Радета: Изјаве тзв. заштићених сведока не би требало да се сматрају за валидне

Потпредседник Народне скупштине и потпредседник Српске радикалне странке Вјерица Радета рекла је данас да ће функционери и активисти Српске радикалне странке пружати подршку Србима тренутно оптуженим за ратне злочине и да пракса тајног сведочења за те злочине треба да се прекине.

Она је пре почетка рочишта у данашњем наставку процеса за злочине у Сребреници казала да заштићени сведоци у тим процесима „лажно сведоче“ и да су на основу тих сведочења заштићених сведока осуђени многи Срби.

„Овде смо да пружимо подршку оптуженима за наводни злочин у Сребреници, односно у Кравицама. Председник наше странке више пута је присуствовао овим рочиштима, и ми смо рекли да ћемо долазити да будемо подршка свим Србима којима се овде суди по лажним оптужницама“, рекла је Радета.

Она је подсетила да се данас наставља са сведочењима и да је домаће правосуђе преузело од Хашког трибунала „(то) да сведоци могу да дају какве год хоће изјаве, углавном наручене, како би заштитили себе“, као и да се на основу таквих сведочења често доносе пресуде.

„Желимо да се са том праксом прекине. Наш став је да сваки ратни злочин треба да се открије и да свако треба да одговара за своје ратне злочине, али је паушално пресуђивање недопустиво“, навела је Радета.

Она је рекла да ће Српска радикална странка наставити да скреће пажњу јавности на судске процесе који нису у складу са „законом и правдом“, као и на „намештене оптужнице“.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР