Шаровић: Влада Србије угасила правосудне институције на Косову и Метохији!

На конференцији за новинаре, заменик председника Српске радикалне странке Немања Шаровић изјавио је да ће влада Ане Брнабић и Ана Брнабић, као председник Владе Републике Србије, ући у историју као влада која је угасила и укинула и последње остатке правосудних институција Републике Србије на територији Косова и Метохије.

Уредбом коју је Влада донела 19. октобра 2017, a која је објављена у „Службеном гласнику“, 25. oктобра 2017, изашла је уредба о остваривању посебних права правосудних функционера и запослених у правосудним органима и управама за извршавање кривичних санкција на територији Аутономне покрајине Косова и Метохије. На основу те уредбе, предвиђено је да се све судије, тужиоци, запослени у правосудним органима и они који су запослени у Управи за извршење кривичних санкција, пензионишу, а да истовремено пређу и положе заклетву пред Хашимом Тачијем и почну да раде и доносе пресуде у оквиру Устава и Закона такозване „Републике Косово“.

Ова уредба предвиђа да бивше судије имају рок од пет дана да поднесу Захтев за остваривање права на посебну пензију, да ће та пензија бити у износу од 65 посто од плате које су примали у 2017. години, и да ће бити за сваку годину радног стажа увећана за један проценат. То значи да ће судија или тужилац, или радник у Управи за извршење санкција, који има 25 година радног стажа, примати као пензију 95 посто плате коју остварују друге судије на територији Републике Србије, а да ће поред тога имати и примање које ће остваривати у оквиру буџета такозване „Републике Косово“ за посао који обавља у оквиру косовског законског оквира.

Они који се називају српским судијама, а који су заклетву положили пред Хашимом Тачијем, председником такозване „Републике Косово,“ нису имали никакав статусно неутрални текст, већ су се, изричито обавезали да ће поштовати искључиво законе Републике Косово, да ће радити у њиховом правосудном оквиру и да неће бити даље активни у правосудном систему Републике Србије.

Текст заклетве гласи: „Ја доле потписани, овим изјављујем да сам вољан и спреман да се интегришем у судство Косова, у складу са косовским законодавством на основу договорених закључака везаних за процес интеграције. Потврђујем да разумем да ће се приликом обављања мојих дужности примењивати косовски законски оквир и да ћу бити везан за истину. Часно ћу обављати дужност судије уз одговорност и непристрасност поштујући правила професионалне етике. Потврђујем да сам прочитао први споразум и члан 35 Закона о судовима Републике Косово у вези са забранама понашања судија и изјављујем да сам сагласан да радим искључиво за косовско судство. Изјављујем да нећу прихватити ниједну другу плату или други вид надокнаде осим оних предвиђених косовским законским оквиром и првим споразумом“.

Шаровић је подсетио јавност да је, након 1999. године и агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију, у јужној српској покрајини функционисао српски „Телеком, имали су српске таблице на аутомобилима, српске личне карте, није било никакве царине и граничних прелаза између Косова и Метохије и централне Србије, функционисале су српске општине, српско правосуђе, имали смо своју полицију која није смела да носи оружје, али су полиција и цивилна заштита вршиле своју функцију. Постојале су, дакле, функционалне институције Републике Србије на територији целокупног Косова и Метохије. То данас више немамо.

Шаровић је такође указао на то да у најјужнијој и највећој српској енклави Штрпцу неће бити никаквих судија српског порекла који ће судити у шиптарском систему, већ ће тамо искључиво бити судије муслиманске вероисповести и судије Албанци. Према томе, Република Србија на овај начин свакако не штити своје грађане, већ је ово још један крупан корак ка заокружењу независности Косова и Метохије.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР