Српска радикална странка има решење: Дечији додатак сваком детету без обзира на материјални положај родитеља

Српска радикална странка је имала разумевања за одлуке Владе Републике Србије о једнократним помоћима различитим категоријама становништва. Српски радикали су били свесни да су то популистички потези, али и да је народ имао користи од тога па зато нисмо исказивали незадовољство због таквих одлука. Све то је почело пре више од три године као последица појаве корона вируса па смо и због тога имали додатно разумевање.

Коначно је дошло време да се целокупна социјална политика реши системским решењима, законима који ће се односити на све и пред којима ће сви бити једнаки.

Народна скупштина ових дана расправља о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, где је такође предвиђена и једнократна помоћ, како представници власти наглашавају, мајкама малолетне деце.

Српска радикална странка сматра да је време да се валоризује, како власт тврди, одлична финансијска ситуација републичког буџета и да се системски и трајно реши питање финансијске помоћи породицама, конкретно деци, кроз дечији додатак.

Програм Српске радикалне странке у тачки 90 предвиђа да „сваком детету до петнаест година живота треба признати право на дечији додатак без обзира на материјални положај и приходе родитеља. Износ треба прилагодити узрасту детета, јер су потребе различите у зависности од година живота. Од петнаесте до осамнаесте године дечији додатак треба условљавати само редовним школовањем детета. Рођена и усвојена деца морају имати иста права. Средства за дечији додатак треба да се обезбеде из буџета државе, а јединице локалне самоуправе треба само да раде поверени посао. Право на дечији додатак могу користити само деца наших држављана”.