Радикали покренули иницијативу за оцену уставности Закона о потврђивању уговора са САД о изручењу!

Лидер радикала проф. др Војислав Шешељ изјавио је на данашњој конференцији за новинаре да је Српска радикална странка поднела Уставном суду иницијативу за оцену уставности Закона о потврђивању уговора са Сједињеним Америчким Државама о изручењу.Др Шешељ је истакао да се тим актом Србија ставља у неравноправан положај и подсетио да су народни посланици Српске радикалне странке темељно критиковали предложени текст закона који је владајућа већина изгласала без размишљања.

 

У свом обраћању новинарима окупљеним у Народној скупштини Републике Србије, др Шешељ је истакао да радикали подношењем иницијативе Уставном суду покушавају да спасу доследност домаћег правног поретка и част и углед Републике Србије.

 

– У иницијативи смо образложили зашто се на овај начин Србија ставља у неравноправан положај и дали одредбе Устава на које се оспорава уставност општег акта а као разлоге оспоравања смо навели правну несигурност, противправно понашање и као најважније, ретроактивну примену у односу на кривична дела извршена пре ступања на снагу овог споразума, што се односи и на кривична дела извршена у прошлом и претпрошлом веку, од кад постоје две суверене државе – објаснио је др Шешељ и оценио да, у случају да спорни закон остане на снази, САД могу затражити од Србије изручење Бориса Тадића, Војислава Kоштунице и Томислава Николића, који су одлучили да америчка амбасада у Београду буде засута камењем после митинга Kосово је Србија одржаног у фебруару 2008. године. 

 

– Њих тројица су одлучила да се амбасада заспе камењем али није била планирана паљевина, до ње је дошло спонтано. Била би то космичка правда да након што је Хагу испоручио Стојана Жупљанина, Радована Kараџића, Ратка Младића и Горана Хаџића, Борис Тадић буде испоручен САД и да остатак живота проведе у некој америчкој робијашници. Али када разматрамо правне проблеме морамо да апстрахујемо чињеницу о којим се појединцима ради да би се правни принципи односили на све грађане – рекао је др Шешељ и подсетио да ускоро наступа застарелост случаја који се односи на убиство тројице браће Битићи. Он је такође објаснио да овај случај не може бити третиран као ратни злочин јер се убиство није догодило у време ратних дејстава. 

 

– Kада је потписан Kумановски споразум и окупационе снаге ушле на Kосово и Метохију, престала су ратна дејства. Ако се не варам, браћа Битићи су убијена после укидања ратног стања и њихово убиство нема никакве везе са ратом. То су обична убиства страних држављана, можда из нехата, можда из мржње а можда су хтели да их опљачкају – истакао је др Шешељ и додао да се Српска радикална странка не противи томе да одговорни за та убиства буду откривени али да је прихватљиво само њихово процесуирање пред домаћим судовима. Он је такође навео да не види због чега би у Србији било ко био осуђен за убиства тројице америчких држављана који су припадали разбојничкој банди која је преко Атлантика дошла у Србију да убија српски народ, када у Америци још увек нису осуђени налогодавци и актери бомбардовања Србије.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР