Подршка Апелу у одбрану невиних жртава погрома (рације) у Новом Саду 1942. године, Епархије бачке Српске православне цркве

Градски одбор Српске радикалне странке Нови Сад у потпуности подржава и стаје у заштиту Апела у одбрану невиних жртава погрома (рације) у Новом Саду 1942. године, који је, 26. јануара, објавила Информативна служба Епархије бачке Српске православне цркве.

„Нико нема право да релативизује и злоупотребљава невине жртве и страшан погром који се јануара 1942. године догодио широм шајкашке области и града Новог Сада. Понајмање то право имају самозвани „антифашисти“, у јавности добро познати као озлоглашени србофобични дилетанти иза којих стоје Чанкова аутономашка Лига социјалдемократа Војводине и ликови попут Динка Грухоњића, Норберта Шинковића, Теофила Панчића и Бранке Драговић Савић, који су савремени симболи мржње према свему што је српско,  национално и патриотско. 

Ми српски радикали постављамо питање каква је то ноћна акција која се, према писању сајта Аутономија – портала Грађанске Војводине, одиграла како би њени протагонисти наводно спасили свет од „растућег национализма и фашизма у Србији“? Где су били сви ти тзв. објективни и независни медији када је Српска радикална странка оштро протестовала против подизања споменика „невиним“ жртвама, у које су, поред оних који су то заиста и били, сврстани најгори злочинци, осведочени крвници, џелати и сарадници окупатора који су, као у случају Јаноша Тота, директно вршили злочине у тој истој Новосадској рацији.  Јанош Тот је био монструм који је зверски убио петорицу браће Јовандића, а данас Новосађани треба да му се захваљују и дижу споменик. Срамота!“ – истакли су у Градском одбору Српске радикалне странке Нови Сад.

Делегација Градског одбора Српске радикалне странке Нови Сад присуствовала је званичном програму обележавања 79. годишњице од погрома (рације) у Новом Саду 1942. године, и овим путем изражава најдубље огорчење према покушајима ругања са антифашистичком традицијом Новог Сада. 

- Поједини мржњом задојени отпадници, који себе сматрају некаквим наслединцима антифашистичке традиције су чист пример како се врло перфидно и субверзивно жели уништити наш национални и духовни идентитет. Оно што је њима једино битно је да су вечито на власти и да попут Ненада Чанка, „наше новце“ трпају искључиво у своје џепове. Пуна су им уста државе Војводине, док, са друге стране, свако појављивање у јавности и својим прљавим медијима користе да скрнаве и блате све што има везе са српским народом и Српском православном црквом. Овај пут су за своје нечасне работе искористили и на најстрашнији могући начин злоупотребили сећање на један од најстравичнијих злочина у историји нашег града. 

Овим путем позивамо све искрене и часне Новосађане, друштвене и државне институције, медије и јавност да подрже Апел у одбрану невиних жртава погрома (рације) у Новом Саду 1942. године, Епархије бачке Српске православне цркве и да заједно одбранимо сећање на невине жртве и њихову страдалничку муку – поручили су у Српској радикалној странци.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ