Српска радикална странка против мешања Венецијанске комисије у измене Устава Републике Србије

Народна скупштина Републике Србије прихватила је захтев Европске уније да се приступи промени Устава у области правосуђа. Српска радикална странка сматра да је то лоша одлука и да Устав као највиши правни акт не може да се мења по поглављима. Ако постоји потреба за променом Устава, онда се мора сагледати цео Устав и приступити евентуалним променама у складу са нашим унутрашњим потребама и недостацима који су уочени у току примене актуелног Устава.

Народна скупштина је и формирала радну групу која треба да припреми измене у складу са захтевом Европске уније, што је недопустиво.

Недопустиво је и да је та радна група најавила да ће се о „својим” предлозима консултовати са Венецијанском комисијом и тако су признали да ће уставне промене заправо радити Венецијанска комисија.

Српска радикална странка сматра да је оваква одлука Радне групе штетна и да је увреда за правну струку, те да одмах мора бити повучена.

Подсећамо да је Венецијанска комисија од 2000. године до данас три пута вршила реформу нашег правосуђа и да је, захваљујући управо Венецијанској комисији и њеним решењима, стање у правосуђу у Србији никада горе, да спорови трају непримерено дуго, да су судије затрпане такозваним старим предметима и да се ради растерећења судија уводе којекакви квазисудски органи, попут јавних извршитеља.