Србија увођењем санкција неће нанети штету Белорусији, али хоће себи велику срамоту

Александар Шешељ: Даме и господо, Српска радикална странка позива режим у Србији да хитно повуче одлуку о придруживању санкцијама Белорусији које је наметнула Европска унија. Европска унија је наметнула већ пети пакет санкција за Белорусију. Србија се, нажалост, тој политици и тој политичкој одлуци прикључила и то је још један показатељ да због илузије о чланству Србије у Европској унији, Европска унија приморава Србију да поквари традиционално добре и братске односе са земљама које су према Србији пријатељске.

После санкција на ваздушни простор и санкција које су током лета уведене, Србија се прикључила новом пакету санкција против Белорусије. Србија на овај начин никакву штету неће нанети Белорусији, али ће зато себи нанети изузетно велику срамоту. Имајући у виду да је председник Републике Белорусије Александар Лукашенко једини светски државник који је подржао Србију за време бомбардовања, односно за време агресије НАТО-а, који је посетио у том периоду Београд, свакако ни белоруски народ, ни председник Лукашенко, ничим нису заслужили овакву политику Србије према братској Белорусији. Република Србија је данас овим потезом показала став који мења и квари наше пријатељске, братске, односе између наших народа, између наших земаља. Тај потез није у нашем националном интересу и то треба хитно повући, поготово што ће се на путу европских интеграција од Србије свакако очекивати да у потпуности спољну политику прилагоди спољној политици Европске уније, а то подразумева и санкције Руској Федерацији. То је нешто што је за српски народ неприхватљиво и са тим треба одмах раскрстити, а ову одлуку, за коју могу слободно да кажем да је срамна, треба што пре повући и упутити извињење Белорусији. То је оно на шта Српска радикална странка данас апелује, да више не дођемо у ситуацију да кваримо наше односе са традиционалним савезницима због било каквих обећања и било којих интереса западних земаља у Србији. Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар: Господине Шешељ, да ли мислите да је овде у питању могуће пеглање односа, с обзиром на резолуције које су донесене у Европском парламенту?

Александар Шешељ: У сваком случају, шта год да је разлог, ова одлука је велика срамота за нашу земљу, није ни у једном сегменту у интересу нашег народа и наше земље. Због тога је пре свега треба повући. Резолуција Европског парламента и било какве поруке које нам долазе из Брисела, апсолутно нису у вези са оним што Србија ради. И кад би Србија била апсолутно на линији политике Европске уније, по било ком питању, и даље би добијала критике, и апсолутно се не би ништа промени у процесу интеграција, пошто Србија никада неће постати члан Европске уније. То је оно што су нам и неки државници и високи званичници најмоћнијих европских земаља одавно већ поручили. Та политика се апсолутно неће променити.

Новинар: Да ли мислите да тај потез прикључивања новом пакету санкција Белорусији може да угрози односе између Србије и Русије?

Александар Шешељ: У сваком случају неће их поправити. Заиста не видимо ниједан разлог зашто би то Србија урадила. Шта је то у историји Белорусија урадила на штету Србије? Чак и онда када је цео Запад био против Србије, и кад је спроводио агресију на нашу земљу, тад нас је Белорусија подржала. Дакле, треба да негујемо наше братске и пријатељске односе, да покажемо захвалност и према белоруском народу, и према власти коју је тај белоруски народ изабрао, а не да се стајемо у фронт са онима који су отворено заговорници русофобне политике у Европи, и који ће увек бити против Русије и Белорусије.

Новинар: Српска радикална странка увек сама излази на изборе. Да ли ће тако бити и овог пута или ће се размишљати о некој коалицији?

Александар Шешељ: Ми на парламентарне изборе излазимо самостално, зато што сматрамо да је то најпоштеније према гласачима, према народу. Никада нисмо правили труле компромисе и цензус коалиције, и непринципијелно се бавили политиком да бисмо лакше дошли до скупштинских места. Ми сматрамо да на изборима треба да се кандидују политике, треба да се кандидују алтернативна решења за постојеће проблеме, она која су другачија од власти. Сматрамо да је то једино праведно према некоме кога позивате да изађе на изборе, да изађете и наступите са својим програмом и наступите самостално. Никада нећемо бити у тим цензус коалицијама, које представљају мачку у џаку, које се распадну после тих избора, а само се искористи поверење грађана, како би се лакше дошло до скупштинских места.

Новинар: Можете ли рећи нешто о овом економском тренутку, укључујући и хаварију у ТЕНТ-у.

Александар Шешељ: Што се тиче енергетске ситуације у Србији, сматрамо да треба предузети одлучне потезе. Свако ко је на одговорној функцији треба да преузме одговорност за свој рад или нерад у досадашњем периоду. Уколико имате министре на тако утицајним местима који апсолутно не раде ништа у корист грађана Србије, уколико имате некога ко годинама систематски уништава јавна предузећа како би им сутра оборио цену, морате са тим да раскрстите и да се са њима обрачунате. Не можемо да дозволимо недомаћинско поступање ни министара, ни директора, нити било кога другог, а поготово оних који седе у Влади Републике Србије, којима интереси грађана нису на првом месту. Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

 

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ