Шешељ: Хитно формирати научни институт за проучавање судске праксе Хашког трибунала!

На конференцији за медије присутним новинарима се обратио др Војислав Шешељ осврћући се на срамну пресуду генералу Ратку Младићу. Он је изјавио да Влада Републике Србије, поготово Министарство правде, не смеју да пасивно реагују на изрицање пресуде Хашког трибунала генералу Ратку Младићу. Није ово крај свих мука и проблема и Србије, и српског народа и поготово Републике Српске. Пресуда је донесена потпуно противправносудско веће није указало ни на једну директну везу између Ратка Младића и злочина који му се приписују. Флоскула о удруженом злочиначком подухвату служи тамо где нема доказа да се докази прогласе непотребним.

Шешељ је истакао да српски радикали захтевају да Влада Републике Србије хитно формира научни институт за проучавање судске праксе Хашког трибунала, да се запосле млади правници, најбољи студенти правних факултета из Србије да се тамо обучавају за научни рад и кроз ту обуку за научни рад да проучавају све хашке пресуде.

Србија мора дати квалитетан и стручан одговор на све оно што се дешавало у Хашком трибуналу. Нису довољне политичке фразе. Лако је дезавуисати Хашки трибунал политичким аргументима важно је да се он суштински дезавуише правним аргументима. То није тешко, али треба добре воље и треба ангажовати квалитетне људе који ће то урадити.

Оно што је сад у интересу Хашког трибунала то је да Ратко Младић што пре умре. Њима не одговара другостепени поступак. Другостепени поступак се можда неће окончати ни за две, три године.

Све ће учинити да му се што више погорша здравствено стање и да што пре подлегне, јер у том случају они немају потребе да одговарају на примедбе његове одбране. То је суштина. Одбрана има сада велики број аргумената за побијање првостепене пресуде, али ти аргументи остадоше празно слово на папиру ако не буду институционализовани кроз жалбени поступак, ако се не принуди жалбено веће да на њих одговори. Е, то је оно што су они планирали да избегну код Слободана Милошевић.Планирали су и да Милошевић умре пре него што се оконча жалбени поступак. Планирали су да Милошевић умре одмах након што му се саопшти пресуда, али су неку грешку направили, нашли су се у неком раскораку он је умро раније него што су они планирали и тако им је покварио њихове намере. То ће они да ураде и у Младићевом случају, а није немогуће да исто ураде и у Караџићевом, иако је у Караџићевом случају одбрана поднела жалбу, остало је још дуго времена до жалбене расправе. Када се преведе пресуда на српски језик онда одбрана има право да поднесе допуну жалбе, жалбеног поднеска, а пошто је та пресуда Караџићева у неких пет томова, неколико хиљада страна, ко зна кад ће успети да је преведу. Дакле, све је смишљено, све је испланирано прецизно, а са српске стране нико на то не одговара ничим.Сад треба трезвено све сагледати и реаговати на прави начин.Најважније је да не седимоскрштених руку- изјавио је Шешељ.

Шешељ је такође додао да је он свој став изнео у јавност о недостацима саме пресуде и о недостацима у доказивању онога што је генералу Младићу приписано.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР