Немања Шаровић: Државни органи морају штитити грађане Србије без обзира на то где се они налазе!

На конференцији за медије, одржаној у холу Народне скупштине, присутним новинарима се обратио заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић.

Он је навео да Српска радикална странказахтева од државних органа Републике Србије да коначно почну да се баве оним чиме их је Устав Србије обавезао да почну да штите грађане Србије без обзира на то где се грађани налазе.

Шаровић је скренуо пажњу на случај српских држављана који су већ скоро пуних годину дана у притвору, у Црној Гори, под бесмисленим оптужбама да су покушали атентат и пуч – да су са неколико домаћица и младића покушали да изврше државни удар у Црној Гори. Најдрастичнији пример је случај Бранке Милић, жене која има 62 године, која је грађевински техничар у пензији из Новог Сада, а која се већ 322 дана налази у притвору, у ћелији од шест квадрата у којој је 24 сата под неонским светлом. Лишена је могућности да нормално спава, да нормално живи и да се лечи. То је жена која болује од ангине пекторис и која је, покушавајући да се избори за своја основна и људска права, у петак започела штрајк глађу.

Да ситуација буде још гора и да бисте и ви схватили да овде једноставно нема никаквог основа да госпођа Бранка Милић буде у притвору, српски радикали су показали и решење Уставног суда Црне Горе, који је констатовао да је Врховни суд Црне Горе повредио закон, повредио Устав, повредио Европску конвенцију о заштити људских права тиме што је без и једног ваљаног разлога одредио притвор Бранки Милић. За све ово време нико од представника Републике Србије није пружио никакву помоћ Бранки Милић, која је држављанин Србије.

Шаровић је подсетио присутне да би државни органи ту обавезу имали чак и да је Бранка Милић лично пред камерама стрељала Мила Ђукановића. Чак и у случају да је несумњиво неки грађанин Србије извршио неко кривично дело држава има право да му помогне, да му обезбеди правну помоћ и да се постара да та казна, која би евентуално била изречена, буде што је могуће блажа.

Председник Српске радикалне странке др Војислав Шешељ је још 12. децембра прошле године упутио питање министру унутрашњих послова Републике Србије и министру иностраних послова – захтевао је од њих да  обавесте  народне посланике шта су урадили како би заштитили права грађана Србије који су ухапшени у Црној Гори и захтевао да они ту помоћ пруже тим грађанима. До данашњег дана нема одговора. Држава ћути да би Александар Вучић могао да каже  како Србија има идеалне односе са Црном Гором, а ти односи су све друго, само нису идеални.

Шаровић се такође осврнуо на данашњу седницу Одбора за Косово и Метохију, на којој је тема била „Подршка Српске листе ратном злочинцу и зликовцу Рамушу Харадинају“. Седница је заказана на предлог посланика Српске радикалне странке и других посланика.Међутим, нико од представника владајуће коалиције није се појавио, нити је желео да образложи и још једанпут одговори српској јавности и грађанима Србије који су то разлози због којихсу они подржали убицу, силоватеља, злочинца и криминалца Рамуша Харадинаја. Њихово оправдање да им смета то што је политички став Албина Куртија,који се залаже за велику Албанију, није валидно јер је то нешто за шта се залажу све албанске партије. Али, за разлику од Рамуша Харадинаја Албин Курти није окрвавио руке, није силовао, није клао и није убијао.

Српска радикална странка није била за то да Српска листа уђе у такозвану „владу Косова“ са Албином Куртијем. Став српских радикала је јасан. Српски радикали су били против учествовања на шиптарским изборима, и против учешћа на изборима, и против тога што ће представници такозваних Тачијевих Срба, а сад и Харадинајевих Срба седети у скупштини, и седети у влади, јер се тиме само даје легитимитет ономе што никада не може имати легитимитет, а то је терористичка и такозванадржава Косово.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР