Обезбедите миран живот свим грађанима Сомбора и околних места

​Западнобачки окружни одбор Српске радикалне странке позива државне органе да се што пре позабаве мигрантском кризом, која је унела велики немир усвакодневни живот грађана Сомбора и околних места. Наиме, према незваничним подацима, у нашем граду и околини борави око пет хиљада миграната.

​Нажалост, све већи број наших суграђана у Сомбору доживљава да им ноћу на врата и прозоре куцају непознати људи. Људи који говоре језиком који не разуме ниједан грађанин Сомбора. Такве појаве уносе сасвим разумљив страх, несигурност и бојазан за себе и своју породицу код сваког становника Сомбора. Нажалост, све време стиче се утисак да држава немо посматра прилив све већег броја миграната у наш град и околна места. Градским улицама хода маса непознатих људи који немају решене основне животне проблеме. Сви су свесни чињенице да то може довести до великих безбедносних проблема у граду, поготово што долазе хладни зимски дани. Ти људи ће сасвим сигурно упадати у куће и тражити склониште.

​Природно, то изазива велику забринутост за будућност овог града и безбедност његових становника. Нико не зна ко су ти мигранти, чиме су се бавили у својим земљама, а на друштвеним мрежама круже снимци миграната који су у својим земљама секли главе својим противницима и чинили разне друге неприхватљиве ствари у ратним сукобима. Посебну забринутост изазива чињеница да су мигранти, углавном, војно способни мушкарци који лако могу бити предмет манипулација разних нама непријатељских држава и организација.

​Грађани Сомбора су надалеко познати као мирни, поштени и вредни људи. Уредно плаћају порезе и друге обавезе према својој држави Србији и заслужују да им њихова држава обезбеди миран и спокојан живот.

​Ми, српски радикали, верујемо да међу мигрантима има много људи које је рат унесрећио и натерао да спас потраже у западним земљама. Међутим, грађани Сомбора и Србије нису учествовали у разарању и пљачки Ирака, Сирије, Либије и Авганистана. У тим ратовима учествовали су војници западних земаља, чланица НАТО пакта. Сада би био ред да становници Немачке, Француске, Велике Британије, Хрватске и других НАТО чланица пруже уточиште овим људима чије су домове разорили.

​Имајући у виду све те чињенице, ми, српски радикали, позивамо државне органе да учине све што могу како би мигрантима што пре омогућили да оду у западне земље. Недопустиво је да се Сомбор и околина претварају у једно велико прихватилиште за све те људе. Наша држава нема средстава да збрине ни српске избеглице, а камоли избеглице из далеких земаља. Терет њиховог збрињавања треба да поднесу чланице НАТО пакта.

​Било би паметно да их наша држава упути да спас пронађу у Хрватској, која је ратовала у Авганистану. Општепознато је да у Осијеку, Винковцима и Ђакову постоји велики број празних кућа и станова, зато што су становници тих градова одавно побегли у западне земље. То је сјајна прилика да Хрватска помогне тим људима и да им реши све животне проблеме. Предност таквог подухвата огледала би се и у томе што велики број хрватских грађана који је ратовао по земљама из којих долазе мигранти, познаје навике и менталитет миграната. Што би се рекло, добро се познају!

​Ми, српски радикали, захтевамо од наше државе да под хитно реагује и спречи било какав развој догађаја неповољан по становнике Сомбора. Наша држава мора под хитно учинити све што може како би се живот у Сомбору вратио у нормалу, тј. у време када није било оволико страхова и несигурности у граду. Бесмислено је да терет мигрантске кризе подносе грађани Сомбора и Србије, који немају никакве везе са ратовима у земљама из којих долази све већи број миграната. Ми никога не мрзимо и не желимо било какво зло било коме, али не желимо ни да решавамо проблеме који са нама немају никакве везе.