Шешељ: Народна скупштина представља сумрак демократије!

На конференцији за медије одржаној у холу Дома Народне скупштине, присутним новинарима се обратио председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ.

Он се осврнуо на пропусте у раду Народне скупштине која би требало да изгласава буџет, а ниједан поднети амандман о буџету није расправљан.

Владајућа странка је поднела неколико стотина амандмана да би „појела“ време одређено за расправу, а данас је све те амандмане повукла да не би губила време на гласање.

У модерној историји српског парламентаризма имали смо свашта, али ово још нисмо доживели. Ово је веома озбиљан проблем о коме би морала да се поведе расправа.

Српски радикали позивају владајућу странку да хитно приступи изради Пословника о раду. Народна скупштина већ годину и по дана ради без пословника, односно на импровизован начин користи стари пословник, што је недопустиво по демократској парламентарној пракси.

У овом случају, владајућа странка своју успешност мери бројем изгласаних закона. Народна скупштина мери своју успешност по броју оборених законских пројеката, по броју враћених законских пројеката надлежном министарству на дораду или преправку, на поновљени рад. То је смисао постојања Народне скупштине, а не да нас претворе у Народну скупштину која је извршни орган извршне власти и која ће се понашати искључиво према вољи извршне власти. Гашење демократије не може бити у интересу никога у Србији.

Срби су били поносни на своју демократију и у 19. веку и у 20. веку док она није насилно угашена, а онда, кад су се након дуготрајне паузе, која је трајала више од 60 година, поново упалила демократска светла, имали смо такмичење различитих владајућих странка: ко ће задати тежи ударац демократији. Сад долазимо до ситуације кад се буџет усваја, а ни о једном поднетом амандману не може бити речи у Народној скупштини. То је сумрак демократије.

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР