Уместо масовних субвенција странцима, субвенције усмерити на домаћу привреду

Александар Шешељ: Поштовани новинари, ми српски радикали сматрамо да је неопходно променити постојећи економски модел у Србији и програм субвенционисања страних инвеститора који долазе у нашу земљу, и који добијају по десет-петнаест, неки и више десетина хиљада евра по радном месту да отварају своје погоне овде. Најчешће у тим компанијама наши радници раде у лошим условима, за минималне плате, док те компаније које су дошле у Србију добијају земљиште, вредно некад и више стотина хиљада евра бесплатно, све дозволе бесплатно и по убрзаној процедури, а одавде извлаче екстрапрофит.

Сматрамо да је таква економска политика на дуги рок неодржива и да морамо променити однос према странцима у корист домаћих привредника.

Домаћи привредници у Србији не смеју да буду дискриминисани ни на који начин. Србија је њихова земља, они другу земљу осим Србије немају и свима њима је Србија на срцу. Уколико би домаћи привредник, мали или средњи, имао прилику да добије пет или десет хиљада евра по радном месту, он би могао да прошири своју производњу, могао би да запосли још више људи. Искоренили бисмо на тај начин сиву економију, а сав новац би остајао у Србији.

Србија мора да негује своје домаће привреднике. То не значи да треба прекинути са страним инвестицијама, стране инвестиције су Србији потребне и неопходне, али не смемо дискриминисати грађане Србије у сопственој земљи на рачун странаца, ма одакле они у Србију долазили. То је кључна тачка економског програма Српске радикалне странке.

Изволите, уколико имате неких питања.

Новинар: У који би део привреде најбоље било улагати?

Александар Шешељ: Сматрамо да је пре свега неопходно повећати улагања у пољопривреду, али и у нове технологије као што је ИТ сектор, и у сектор услуга и код малих и средњих привредника, наравно, што се тиче програма субвенција. Дакле, они се баве разним делатностима, они нису једнообразни што се тиче њихових делатности. Ми треба да ценимо то што мали привредници раде, што се боре на тржишту и Србија њима треба да буде на услузи. Не сме ни у једном моменту да има према њима маћехински однос. То је наш став, наше размишљање и начин на који бисмо ми, уколико нам грађани Србије укажу поверење, променили досадашњу економску политику која је на снази више од 15 година у нашој земљи, а није дала онакве резултате какве су обећавали.

Новинар: Ваши утисци, шта пољопривредници највише траже?

Александар Шешељ: Пољопривредницима су највећи проблем намети, који се повећавају из године у годину, ту су цена горива, мале субвенције за земљиште и ниске откупне цене пољопривредних производа. Што се тиче пољопривредника, они су у јако тешком положају због Споразума о стабилизацији и придруживању, којим су укинуте царине на робу која долази из Европске уније. Наше тржиште је преплављено дампинг производима из Европске уније и наши пољопривредни производи због укидања царина постају неконкурентни на домаћем тржишту.

Пољопривредницима је примарно да производе и продају своје производе у Србији, а секундаран им је извоз. Неки су, наравно, више концентрисани на извоз, али то никако не сме да буде наш примарни економски модел, као и споразум о такозваном open (отвореном) Балкану или мини-Шенгену.

Дакле, уместо да јачамо нашу домаћу пољопривреду, ми сада отварамо врата за пољопривредне производе из Северне Македоније и Албаније да такође буду присутни на нашем тржишту без царина и на тај начин опет доводимо наше пољопривреднике у неповољан положај. Сматрамо да то треба да се промени.

Уколико немате више питања, хвала вам што сте дошли.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ