Дамјановић: Супротставићемо се одржавању фестивала „Мирдита, добар дан“

Српска радикална странка супротставиће се одржавању фестивала Мирдита, добар дан којим се, како је навео посланик радикала Миљан Дамјановић, Косово приказује као независна држава.

Дамјановић је на конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине рекао да је тај фестивал у супротности са законима и Уставом Србије.Он је критички говорио и о Иницијативи младих за људска права коју је донедавно предводила садашња активисткиња Либерално демократске партије (ЛДП) Анита Митић.

Он је рекао да је Анита Митић раније у изјави за медије казала да се она и њени сарадници редовно сусрећу са Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем и да она признаје независно Косово.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић потврдио је свој долазак у Приштину на сутрашњу трибину коју организује Демократски институт Косова, на тему „Перспектива дијалога Косова и Србије”. Он ће бити први политичар из Народне скупштине Републике Србије који ће отворено говорити о својој политици према Косову и Метохији. Јовановић је чак јуче навео за шиптарске медије, да са његове тачке гледишта: „Београд је изгубио контролу, и правну и политичку надлежност над новом европском државом у тренутку војне интервенције НАТО 1999”. И, према његовом мишљењу: „Косово је независна држава”.

Дамјановић је то најстроже осудио рекавши да такву изјаву чак ни сам Рамуш Харадинај или Хашим Тачи не би дали. 

Србија и њени државни органи морају да забране деловање овакве организације и овакав фестивал који јасно ради против интереса Србије и у супротности је са законом и Уставом Србије. Уколико држава не буде забранила, Српска радикална странка ће се на све начине супротсавити да се не одржи такав фестивал где се Косово приказује као независна држава“, рекао је Дамјановић.

Фестивал Мирдита, добар дан основан је пре неколико година у намери да се једном годишње београдској публици представи културна и друштвена сцена Косова, а потом и обрнуто. 

Дамјановић се на конференцији осврнуо и на позив председника Одбора Скупштине Србије за европске интеграције и председника Лиге социјадемократа Војводине Ненада Чанка, који је позвао председницу тзв. скупштинског Одбора за спољне послове тзв. републике Косово, Вјосу ОсманиСадриу на догађај у Скупштину Србије.

Он је рекао да ЛДП и ЛСВ имају лобистичко шиптарско деловање и да се тако понашају јер морају да се оправдају код западних сила.“

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР