћемо очувати Косово и Метохију и одбранити сутра Републику Српску. Ту нема никакве дилеме.

Ова евроунијатска странпутица, која траје већ пуних 20 година, и у националном, и у економском и у сваком другом погледу довела нас је на ивицу националне катастрофе и пропасти. Искрено се надамо да Александар Вучић не заокреће према Западу трајно и дефинитивно, да не заокреће према Американцима и НАТО-у, али пратићемо са дужном пажњом оно што се дешава. Мишљења смо да би далеко логичније, нормалније, политички зрелије, рационалније и јефтиније било ићи у јачање ваздухопловних снага куповином унапређене верзије тог руског сухоја25, него америчких бомбардера.

Поновићу још једном: Апсолутна је илузија ако Александар Вучић или било ко мисли да ће куповинавојног наоружања од Американаца променити њихов став по питању Косова и Метохије. То се, нажалост, неће догодити. То је најобичнија илузија.

Изволите, да ли имате још питања? Уколико немате питања, хвала што сте били на нашој конференцији за медије.

Хвала вам.

https://www.youtube.com/watch?v=sGWd1oL5f7Y

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ