Војислав Шешељ: Победа Сириза најозбиљнији ударац Европској Унији

Проф. др Војислав Шешељ: Добар дан.

Даме и господо, Српска радикална странка је радосна због победе партије Сириза и њеног лидера, господина Ципраса на управо одржаним парламентарним изборима у Грчкој. Ова величанствена победа отвара нову наду да се ствари могу радикално променити на простору целе Европе и да је Европској унији напокон дошао крај.

Наравно, наши медији су пожурили, неки наши медији, да објаве да је реч о левичарској партији. Ми, ипак, инсистирамо на томе да се већ у другој половини 20. века није могло поуздано установити шта је левица, шта је десница. То је застарела подела на политичкој сцени.

Кад погледате и Српску радикалну странку, могао би човек рећи да у програму имамо доста левичарских елемената, јер се боримо за социјалну правду, а пошто смо национална и националистичка политичка партија, називају нас десничарском, али ми, заправо, не подлежемо таквим поделама. Ми смо странка националистичка, странка која се бори за социјалну правду и која се бори против глобализма и ту смо на подударној линији са Сиризом, са странком, пре свега, грчких патриота, који желе добро свом народу и који се супротстављају глобализму, хегемонији и доминацији водећих сила Европске уније у својој земљи.

Које ту последице могу да се десе? Прво, ми очекујемо да ће нова грчка влада увести мораторијум на отплату дугова и да би тај пример могле да следе Шпанија, Португалија и Италија.

Ми се надамо да ће доћи до буђења националне и социјалне свести и у братској Бугарској. Садашња бугарска влада је непријатељска према своме народу, влада Борка Борисова. Садашња бугарска влада се одрекла 12 милијарди евра да би се додворила Американцима и водећим силама Европске уније. Одустала је од великих пројеката са Русијом. Прво је одустала од пројекта „Јужни ток“ и та влада је крива што се одустало од „Јужног тока“, што тај „Јужни ток“ неће бити у скорије време изграђен. Та влада је одустала од реконструкције велике нуклеарне термоцентрале „Козлодуј“ и од реконструкције нафтовода који води кроз Бугарску према Грчкој, колико мене сећање служи. Дванаест милијарди евра руских инвестиција је укупно било предвиђено за та три пројекта и једним потезом тога се бугарска влада одрекла.

Ми знамо каква је ситуација и у Румунији и да ће тамо народно незадовољство да буде све јаче изражено и желимо да се тај процес убрза, како би се Грчка, Србија, Бугарска и Румунија одрекле чланства у Европској унији, садашњег или будућег, и како би се оријентисале на интеграцију са Русијом.

Сириза је већ отворено ставила до знања да жели максималну сарадњу са Русијом. Убеђен сам да је Сириза странка српских пријатеља. Она се и до сада тако понашала у европским институцијама, поготово у Савету Европе и у парламенту Европске уније.

У потпуности се слажемо са господином Ципрасом у погледу оцене стања у Украјини. Грађански рат у Украјини изазвале су западне силе организовањем пуча против легитимне и легалне власти у Кијеву и довођењем на власт нациста са запада Украјине, чији је главни експонент премијер Јацењук. Сириза је подржала повратак Крима у састав Русије, то исто подржава Српска радикална странка, ми подржавамо и Доњецку и Луганску народну републику, односно Новорусију. Желимо цела Украјина да се сачува у заједници братских словенских народа и држава.

То су све, дакле, ствари које нас повезују са Сиризом. Грчка није словенска земља, али је словенски пријатељ вековима. Грчка је колевка и наше културе и цивилизације. Грчка је православна земља. Имамо потпуно исти национални карактер и једни на друге смо се увек кроз историју могли ослањати.

Друго, о чему сам данас намеравао да говорим, тиче се рада Војнобезбедносне агенције, односно војне службе безбедности, како се то раније називало Контраобавештајна служба.

Та служба још из времена комунизма није претрпела озбиљне реформе. Како је поступала у време комунизма, тако и сада ради. Та служба је, као што видимо, била ангажована на праћењу рада Српске радикалне странке, на праћењу припрема за наш митинг 15. новембра и тако даље. Ми знамо да смо од оснивања Српске радикалне странке непрекидно и под присмотром војне службе безбедности.

Сећам се из дисидентског времена, војна служба безбедности за нас, антикомунистичке дисиденте, увек је била опаснија од Службе државне безбедности, дакле, од цивилне тајне полиције.

Када сам у исто време из Хага, преко својих сарадника у комитету за моју одбрану, затражио од Владе Републике Србије да ми се доставе комплетни моји досијеи и цивилне и војне службе безбедности, Служба државне безбедности, односно БИА, Безбедносно-информативна агенција, како је сад зову, доставила је, наводно, комплетан досије. Остало је да ја годинама размишљам шта су све они могли из тога извадити, али доста су тога дали и ја сам све то објавио у четири тома на по хиљаду страна.

Кад сам то исто затражио од војне службе безбедности, они су писмено одговорили да се војна служба безбедности никад са мном није бавила и да нема ниједан документ који се на мене односи и, наравно, слагали.

Ја знам да се војна служба безбедности са мном почела бавити пре Службе државне безбедности. Још док нисам постао афирмисани дисидент у југословенским размерама, седамдесетих година, на основу праћења мог рада и деловања, они су донели одлуку да не могу бити упућен у школу резервних официра као непоуздан и зато сматрамо да се мора што пре преиспитати рад Војно-обавештајне агенције, Војнобезбедносне агенције. А и Војно-обавештајна је слична, мада мање опасна од Војнобезбедносне. Да се морају ствари ставити на своје место, поготово да се испита улога војне службе безбедности у ратовима деведесетих година, јер је та служба тада много зла нанела српском народу, посебно у време кад је на њеном челу био генерал Александар Васиљевић. И Српска радикална странка ће у наредном периоду ове своје ставове непрекидно потенцирати, проширивати и желимо да натерамо власт да се у тој сфери нешто радикално мења.

То је оно што смо ми припремили за ову конференцију за штампу. Изволите, ако ви имате неко питање.

Новинар: Поменули сте већ Војнобезбедносну агенцију и оно што је јуче речено.

Проф. др Војислав Шешељ: Само да кажете из којег сте медија.

Новинар: Телевизија Н1. Због чега мислите да се ВБА бавила, што вашим повратком, што митингом у новембру? То би можда требало да ради Безбедносно-информативна агенција, али никако војна служба. Шта мислите, због чега сте предмет интересовања?

Проф др Војислав Шешељ: Да,војној служби је то апсолутно забрањено. И ја за овај детаљ нисам знао док се јуче заштитник грађана није обратио надлежном скупштинском одбору. То сам први пут, чини ми се, баш с ваше телевизије сазнао. Међутим, ја знам од раније колико су се те службе интензивно бавиле и Српском радикалном странком и осталим опозиционим партијама, свим партијама, чак и владајућим. Морам да вас подсетим, ви сте веома млади, можда то не памтите, својевремено је Српска радикална странка имала један свој огранак, своју информативну службу, у којој смо ангажовали већи број пензионисаних и активних припадника и војне и цивилне службе безбедности. Ту је, дакле, био један број пуковника, потпуковника из војне безбедности, био је један број пензионисаних припадника, али и активних припадника Службе државне безбедности, и ми смо непрекидно захваљујући њима добијали врло важне информације о разним аферама које су оптерећивале наш политички живот. Ја сам својевремено у три тома на по хиљаду страна објавио избор тих извештаја које сам добијао. Не могу да кажем да је све стопроцентно било тачно, али више од 70 посто је било истинито. Ти људи су за нас радили из чистог патриотизма. Нити смо имали новца да им платимо, нити су они тражили да им се било шта плати. Додуше, морам признати и то, да је та наша информативна служба својевремено и трпела неке ударце, а да се она почела распадати након мог одласка у Хашки трибунал. Још смо остали у вези са многим људима који раде за нас, али опрезно с њима ступам у контакт, да их не би на тај начин офирао код садашњих власти. Најважније је да нисам – имао сам, рекох, више пута неограничено поверење у Томислава Николића, али никада не толико неограничено да му поверим ко све ради у овој нашој информативној служби. Ја сам једини, дакле, био упознат са свим људима који су радили. Нико други није знао све људе који су то радили. Томислав Николић је у почетку добијао дневне информације о разним актуелним збивањима, међутим, кад је кренула, „Сабља”, он се, јадник, уплашио и све спалио. А ја нисам спаљивао, ја сам штампао, јер сматрам да за историју српског народа то може бити значајно. Само најосетљивије ствари, само оно што би могло нанети штету српским националним интересима, ја сам или уништио или сакрио, или нешто тако урадио, али постоје многе тајне које ћу ја са собом у гроб однети, наравно.

Дакле, врло сам упознат са радом обе службе безбедности, и војне и цивилне, и могу о томе да говорим на овај начин.

Новинар: А због чега мислите да сте им били интересантни када сте се вратили из Хага?

Проф. др Војислав Шешељ: А ја бих вама одговорио контрапитањем: а ко би могао на српској политичкој сцени да им буде интересантнији од мене? Ко може још осим мене да угрози садашњи режим у Србији? Ја не видим тога. А ви сами видите колико се садашњи режим мене плаши, да ме блокирају на свим централним медијима у Београду, да једноставно мисле да могу да угуше активности Српске радикалне странке. Имали смо велики митинг са више од 30.000 људи на Тргу републике. А Трг републике не може ни да прими више од 30.000 људи. Они који су раније држали, говорили су стотину хиљада, двеста хиљада. Али кад срачунате површину, видећете да не може да буде више од 30.000. Режимски медији су извештавали да нас је било свега две хиљаде. И нас свега две хиљаде, а ангажовала се толика Служба војне безбедности да нас истражује, да нас контролише, да нас надзире, итд.

Новинар: Али видите, могли би да будете предмет њиховог интересовања под условом да претите Војсци Србије.

Проф. др Војислав Шешељ: Јесте, али они се никада нису држали закона, никада. Од комунистичког времена до данас, никад се војна служба безбедности није држала закона. И увек је била апсолутно заштићена. Ви се сећате деведесетих година, ја сам већ упорно нападао и Александра Васиљевића и још неке челнике те службе. Па у судници Хашког трибунала такође су одиграли прљаву улогу и у припремању неких хашких процеса. Али ево сада имамо нови моменат и то нам је добра одскочна даска за наше даље политичке захтеве. Има ли још неко питање? Ако нема, хвала вам што сте дошли.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ