Дамјановић: Подржавамо малинаре, али потребна је промена политике и укидање Споразума о стабилизацији

Српска радикална странка подржала је данас захтеве малинара за већом откупном ценом рода, али и оценила да решење неће бити могуће ако држава не буде одустала од, како је речено, погубне једностране примене Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) и ако не уведе царине на производе из Европске уније.

Српска радикална странка још од 2008. године упозорава да ће неконтролисани увоз и једнострана примена ССП, као и даљи стрмоглави пут ка ЕУ, донети пропаст нашим пољопривредницима, али и свим другим људима који живе од свог рада. Сада имамо велики протест малинара који траже 180 динара откупне цене, али то је само један део који треба да се испуни. Да бисмо имали праву цену, влада треба да промени економску политику и укине ССП, уведе царину на робу из ЕУ како бисмо избегли да наша роба буде неконкурентна на нашем тржишту, рекао је народни посланик Српске радикалне странке Миљан Дамјановић.

На конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, Дамјановић је упитао ко има интерес од такве политике и подсетио да је и владајућа СНС, пре доласка на власт, тврдила да тадашња власт Демократске странке форсира тајкуне и хладњачаре и да је то главни проблем са малинарима и ниском откупном ценом малине.

Данас видимо да они спроводе исту политику, рекао је Дамјановић и оценио да са понуђеном ценом, од 50 до 100 динара по килограму малине, произвођачи не могу да покрију ни производне трошкове, а камоли да направе неки профит.

Он је додао да Српска радикална странка подржава протест малинара и свих других произвођача и пољопривредника, и да ће се у парламенту борити за њихов положај, али истиче да је једино свеобухватно решење тог проблема да се укине ССП и да се искористе позитивне могућности споразума о сарадњи са Русијом.

Доказ да влада не зна шта ради, или да ради за интересе тајкуна, је податак да ова држава на извозу малина годишње заради 250 милиона. Па, коме иде у прилог да тај новац не уђе у касу? Очекујемо да ће се о овом проблему говорити и у парламенту и сматрамо да је коначно дошло време да се схвати да од седења на две столице нема ништа, осим политичког самоубиства, рекао је Дамјановић.

Народни посланик Српске радикалне странке је додао да од најављене реконструкције Владе Србије неће бити никакве користи ако се она сведе само на промену појединих лица и ако не дође до промене политике.

Дамјановић је критиковао поскупљење горива и подсетио да је акциза на нафтне деривате 70 одсто.

Ми стално слушамо да имамо суфицит који је већи него икада. Изгледа да имамо бољи стандард од Швајцарске, па наши грађани могу да плаћају најскупље гориво у Европи. А то није само проблем људи који возе аутомобиле, већ се поскупљење горива одражава и на друге ствари, као што су животне намирнице, струја и тако даље. На крају крајева, најављено повећање плата неће донети ништа и неће утицати на животни стандард, рекао је он.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР