Конференција за новинаре проф. др Војислава Шешеља, 19. новембар2020. године

Проф. др Војислав Шешељ:Даме и господо, једна од најгорих тековина досманлијског режима су јавни извршитељи. Од одласка Турака нешто тако нисмо имали.

Јавни извршитељи служе да се цела нација узнемирава, пљачка, да се људима отима последња кора хлеба, кров над главом и све остало. Године 2012. Тадић је то увео у систем, а напредњаци су прихватили и чак појачали њихову улогу. Изабрали су на пример 207 јавних извршитеља 2016. године. Ти јавни извршитељи су као стоглава хидра, стално траже нове могућности за пљачку, за отимачину. Ствара се каста врло богатих људи који су своју лагодну егзистенцију остварили пљачкајући сиротињу. Ти приватни извршитељи су толико злоупотребљавали своју функцију и толико безочно обављали те прљаве послове, да сваком човеку у Србији кад поменете јавног извршитеља, малтене му се коса диже на глави. Ту је много незаконитости на које је Српска радикална странка указивала у Народној скупштини.

Ми смо у октобру 2018. године поднели захтев Народној скупштини да се укине Закон о извршењу и обезбеђењу и враћању извршног поступка и да се то врати у надлежност судова. Почетком наредне године смо такође понављали овај закон, а прошле године смо и подносили предлог новог закона. Међутим, то све није могло да прође, много породица је остало без крова над главом. Достојанство дужника је нарушавано на најгоре начине, родитељи са малом децом су остајали без извора прихода.

Сада се појавило нешто ново, вест да ће судови проследити јавним извршитељима на извршење око милион предмета, који се углавном односе на дуговање грађана за комуналне услуге. Најављено је да су то предмети старији од 15, па чак и од 20 година.Стари дуг од на пример 1.000 динара, дужника ће сад коштати између 20.000 и 30.000 динара. Ово је по Уставу и по нашем правном поретку једноставно немогуће. Постоји Закон о облигационим односима који је прописао разне рокове застаривања. Та застара некада износи годину дана, некада три године, а апсолутна застарелост наступа након 10 година. Дакле, о било ком комуналном дуговању да је реч, макар судски прекидано застаривање, кад истекне 10 година, то се не може наплатити, а они би наплаћивали дугове старије од 20 година. Ово је слом правног поретка. Ово је апсолутна самовоља. Институт застарелости постоји у свим правним системима и он је уведен ради правне сигурности грађана. Грађанин мора имати правну сигурност, па макар био дужан нешто. Ако је био дужан пре 10, 15 или 20 година, па му сад неко наплаћује, он онда није сигуран, а правна сигурност грађанина је много важнија од неке користи државних органа,која се из тога извлачи, поготово користи приватних извршитеља.

Ово је типична хајка против народа. Ми захтевамо да режим то што пре обустави. То је пљачка народа и на тај начин се не сме пунити буџет. То је кршење и Устава и закона, а тиме се покрива неодговорност јавних предузећа чија руководства нису била довољно ажурна да на време наплаћују дугове. Ви знате, ако не платите дуг за струју, онда вам искључе струју. Негде нису искључивали. Нису грађани криви што то није искључивано, него онај ко није ажурно обављао свој посао. Тако и с обзиром на сва остала комунална плаћања. Нико не сме поступати противно Закону о облигационим односима и нико не сме да оспорава рокове застарелости.

Ја сам упозорио и на прошлој или претпрошлој конференцији за штампу, наступила је и застарелост поводом убиства браће Битићи, јер је прошло више од 20 година од тог убиства и нико не може бити судски гоњен због тог убиства. Дакле, не може нико бити судски гоњен због убиства, али може ако пре 20 година није платио неку комуналну услугу. Како? Ово је нешто невероватно. Који ово правник може да објасни? Сва комунална потраживања која се наплаћују тромесечним или краћим роковима застаревају за годину дана. Нису их наплатили за годину дана, готово, не може се наплатити. То је посебни рок застарелости. Негде постоји посебан рок од три године, негде од пет година, али кад је у питању општи рок од 10 година, онда нема расправе, нема дискусије и одмах овог момента треба да отпишу све што је старије од 10 година, а онда да се види о чему се ради и да ли је наступио рок застарелости од годину дана или је био рок од три године или је био пет година. То прво мора да се уради.

Наравно, сваки дужник треба да буде поучен да је наступио рок застарелости. Ми зато апелујемо на јавност, на људе,да се информишу, јер посебан је проблем ако се неко залети, па плати, онда не може да врати назад тајновац. Ако плати и застарелу обавезу, онда нема начина да врати тај новац и зато треба објаснити свим грађанима да је то застарело, да случајно не плате. Кад застаре главна потраживања, онда застарева и све пратеће – камате, плодови уживања на пример неких некретнина, трошкови, уговорне казне, то обично називамо пеналима. Ако се нека обавеза не испуни, плаћају се пенали. Дакле, кад застари основи дуг, све то отпада. То јеовде сасвим јасно и држава треба да стане на страну грађана, а не неажурне администрације, јавних предузећа или било ког другог фактора.

Постоји још један проблем који је врло важан. Године 2003. донесен је Закон о опорезивању плаћања из иностранства и није примењиван, а крајем 2019. године донесен је Закон о опорезивању такозваних фриленсера. То су људи који остварују зараду на интернету. Сад су се власти досетиле да њима обавезе по основу пореза на зараду, доприноса за здравствено и социјално осигурање наплаћују пет година уназад.Ни то не може. Закон је донесен у децембру 2019. године, ступио је на снагу у јануару ове године и законски рокови могу само да теку од јануара ове године. То шта је било у претходних пет година, немогуће је опорезовати. Враћамо се на оно што је радио Ђинђић са Законом о наплати пореза за екстрапрофит. На крају је свим људима враћен тај отети новац. Постоје ствари које једноставно не могу, јер апсолутно крше слободе и права човека и грађанина. Држава ако нема новца, мора да тражи на други начин да дође до њега, а не пљачком народа.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Градимир Потић, новинар Србин инфо:Рекли сте да никад није било горе од Турака наовамо.

Проф. др Војислав Шешељ:Што се тиче ових јавних извршитеља.

Градимир Потић:Јасно.

У време кнеза Милоша, ако се не варам, био је закон да је било забрањено избацити самохрану мајку, није могла да остане без домаћинства због дуга. То се после променило.

Проф. др Војислав Шешељ:Под комунизмом ако је неко дуговао банци на пример или било коме другоме, па је полиција добила налог да асистира приликом извршења, извршитељи су били судски. Прво је надлежни командир полиције слао патролу да испита у каквим условима живи човек, колики је стан, колико деце има, колико има издржаваних лица, има ли болесних лица, па је полицијски начелник писао претходно извештај да ли постоје услови за извршење или не постоје. То је чак и под комунизмом било. Овде се сви штите осим грађана. Ако банка даје кредите, банка мора да сноси неки ризик. Овде испаде да банка не сме никакав ризик да сноси. Банка мора добро да проучи платежну способност грађанина и ако он дође у неку финансијску кризу, онда она не може по сваку цену да наплаћује своја потраживања, онда и банка мора да буде оштећена, а не банка мора све да постигне, и главницу и камату да наплати и све, а овај нека се убије, нека се обеси, јер не може да гледа гладну децу пред собом. То је суштина.

Социјална држава мора да заштити социјални положај угрожених друштвених слојева, па онда да штити и друге субјекте политичког и економског система. Ако се каже – Немају деца шта да једу, остаће без крова над главом – не може се извршити и готово, банка нека отпише, нека реосигура своје кредите. Реосигурање постоји као институција, и домаће осигурање и страно, да би се на неки начин и обештетиле банке у случају ненаплативих кредита.

Градимир Потић:Хоће ли Српска радикална странка поводом тога, затим овога што сте рекли, потраживања по питању фриленсера, повести политичку или правну акцију пред Уставним судом?

Проф. др Војислав Шешељ:Ми ћемо вероватно поднети захтев да се укине ова мера наплате ретроактивно. Фриленсери треба да плате допринос, поготово неки који зарађују заиста солидне износе, треба да се плати порез на приход, треба да се плати допринос за здравствено и социјално осигурање. Дакле, изнад одређеног износа зараде треба то да се опорезује, али не може ретроактивно. На сваком месту где смо у могућности да јавно делујемо, ми ћемо се за то залагати. Нажалост, избачени смо из Народне скупштине, па не можемо тамо много да грмимо у вези са тим.

Градимир Потић:Последње бих вас замолио да ми прокоментаришете тренутно стање америчких избора. Напрасно искачу читави џакови неизбројених гласова по Џорџији и по неким другим државама.

Проф. др Војислав Шешељ:О томе сам више пута говорио. Ми се надамо да ће Америка смоћи снаге да то све рашчисти, да ће Трамп постати амерички председник и да ће бити новоизабрани председник. Ако Америка прогута све ово што се десило, онда се Америка ни по ком основу неће моћи сматрати демократском државом.

Градимир Потић:Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ:Молим.

Има ли још неко питање? Хвала вам што сте дошли.

https://www.youtube.com/watch?v=dCthOsksgiQ

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ