Неопходно обезбедити сигуно кретање пешацима

Градски одбор Српске радикалне странке Лесковац позива надлежне органе града Лесковца да у најкраћем року ураде све што је у њиховој надлежности у циљу повећања безбедности кретања становника улице Милана Момчиловића.

Наиме, саобраћајница Милана Момчиловића, из правца Нишке улице према насељеном месту Винарце, представља веома фреквентну саобраћајницу која спаја ужи центар Лесковца са насељеним местима Винарце и Доње Стопање. Такође, овај део града  је веома густо насељен. Основни проблем становника овог дела насеља је непостојање посебно уређеног дела пута (тротоара) поред коловоза намењеног првенствено за кретање пешака. Самим тим, пешаци су приморани да се крећу коловозом, што представља велики ризик по њихову безбедност. Још опасније је то што су истим путем принуђено да иду и деца која туда морају проћи до школе и игралишта.

Са друге стране, овом веома оптерећеном саобраћајницом крећу се возила јавног градског превоза, пољопривредне машине, али оно што представља посебну опасност је што се аутомобили и мотоцикли неретко крећу брзинама много већим од прописане. Нажалост, сведоци смо да је на овом путном правцу било и саобраћајних незгода, управо због непоштовања ограничења брзине, непрегледности једног дела путног правца, али и веома лошег стања у ком се сам пут и коловозна површина налазе.

Као одговорна странка, апелујемо на надлежне органе да у најкраћем року реше овај проблем становника тог дела Лесковца. Решење видимо у постављању физичке препреке за успоравање саобраћаја, у народу одомаћеног назива лежећи полицајац. Овакво решење је у потпуности у складу са чланом 165 Закона о безбедности саобраћаја на путевима и Правилником о техничким средствима за успоравање саобраћаја на путу.

Сматрамо да би овакво решење било добро и у великој мери повећало безбедност кретања пешака овим путним правцем. Свесни смо да би изградња посебно уређеног дела пута поред коловоза намењеног првенствено за кретање пешака била велика инвестиција, те смо мишљења да наш предлог не изискује превелике трошкове из градског буџета, а са друге стране, безбедност наших суграђана нема цену.

Сигурни смо да би се оваквим решењем несавесни возачи „дозвали памети“ и да би безбедност кретања најмлађих становника овог дела Лесковца, али и свих осталих, била подигнута на један виши ниво.