Радета: Монтиран процес за злочин у Кравицама, држава озбиљније да штити грађане

Потпредседник Српске радикалне странке Вјерица Радета изјавила је данас да је суђење за ратни злочин над цивилима у селу Кравица код Сребренице 1995. године „монтиран поступак“ и да држава треба озбиљније да се бави заштитом права грађана.

Она је то изјавила испред зграде Специјалног суда где је данас настављено суђење за злочин у селу Кравица, за који је оптужено осам бивших припадника Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске.

Испред зграде суда окупили су се функционери и присталице Српске радикалне странке, од којих су неки предвођени Радетом остали да прате суђење.

„Наше правосуђе не сме да копира Хашки трибунал, а то се сада дешава. Ми се залажемо да сваки злочин буде откривен и злочинац кажњен, али не смемо да дозволимо да се спрски народ 'ен блок' проглашава злочинцима, јер то није тако“, рекла је Радета пре почетка суђења.

Према њеним речима, оптужница је „ван здраве памети“, а из изјава сведока је јасно да „мора да падне“.

Радета је оценила да држава треба озбиљније да се „позабави заштитом својих грађана“, посебно што је Хрватска најавила списак од 20.000 Срба који се сумњиче за ратне злочине.

„Више од две деценије од ратова у бившој Југославији Срби постају глинени голубови. Тако је у Хрватској, а ништа боља ситуација није ни у Босни и Херцеговини“, навела је Радета.

За ратни злочин против цивилног становништва у селу Кравица оптужени су Недељко Милидраговић, Алекса Голијанин, Миливоје Батиница, Драгомир Паровић, Александар Дачевић, Боро Милетић, Јован Петровић и Видослав Васић.

По оптужници, они су, заједно с непознатим припадницима Специјалне бригаде Републике Српске, у халама Земљорадничке задруге и око њих, у месту Кравица у јулу 1995. године, учествовали у убиству више стотина Бошњака.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР