И после годину дана Народна скупштина по привременом пословнику!

На конференцији за медије, одржаној у централном холу Народне скупштине присутним новинарима обратио се председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ.

Шешељ је указао на два веома озбиљна проблема са којима се сусреће Народна скупштина.

Први проблем је што до сада није достављен завршни рачун буџета за 2016. годину, а по законској процедури, Влада је морала до јуна месеца потпуно да заврши тај текст и он је морао бити доступан народним посланицима.

Други проблем је што, већ више од годину дана, Народна скупштина ради без пословника. Пракса је била да пословник претходног скупштинског сазива буде у употреби првих неколико недеља, док се посланичке групе не усагласе око текста новог пословника и тај текст буде изгласан у Народној скупштини.

Пословник је општи правни акт, подзаконског карактера, одмах испод закона. Кад се донесе закон о Народној скупштини, он може да важи за разне скупштинске сазиве, све док се по утврђеној уставној процедури закон не промени. Међутим, пословник се односи само на један сазив и сваки сазив мора имати свој пословник.

„Овај пословник је рађен у време досманлијске власти, веома је рестриктиван за опозиционе странке и напредњацима је добродошло да користе такав репресивни пословник, а да увек могу да кажу – нисмо га ми донели, него они пре нас. Проблем је заправо што ми пословник који је правно валидан уопште немамо и што га треба хитно донети“, изјавио је Шешељ.

.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР