Радикали траже финансирање поступака вантелесне оплодње из буџета локалних самоуправа

Српска радикална странка предлаже да се у локалним самоуправама широм Републике Србије покрене и усвоји иницијатива за финансирање поступака биомедицински потпомогнуте оплодње, које би се односило на оне поступке који нису обухваћени средствима која се издвајају на републичком нивоу.

Националним програмом, од јуна 2020. године држава финансира неограничен број поступака за жене до 43. године старости за стимулисани тип биомедицински потпомогнуте оплодње. Међутим, познато је да постоје парови код којих, због њиховог здравственог стања, није могуће применити стимулисани поступак, који финансира држава. Њима се за успех процеса вантелесне оплодње препоручује нестимулисани поступак као вид лечења неплодности. Овај нестимулисани поступак подразумева медицински третман у неколико повезаних природних циклуса, чија цена износи око 5000 евра по једном поступку, што је за многе парове изузетно висока цифра.

“Током 2020. године, педесет општина на територији Републике Србије је у буџете својих локалних самоуправа уврстило финансирање поступака биомедицински потпомогнуте оплодње, пре него што су проширени услови за издвајање средстава и услови које прописује национални програм. С обзиром да је ова година била изузетно трауматична за све парове који су се, услед светске пандемије, суочили са два прекида финансирања процеса ВТО са државног нивоа, сматрамо да је крај године и усвајање буџета локалних самоуправа право време да покажемо колико смо одговорни и спремни да помогнемо у борби за наталитет и шансу за родитељство за парове којима је ово једина шанса”, апеловала је Марина Недељковић, посланик Српске радикалне странке у Скупштини АП Војводине.

Српска радикална странка апелује да локалне самоуправе издвоје средства током наредне 2021. године, за финансирање и осталих медицинских поступака за своје суграђане, односно да прошире услове и критеријуме у односу на национални програм. Најправедније би било да не постоје ограничења нити унапред одређени критеријуми, већ да се процене и одобрења за финансирање поступака биомедицински потпомогнуте оплодње врше према процени индивидуалног репродуктивног потенцијала сваког пара.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ