Шаровић: Нема основа да се Шешељу одузме мандат због пресуде у Хагу

Народни посланик Српске радикалне странке Немања Шаровић оценио је данас да нема ниједног разлога да лидеру те странке Војиславу Шешељу буде одузет посланички мандат у парламенту због осуде за ратне злочине пред судом у Хагу.

„Он је слободан човек, и као такав се кандидовао и изабран је за посланика, након што се вратио из Хага. Никаквог основа, у складу са Уставом и законима Србије, нема да се њему одузме мандат”, рекао је Шаровић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је додао да је то можда жеља неких који покушавају да уклоне Шешеља из политичког живота Србије, али је оценио да у томе неће успети, као што нису успели ни у тих 12 година, колико је он провео у притвору у Хагу.

Шаровић је рекао да би била друга ситуација да је Шешељ као изабрани посланик починио неко кривично дело за које би био безусловно осуђен на више од шест месеци затвора, али да то овде није случај.

Према његовим речима, у питању је наметнута тема са циљем да се јавности Србије скрене пажња са чињенице да је Шешељ осуђен за ратне злочине у Хртковцима, иако на територији Србије није ни било ратних дејстава, нити је било више супротстављених страна у сукобу.

Он је поновио да пресуда Шешељу, којом је осуђен на 10 година због подстрекивања на протеривање Хрвата из Хртковаца на једном митингу у том селу, није утемељена на праву, већ је израз жеље да се покрије период притвора који је Шешељ провео у Хагу, али и да се сакрије брука и срамота због свега што је рађено у том процесу.

Према његовим речима, у Србији никаквог сукоба није било, нити је било систематског напада на цивиле, па ни на хрватске цивиле.

„Ниједан Хрват није протеран ни депортован и ниједан није остао без своје имовине. Истина је супротна. Хрвати, који су мењали куће са Србима протераним из великих хрватских градова су то чинили из економских интереса, јер су та имања вредела неколико пута више него у Хртковцима. Доказ за то је да ниједан Хрват никада није ни покушао да поништи уговор о замени. Ниједан Хрват није убијен и то су непобитне чињенице”, рекао је Шаровић.

Шаровић је поновио да је пресуда пуна мањкавости и најавио да ће радикали, када добију пресуду на српском језику, њу детаљно проучити и пронаћи правни начин да се против ње боре.

Говорећи о извештавању медија приликом изрицања пресуде Шешељу, Шаровић је посебно критиковао рад Радио-телевизије Србије.

„РТС је нашао за сходно да пошаље репортера у Хаг, да снимају зидове Трибунала, и тиме ништа нису добили. А није им пало на памет да позову председника Српске радикалне странке, о коме се и ради, па да чују његов коментар. Али, зато су пренели његов лажни профил са твитер налога”, рекао је Шаровић и додао да се зна да Шешељ има само један прави и верификовани твитер налог и да своје ставове пласира само са тог налога.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР