Невладине организације се не смеју мешати у државни посао издавања уџбеника

Српска радикална странка више пута је упозоравала да уџбенике за школарце у Србији мора да издаје и штампа искључиво државни Завод за издавање уџбеника. То је посебно важно за уџбенике Историје и Српског језика. Нажалост, ни на почетку ове школске године ништа се није променило.

Уместо унапређења образовног система, власт дозвољава и мешање невладиних организација у посао који би морао бити искључиво у државној надлежности. Пре неколико дана невладине организације организовале су у Београду „Радионицу за наставнике Историје о коришћењу архиве Хашког трибунала”. Циљ ове радионице је креирање наставних материјала, односно припрема наставног материјала за уџбенике Историје по мери Хашког трибунала. Организатор радионице је Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу и Удружење „Еуроклио” које је покретач пројекта „Учење историје која то још увек није”.

Српски радикали сматрају да је ово скандал који може произвести несагледиве последице по српске националне интересе и позивају Владу Републике Србије да заустави овакве антисрпске активности и мешање невладиног сектора у државни посао.