Виши суд у Београду, изрицање пресуде припадницима ЈСО, Милораду Улемеку Легији, Звездану Јовановићу, изјава Војислава Шешеља, 13. јула 2018. године

Пре изрицања пресуде

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, једина нормална, исправна пресуда коју би данас могло да донесе судско веће је ослобађајућа пресуда.

Очигледно је да овде није било никаквог покушаја оружане побуне, јер да је била у питању оружана побуна, припадници специјалне јединце би кренули ноћу и ишли би од куће или стана једног до другог министра, па их покупили – знамо из оне серије о убиству Обреновића како се то ради. Отишли би бар пред зграду владе, па би похапсили владу. Они су изашли са делом јединице и стали на ауто-путу, нису ни саобраћај чак зауставили, једна трака је непрекидно радила.

Дакле, очигледно је да је то било урађено у договору са неким из врха државне власти, да то нико није третирао као побуну, јер да је то власт сматрала побуном, онда би предузела контра мере – ниједна контра мера није предузета. Позвала би специјалне јединице војске или друге полицијске јединице, нечим би контрирала. Очигледно је да се власт није осећала угроженом и да није ништа предузимала. Одмах после тога Ђинђић је ишао у базу у Кулу, ишао је Чеда Јовановић, ишао је Душан Михајловић и све је то на неки начин „ испеглано“ међусобним договорима. Отклоњени су и узроци незадовољства јединице, јер су на превару одведени да хапсе браћу Бановић, речено им је да хапсе неке тешке криминалце, а оно сиротиња, која се прехрањивала продајући на пијаци и тако и своју породицу издржавала. И нико то није називао побуном до уназад неку годину. А онда су се сетили да је побуна и да треба некога осудити.

Данас морају ослободити све оптужене. Биће страшан скандал ако неко буде осуђен, а уосталом, ви знате да је већ много скандала и направљено у разним процесима поводом убиства Ђинђића и да ће то морати све да крене из почетка.

Имате ли неко питање? Изволите.

Немате, хвала.

 

После изрицања пресуде

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, суд је донео једину могућу одлуку, ослобађајућу пресуду, како смо и очекивали, али ово је тек почетак. Ускоро ћемо се изборити, одбране ће учинити са своје стране, а ја ћу учинити са своје да се обнови поступак за убиство Зорана Ђинђића због битних кршења Закона о кривичном поступку и због тога што су суђења била режирана, намештена, те пресуде не могу да опстану.

Изволите, имате ли ви неко питање? Да вас препустим адвокатима, да ја не узурпирам ово.

Новинар: Кад говорите о обнављању поступка, да ли сте прикупили неке нове, нарочито битне доказе који би били неопходни по закону?

Проф. др Војислав Шешељ: Довољно је оно што сам неки дан саопштио да Ната Месаревић није могла бити председник судског већа, јер је она била изабрана претходно за судију Врховног суда, а онда јој је Вида Петровић Шкеро дала решење на годину дана да ради у Окружном суду, односно како се то тада звало.

После годину дана она је морала да се врати у Врховни суд, а уместо тога наставила је да ради. Дакле, нерегуларна особа је водила поступак до краја и донела пресуду.

Знате за овај случај да је изнуђено од Звездана Јовановића да потпише лажно признање и да је једна адвокатица, која се зове Весна Радомировић, потписала да је присуствовала саслушању. Она уопште није била присутна када је обављано саслушање. То је тешко кривично дело што је она урадила, она ће у затвор, а поступак се мора обновити.

Знате и за ово што се тиче Будве – да је пронађено да крвна група починиоца атентата на Драшковића не одговара оптуженом за то дело.

Имамо још читав низ аргумената, адвокати много више него ја, али и ја сам дао свој скромни допринос.

Новинар: А неки материјални доказ који није био познат до сада?

Проф. др Војислав Шешељ: Има и те како много доказа. Али, пошто сам вам ја говорио и пре изрицања пресуде, да оставимо време адвокатима.

Хвала вам.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР