Мирчић: Српска радикална странка против закона о пресађивању органа

Српска радикална странка ће гласати против Предлога закона о пресађивању органа, због „контрадикторности“ самог закона, и захтева смену министра здравља Србије Златибора Лончара, саопштио је данас потпредседник Српске радикалне странке Милорад Мирчић.

„Када се ради о ћелијама и трансплантацији - ту је јасна контрадикторност између заштите живота и здравља и оног што је неприкосновено право сваког човека, а то су људска права“, навео је Мирчић на конференцији за новинаре.

Он је додао и да су у другим државама, у којима је степен демократије на вишем нивоу, људска права неприкосновена и загарантована, а да је у државама које су „колоније“, право појединца стављено у други план.

„У Предлогу закона ми то видимо самом чињеницом да се у члану 23 јасно говори да се ради о 'претпостављеној сагласности' за донирање органа... која подразумева да се у случају мождане смрти, уз сагласност породице, узимају органи“, казао је Мирчић.

По њему, један од очигледнијих примера кршења права је потписивање документа да појединац неће бити добровољни донор, јер та одлука појединца „траје само до његове смрти“.

„Након тога, породица или старатељи могу променити одлуку, чиме је поново угрожено право појединца“, рекао је Мирчић и додао да резерву у Српској радикалној странци изазива и образложење закона, које каже да се тим путем враћа поверење пацијената у здравствени систем и унапређује рад здравствених институција.

„Замислите парадокс – да министар Лончар, кога је „земунски клан“ од милоште назвао 'Доктор смрт', дакле да човек са таквим надимком треба да врати поверење грађана!“, оценио је Мирчић.

На конференцији је речено и да су лекарске екипе задужене и обучене за трансплантације органа „одавно расформиране“, те да су ти стручњаци „ухлебљење пронашли на другим странама“.

Мирчић је навео пример једног лекара из тима за трансплантацију бубрега са Војно-медицинске академије који је „(почео да) ради на приватној клиници, зато што му је боље да ради мање захвате него да своје знање ставља у службу људи којима је потребна трансплантација“.

„Српска радикална странка због тога инсистира да се коначно приступи смени министра здравља Златибора Лончара, што би значило преко потребно стварање услова за побољшање здравља и уједно почетак борбе против криминала у Србији“, закључио је Мирчић.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР