Српска радикална странка упозорава: Измене Устава по налогу запада штетне за правни систем Србије

Српска радикална странка упозорава да се Устав Републике Србије не може мењати као правилник о раду кућног савета, кад коме падне на памет. Неозбиљно је мењати Устав део по део, посебно када су промене на штету демократије, као што је случај са променама у области правосуђа.

Предлог да се избор судија и јавних тужилаца измести из Народне скупштине неће допринети независности судства, напротив, ове промене уводе извесну судократију у наш правни систем.

Тврдње представника режима да се предложеним изменама избегава утицај политике на избор правосудних органа су неосноване. Избор судија и јавних тужилаца у Народној скупштини, на јавној седници, свакако је боље решење од избора на затвореним седницама Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, који броје по десет чланова, а бира их Народна скупштина.

Српска радикална странка тврди да овакве измене Устава неће допринети јачању правне државе и правне сигурности грађана, јер оне представљају само пуко испуњење директива Европске уније. По чијем налогу и у чијем интересу се мења српски Устав најбоље сведочи чињеница да су у скупштинској сали у време расправе о предлогу присуствовали амбасадори Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Велике Британије.

Српска радикална странка упозорава представнике режима да под притиском наводног уласка Србије у Европску унију не смеју доносити штетне прописе и позива да се започете измене Устава прекину, па да се у озбиљној и стручној расправи изврши анализа целокупног текста Устава, те да се, ако за то буде потребе, у будућем вишестраначком сазиву Народне скупштине започну озбиљне промене Устава Републике Србије.

 

Коментари

0 КОМЕНТАРА

ТВОЈ КОМЕНТАР

ВИДЕО СНИМЦИ

ТВИТЕР

ИНСТАГРАМ