Александра Белачић на заседању Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње

Члан Председничког колегијума и народни посланик Српске радикалне странке Александра Белачић говорила је данас на 54. генералном заседању Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње одржаном у Софији. Тема дискусије била је незапосленост у државама чланицама Црноморске економске сарадње. Преносимо говор у целости:

Желела бих да кажем неколико речи о реалној ситуацији на тржишту рада у мојој земљи.

Као што вероватно већ знате, процес реструктурирања и продаје државних предузећа започео је у Србији пре две деценије.

Нажалост, резултати овог процеса били су катастрофални. Некадашњи индустријски гиганти продавани су по нереално ниским ценама.

У многим случајевима, нови власници су успели да продају фабричке зграде и опрему по цени многоструко већој од цене коштања самог предузећа.

Након ликвидације свих основних средстава, доносили би одлуку о затварању предузећа, остављајући раднике без икаквих примања. Стотине хиљада људи у Србији на овај начин је проглашено вишком.

Србија се тренутно суочава са новим проблемом. Страни инвеститори, углавном из Сједињених Америчких Држава, земаља западне Европске уније и Јужне Кореје, постављају српским радницима неразумне и нехумане захтеве, под претњом отпуштања. На пример, запослени у једној компанији у власништву Јужне Кореје приморани су да носе пелене како не би користили паузе за тоалет док су у смени.

Држава је дала све од себе да привуче стране инвеститоре, али примењена стратегија показала се као неуспешна. Од 2016. године држава је субвенционисала 82 пројекта и у те сврхе издвојила 230 милиона евра за инвеститоре. Као резултат субвенција отворено је укупно 35.889 нових радних места, што значи да је свако ново радно место субвенционисано са нешто више од 6.400 евра. Многе стране компаније исплаћују добре плате само док им Влада Србије даје субвенције. Када изгубе право на државне субвенције, смањују плате на минималац или чак отпуштају своје раднике.

Статистички подаци показују да је стопа запослености у Србији порасла на 49,20 посто у другом кварталу 2019. године са 47,40 посто колико је износила у првом кварталу текуће године.

Нажалост, статистика је наука о бројевима која не нуди објашњења о томе зашто се одређене ствари догађају.

Истина је да до пораста стопе запослености углавном долази због миграције наших радно способних грађана у економски стабилније земље.

Многи млади, образовани и способни људи доносе одлуку да заувек напусте Србију због тога што не успевају да пронађу стабилне и добро плаћене послове.

Драги пријатељи, ви сте елита у својим земљама и зато бих желела да искористим ову прилику да позовем напредније државе чланице Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње да више улажу у Србију. Наши људи су способни, марљиви и искрени, као што сте и сви ви. С обзиром на наше сличности у култури и вредносном систему, свака сарадња би засигурно била обострано корисна.

Члан сам Српске радикалне странке, опозиционе странке која не подржава могућу интеграцију Србије у Европску унију. Ми верујемо да је будућност наше земље у евроазијским интеграцијама и интензивној економској сарадњи са Руском Федерацијом, Турском и свим осталим земљама чланицама Црноморске економске сарадње, али и са Индијом, Кином и латиноамеричким економским тигровима. Искрено сам убеђена да ће се званична државна политика у Србији ускоро прилагодити овом политичком и економском плану, који је далеко најбоље решење за наше грађане.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР